Mergi direct la conținut »
Viorica Dăncilă s-a cazat la Trump Hotel în Washington, dezvăluie postul public de radio din New York
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Viorica Dăncilă s-a cazat la Trump Hotel în Washington, dezvăluie postul public de radio din New York

Viorica Dăncilă s-a cazat la Trump Hotel în Washington, dezvăluie postul public de radio din New York

WNYC, postul public de radio din New York, a scris luni că premierul Viorica Dăncilă s-a cazat la Trump Hotel în Washington, pe durata vizitei pe care o efectuează în weekend în capitala SUA. Potrivit sursei citate, Dăncilă este primul lider al unui guvern străin care a închiriat o cameră în hotel în ultimul an.

De Ioana Tomescu,

Jurnaliștii americani Ilya Marritz, Justin Elliott și Zach Everson scriu că șederea premierului român la Trump International Hotel „furnizează ultima dovadă că organizația lui Trump continuă să facă afaceri cu oficiali străini”. „Asemenea plăți ar putea încălca prevederile constituționale anti-corupție, care interzic președintelui să accepte cadouri sau „recompense” din partea guvernelor străine”, mai scriu jurnaliștii americani.

WNYC publică și o fotografie despre care autorii spun că a fost făcută vineri seară și în care Viorica Dăncilă a fost surprinsă în holul hotelului. „Și-a făcut drum spre unul din lifturile din clădire, care funcționează cu cardurile de la camerele oaspeților”, explică jurnaliștii, care mai precizează că premierul a mai fost văzut în hotel duminică, intrând într-un lift, puțin după ora locală 18:00.

Luni, ea a publicat pe Twitter o fotografie alături de vicepreședintele american Mike Pence, la Conferinţa Comitetului Americano-Israelian pentru Politici Publice (AIPAC), evenimentul pentru care premierul Dăncilă a venit în SUA.

Jurnaliștii americani precizează că nu se știe câte camere au fost închiriate de români și nici prețul plătit.

Președintele american Donald Trump încă deține hotelul prin intermediul unei companii din care poate retrage bani oricând. Avocații liderului de la Casa Albă au respins ideea că vizita la hotel a unui oficial străin poate fi considerată o „recompensă”. În schimb, spun că este „un schimb convenabil” care nu este prevzut în Constituție, mai notează postul de radio din New York.

WNYC a solicitat informații de la Ambasada României la Washington, însă nu a primit răspuns. Nici purtătorul de cuvânt al Trump Hotel, nici Casa Albă nu au oferit un punct de vedere, mai precizează postul de radio.

În cadrul AIPAC, premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Ambasada României din Israel va fi mutată la Ierusalim.

„Guvernul României a iniţiat un proces de evaluare a oportunităţii mutării Ambasadei României la Ierusalim. De aceea sunt încântată să anunţ astăzi, în faţa audienţei AIPAC, că după finalizarea analizei de către toţi actorii constituţionali implicaţi în procesul decizional din ţara mea şi în deplin consens, eu, ca prim-ministru al României, şi Guvernul pe care îl conduc vom muta ambasada României la Ierusalim, capitala Israelului”, a spus Dăncilă.

Ulterior, premierul a revenit asupra declarației și a spus că mutarea ambasadei se poate întâmpla doar după parcurgerea tuturor etapelor prevăzute de Constituţie.

„În discursul meu am vorbit despre mutarea ambasadei la Ierusalim, dar (…) am formulat într-un mod corect, am spus că trebuie să îndeplinim toţi paşii constituţionali. Nu am spus: eu voi muta ambasada. Am spus că trebuie să respectăm Constituţia”, a spus Dăncilă.

 
 
Close
Close
Închide