De Claudiu Pacearcă,

Autorităţile elene au fost notificate

Se pare că pilotul grec a înţeles din dialogul cu controlorul român că se poate alinia pe pistă pentru decolare. În acel moment, controlorul român dădea însă aprobarea de aterizare pe aceeaşi pistă cursei TAROM. Au trecut câteva clipe până când acesta a observat avionul grecilor care dădea semne că începe manevrele de decolare. La 500 de metri în spate, Boeingul TAROM venea cu viteză.
“Aoleeeu! I m sorry! Aegean Stooop! Tarom 382, Go-around!” (n.r. – Îmi pare rău! Aegean, opreşte-te! Tarom 382, ratează aterizarea!), a strigat prin staţie controlorul. Răspunsul a fost prompt din partea ambelor avioane. Din fericire, ziua senină le-a permis românilor de la TAROM să observe avionul grecesc şi să înceapă procedura de anulare a aterizării la timp, înaintea controlorului de la Romatsa.
Boeingul de la TAROM are capacitate de 200 de pasageri, iar Airbusul de la Aegean – de 180. În total 380 de oameni. Deşi se pare că responsabilitatea pentru situaţia creată se împarte între controlor şi pilotul grec, autorităţile spun altceva.
“Am notificat autorităţile din Grecia, care vor hotărî dacă pornesc o anchetă. A fost o interpretare greşită, iar pilotul Aegean a intrat din proprie iniţiativă pe pistă, fără să primească aprobare. Controlorul a dirijat avioanele corespunzător”, ne-a zis Mircea Ciucă, şeful Direcţiei Investigaţii Transport Aerian din Ministerul Transporturilor.

Filmul evenimentelor:

• Controlorul român cere cursei Aegean să aştepte aterizarea unui avion indicat cu portocaliu în schiţa din dreapta (foto 1);
• Avionul Aegean opreşte lângă pistă, pe calea de rulaj;
• Avionul TAROM intră pe panta finală, pentru aterizare (foto 2);
• Între controlorul de trafic şi pilotul grec începe o discuţie. Deşi nu aşa cere protocolul, pilotul grec întreabă care sunt instrucţiunile după ce va decola. Controlorul român îi răspunde grecului, chiar dacă aceste informaţii se transmit, conform regulamentului, doar după alinierea pe pistă şi după ce se acordă permisiunea de decloare;
• Pilotul grec intră pe pistă, considerând probabil că în urma discuţiei are aprobarea de aliniere şi decolare;
• În acest timp, fără să observe pista, controlorul român acordă permisiunea de aterizare cursei TAROM;
• Pilotul grec, deşi aude în cască permisiunea acordată TAROM, continuă manevrele de decolare;
• Controlorul român observă grozăvia şi cere pilotului grec să oprească tot, iar românilor de la TAROM să anuleze aterizarea (foto 3).

Dacă ai fost într-unul din cele două avioane la 11 iulie, povestește-ne experiența ta pe [email protected]

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină
Recomandări

Sute de suceveni s-au întors din Italia. Ce au spus la frontieră ca să scape de carantină

 

Ziua de 11 e blestemată

Indiferent de lună, ziua de 11 a ajuns să fie uşor-uşor considerată blestemată, din cauza unor dezastre care, de-a lungul timpului, au marcat întreaga omenire. Din fericire, la 11 iulie, anul acesta, în România a fost evitată o catastrofă.

• 11 decembrie 1941: SUA declară război Germaniei, în al Doilea Război Mondial
• 11 septembrie 2001: Atacurile teroriste din SUA
• 11 martie 2004: Atacurile teroriste de la metroul din Madrid, Spania
• 11 iunie 2009: Gripa porcină devine oficial pandemie
• 11 ianuarie 2010: Cutremurul şi tsunamiul care au distrus Haiti
• 11 martie 2011: Cutremurul şi tsunamiul care au distrus Japonia.

În cea mai mare catastrofă aeriană, au pierit 583 de oameni


Aşa arată o simulare a accidentului din Spania(foto: CGI wilkipedia)

În 27 martie 1977 , 583 de persoane au pierit după ce două avioane Boeing 747 s-au ciocnit pe pista aeroportului din insula spaniolă Tenerife, din cauza comunicării deficitare dintre piloţi şi turnul de control, pe fondul unei ceţe dense.
foto: airliners.net
Sursa video: Youtube

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil
GSP.RO

Cristi Bud, despre moartea fiului său de doar 5 zile: "E posibil să fi scăpat copilul". Cand a cerut înregistrările de pe camere a primit un raspuns incredibil

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută
HOROSCOP

Horoscop 24 februarie 2020. Săgetătorii au parte de o cheltuială neprevăzută