De Adriana Nedelea,

Despre declarația lui Costache că vor fi testați pentru COVID-19 toți bucureștenii, Vlad Mixich crede că ”este imposibil matematic”, chiar dacă ar veni în România ”un potop de teste”, pentru că nu sunt suficienți specialiști să facă asta.

”Victor Costache putea să gestioneze mai bine criza coronavirusului, dar clasa politică a avut alte priorități. Ar fi trebuit rezolvată acea problemă cu stocurile existente pentru situații de urgență, o listă cu materiale medicale pe care statul trebuie să le aibă întotdeauna la dispoziție”, a spus, pentru Libertatea, Vlad Mixich, de la Observatorul Român de Sănătate.

Vlad Mixich a adăugat că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Centrul European pentru Controlul și Prevenția Bolilor au crescut încă de la jumătatea lunii februarie nivelul de risc pentru epidemia cu COVID-19 și de atunci trebuia să ia măsuri și Guvernul României.

”Încă de la jumătatea lunii februarie, Guvernul trebuia să demareze toate licitațiile de achiziție prin Unifarm. Abia azi e primul transport consistent de combinezoane care intra în țară”, a mai spus Mixich.

Expertul în politici de sănătate crede că acum centrul de greutate al deciziilor se va muta înspre zona guvernamentală, la premierul Ludovic Orban.

Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”
Recomandări

Cu 40 de cazuri COVID la personal, managerul Spitalului Universitar spune că ”șefii de secție nu se înțeleg unii cu alții” și a decis ”imixtiune militară”

 

Întrebat dacă este posibil ca toți bucureștenii să fie testați pentru COVID-19, așa cum a spus Vlad Costache, declarație în urma căreia a demisionat de la conducerea Ministerului Sănătății, Vlad Mixich a spus că ”nu se poate așa ceva”.

„Și dacă ar cădea un potop de teste peste România, nu avem suficienți specialiști care să poată lucra acest număr de teste într-un timp atât de scurt”.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate.:

„E o imposibilitate matematică să se testeze toți bucureștenii. Nu se poate așa ceva. România ar trebui să-și dubleze peste noapte capacitatea de testare”, a adăugat Mixich.

El a precizat că și țările care au făcut cele mai multe teste – Coreea de Sud, Italia și Germania – nu au putut testa fiecare peste 400.000 de persoane.

”E de trei ori imposibil să se întâmple așa ceva” în București, a mai spus Mixich.

Ministrul Sănătății, Vlad Costache, și-a dat demisia, luni, la scurt timp după ce a anunțat că se vor face teste pentru COVID-19 în tot Bucureștiul.

Demisia lui Costache a fost anunțată de premierul Ludovic Orban, care a spus și că i-a propus secretarului de stat Nelu Tătaru să preia funcția de ministru al Sănătății și că a trimis propunerea la președintele Klaus Iohannis.

Citeşte şi:

Lipsă de coerență. Chiar în ziua în care Victor Costache spunea că vor fi testați toți bucureștenii, Ministerul Sănătății a dat ordin ca persoanele fără simptome să nu fie testate

Cine este Nelu Tătaru, cel care va conduce Sănătatea din România în criza de coronavirus

Alertă în București. Pacienți care fac dializă duși într-un centru de carantină, după ce au fost amestecați pozitivii de COVID-19 cu cei negativi

Cum arată noile modele simplificate pentru declarația pe proprie răspundere și adeverința de la angajator pentru a ieși din casă

Adriana Nedelea LA FIX: Bilanţ actualizat COVID-19 în România: 4.057 de cazuri şi 157 de decese

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur
HOROSCOP

Horoscop 6 aprilie 2020. Leii pot deveni ușor un exemplu pentru cei din jur