Ordinul emis de Ministerul Educației pentru deschiderea școlilor, pentru clasele terminale, prevede că nu se pot forma grupuri mai mari de zece elevi, iar elevii și profesorii sunt nevoiți să poarte mască de protecție.
A fost soluția găsită de Guvern pentru ca elevii să se pregătească măcar două săptămâni în vederea susținerii examenelor de Capacitate și Bacalaureat.
Pe 2 iunie, fix prima zi de deschidere a școlilor și liceelor pentru elevii din anii terminali, la Școala Sanitară Grigore Ghica-Vodă din Iași a fost organizată o festivitate pentru absolvire în care toate regulile de prevenire a infectării cu noul coronavirus au fost încălcate.
Mai multe eleve din anul al III-lea au renunțat la mască, la distanțarea socială și, în frunte cu profesorii, au făcut fotografii de grup cu tocă pe cap. Printre clasele care au sfidat orice regulă s-a aflat și cea a dirigintei Marcela Diaconeasa.
Mărturie stau fotografiile postate și distribuite de noua generație de asistente medicale pe rețelele de socializare și în care se observă grupuri de 13 eleve zâmbind umăr lângă umăr.
Nu toți elevii au fost de acord
Însă nu toți elevii s-au entuziasmat la fel de mult. “Am fost chemați la școală, am crezut eu pentru a ne depune dosarele de înscriere la examenul de absolvire. Ajunși în clasă am avut surpriza de a vedea colegii cu robe, flori, cadouri pentru doamna dirigintă și direcțiunea școlii. S-au servit prăjituri și suc, s-au făcut poze și în clasă și în fața școlii fără măști și fără a respecta distanțarea”, a povestit, pentru Libertatea, unul dintre elevii din anii terminali.
El a precizat că atunci când a atras atenția, „o parte din colegi mi-au spus să îmi văd de treaba mea, că ei au venit la școală ca să rezolve examenul de absolvire nu ca să poarte mască”.
Directorul regretă lipsa de responsabilitate a viitorilor asistenți medicali
Contactat telefonic de Libertatea, directorul școlii sanitare postliceale din Iași a admis că în data de 2 iunie, unele clase terminale nu au ținut cont de nici o regulă anti-COVID, situația fiind acceptată de profesorii îndrumători.
Am văzut și eu fotografiile, nu pot să neg că așa au stat lucrurile. Am greșit că nu am supravegheat modul în care s-au respectat regulile în prima zi de deschidere a școlilor. Îmi asum întreaga situație.
Edmond Ciumașu, directorul Școlii sanitare din Iași:
Acesta a explicat că a fost de acord ca elevilor din anii terminali să li se distribuie toca, eșarfa, insigna și diploma pregătite din iarnă pentru festivitatea de absolvire.
“Cum aceast moment a fost anulat de pandemie, le-am spus diriginților să le ofere aceste piese elevilor, dar nu am încurajat sub nici o formă nerespectarea condițiilor de prevenire a infectării cu COVID”, a mai spus directorul școlii.
Îmi pare nespus de rău că aceste abateri grave s-au întâmplat în școala noastră. Cu atât mai mult cu cât aceste eleve, care vor profesa în toamnă ca asistente medicale, au arătat o lipsă de responsabilitate și maturitate.
Edmond Ciumașu, directorul Școlii sanitare din Iași:
Având în vedere că în Iași au apărut și primele cazuri de elevi infectați cu noul coronavirus, directorul Ciumașu a susținut că nu este vorba de școala pe care o conduce dânsul.
“Noi am avut un singur elev depistat pozitiv, dar acest lucru s-a întâmplat în timp ce școala era închisă.
“Ca măsură suplimentară de prevenție, am dispus ca această elevă să nu vină la ore în perioada 2-12 iunie, deși aceasta era vindecată. Am considerat că e mai bine așa”, a explicat directorul Școlii Sanitare din Iași
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro