Mama pleacă din țară ca să asigure o viață mai bună pentru familia sa. Își lasă fata acasă cu concubinul, un om de încredere, în opinia ei. Dar după un timp, bărbatul o agresează sexual. Fetei îi e frică să vorbească din cauza amenințărilor bărbatului. Copilul sună la Telefonul Copilului și psihologul de acolo anunță Protecția Copilului și Poliția. Mama este chemată de urgență în țară și concubinul găsit vinovat și condamnat.
Din nefericire, cazurile de abuz sexual se înmulțesc în familiile cu un părinte plecat la muncă în străinătate. Minorii devin și mai vulnerabili când familia se desparte. Din fericire, există un ajutor – Telefonul Copilului. „Fata a beneficiat de consigliere psihologică și psihoterapie, era o situație foarte gravă, o situație pe care o ascundea de mult, de când a plecat mama ei în străinătate. Nu i-a comunicat nimic pentru că a fost ținta amenințărilor concubinului mamei și i-a fost teamă de consecințele pe care le-ar putea avea dacă i-ar spune mamei ei. În plus, nu avea nici certitudinea că mama ei s-ar întoarce imediat în țară. Nu vă ascund faptul că sunt anumite situații în care din păcate mame plecate în străinătate, nu-și cred propriii copii”, povestește Cătălina Surcel, președintele Asociației Telefonul Copilului, într-un interviu pentru Libertatea. De aceea, specialistul îi sfătuiește pe părinți să asculte ce spun copiii, să le dea crezare, fiindcă pot exista situații când orice intervenție devine prea târzie și răul este făcut.
Copiii discriminează alți copii: „O fetiță era strigată Morena de România în fiecare zi”
„Mai bine de un sfert dintre copiii care ne contactează sunt copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate sau sunt copii care au revenit în țară, odată cu părinții. Sunt așadar două categorii. În prima categorie sunt copii care se confruntă cu dorul de părinți, asta e ce îi macină cel mai tare. Și de asemenea, vorbesc despre hărțuire în mediul școlar, așa- zisul fenomen bullying, din cauza cărora ei suferă foarte mult. În cea de-a doua categorie vorbim tot despre hărțuire, tot despre discriminare, tot despre marginalizare. Pentru că și acei copii sunt priviți, ei fiind priviți altfel și existând o etichetă pe care acești copii o au”, mai spune Cătălina Surcel.
Copiii care se întorc în țară trec prin momente destul de grele, nefiind acceptați de ceilalți copii cu ușurință. „Am avut o situație în care, de exemplu, o fetiță era numită zi de zi Morena de România. Copiii au foarte multă imaginație astăzi, gândesc în fel și chip, pot să pună tot felul de etichete. Problema acestei fetițe s-a rezolvat pentru că împreună cu noi, fiindcă și ea și-a dorit, a știut să înfrunte persoanele care o agresau, a știut să privească cu indiferență această atitudine, să nu privească cu indiferență în cele din urmă o astfel de atitudine, să nu se lase doborâtă, să nu arate celor din jur că este un copil vulnerabil, ci chiar să se mândrească cu faptul că ea a fost plecată în străinătate, ea deja știe o limbă străină și e obișnuită și cu ceea ce se întâmplă într-o altă țară”, mai spune președintele Asociației Telefonul Copilului.
Telefonul Copilului pune la dispoziția copiilor și adolescenților singura linie telefonică gratuită de asistență – 116111. La Telefonul Copiilor acordă consiliere psihologică asistenți sociali și psihoterapeuți, 7 zile din 7. În cei peste 17 ani de existenţă, Telefonul Copilului a fost sunat de mai mult de 2.000.000 de ori.
Credem că autoritățile ar trebui să lanseze o campanie de informare cu privire la riscurile și beneficiile muncii în străinătate, mai ales când aceasta implică minori rămași singuri acasă și să gândească politici publice sociale pentru sprijinirea acestor familii despărțite din cauza sărăciei. Vă invităm să urmăriți Campania „Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mama”, începută în 4 iunie, numai pe Libertatea.ro.
Vom lansa un scurt ghid pentru părinții plecați, cei rămași acasă și pentru copii, coordonat de psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc. Autorități și societate civilă vor dezbate în fiecare zi, din platoul Libertatea, problematica migrației și cum ne afectează ea pe toți. Și veți putea vedea și citi poveștile emoționante ale unor familii care au avut curajul să plece peste hotare, unii s-au întors, alții și-au luat familiile acolo, alții încă trăiesc despărțiți, dar și ale unor copii care trăiesc cu bunici sau alte rude, ale unor oameni mari care povestesc cum a fost să trăiască fără părinți. Am filmat în cele mai afectate zone, în Iași și Suceava, dar și în Milano, zonă din Italia unde sunt în jur de 150.000 de români. Cel puțin oficial.
CITEȘTE ȘI:
- CAMPANIE LIBERTATEA/Sindromul Italia. Copii bolnavi de dor de mamă. Poveștile care ar putea să ne ajute să înțelegem și, poate, să reparăm (VIDEO)
- Ce este ”Sindromul Italia”. Anul trecut, la Institutul Socola din Iași au fost internate 150 de femei
- EXCLUSIV VIDEO/Sindromul Italia, suferința celor dezrădăcinate, desconsiderate, dezamăgite, umilite. Prizonierele durerii caută, la Socola, drumul spre eliberare
- VIDEO/Silvia Dumitrache, activistă româncă în Italia, cunoaște bine poveștile femeilor venite la muncă și durerile ”orfanilor albi”. ”Nu știu mesaj mai dramatic decât al unui copil care se sinucide”
- VIDEO/Un capitol fericit al poveștii fără sfârșit. Mărturia emoționantă a unui tată singur: „Cel mai dureros lucru a fost când copilul alerga și căuta mama. Și mama nu era…”
- O hotărâre mare, mare a unui băiat mic. „Nu mai vreau să plec din țară, vreau să stau cu mamaie” (VIDEO)
- VIDEO/ Ghid pentru părinții plecați în străinătate, pentru cei rămași și pentru copii. Sfaturi de la psihologul Libertatea, Cezar Laurențiu Cioc