MENIU CAUTĂ
18 Noi. 2014 17:36

Vrei să faci o superafacere de Black Friday? Fii atent când îţi iei laptop la reduceri

Distribuie

Procesorul – e inima calculatorului, de el depinde în cea mai mare măsură performanţa sistemului. Cu cât are mai multe nuclee şi o frecvenţă de funcţionare mai ridicată, cu atât va fi mai performant. Acestea vin însă cu un cost: un consum de energie mai ridicat. Dacă consumul de curent nu te interesează prea mult, având în vedere că vei avea o sursă de curent în apropiere, caută cel mai rapid procesor! Dacă vrei să fie cât mai economic, uită- te la TDP afişat: cu cât e mai mic, cu atât mai bine!
GPU (placa video) – e un criteriu aproape la fel de important. O placă video rapidă îţi va permite să rulezi jocurile fluent şi cu detalii ridicate. Mare parte din notebookurile ieftine sau cele destinate activităţilor de office au plăci video integrate, cu un consum mai redus de energie, dar şi cu performanţe mult mai slabe.
Memoria RAM – cu cât mai multă, cu atât mai bine! Cantitatea minimă recomandată în prezent e 4 GB, aceasta permiţând rularea fluentă şi fără întreruperi a sistemului de operare, precum şi trecerea rapidă de la o aplicaţie la alta.
HDD (Hard Disk Drive) – minim 500 GB, cu cât mai mare, cu atât mai bine. HDD e componenta care afectează destul de mult viteza de rulare a sistemului şi de obicei HDD-urile folosite în laptopuri funcţionează la 5.400 rpm, fapt ce afectează negativ comportamentul general al sistemului (se va comporta vizibil mai încet decât un sistem desktop similar, dar cu un HDD la 7.200 rpm). În notebookurile din partea superioară întâlnim şi HDD-uri la 7.200 rpm şi chiar SSD-uri care cresc performanţele de câteva ori. Preţul este însă şi el mai piperat.

Forme mari, autonomie mică

Displayul – calităţile acestuia ar trebui să conteze foarte mult în alegerea pe care o faci. Pentru mobilitate maximă, display-ul trebuie să fie unul sub 13 inchi. În acest caz însă, performanţele vor avea de suferit. Pentru mai mult spaţiu de lucru, măcar 15,6 inchi. Din păcate, rezoluţia a fost cam neglijată de producătorii de laptopuri, majoritatea propunându- ne rezoluţii relativ mediocre, de doar 1.366×768 ca standard, la dimensiuni, să zicem, mari ale ecranelor, în timp ce pe telefoanele mobile rezoluţiile HD sunt ceva normal pe ecrane mult mai mici.
Drept urmare, PPI la laptopuri e dezamăgitor! Laptopurile din spectrul superior beneficiază de ecrane Full HD, dar, la fel, trebuie să plăteşti o amendă' pentru asta. Cele mai multe notebook-uri vin cu ecrane glossy, care produc reflexii şi cam suferă în lumina puternică, fiind destul de greu de urmărit în lumina soarelui. Mai există şi ecrane mate, dar sunt destul de rare, care permit o vizionare mai bună în lumina naturală, însă suferă la capitolul culori.
Conectivitate – din fericire, majoritatea laptopurilor au cam tot ce trebuie în această privinţă. Nici unuia nu trebuie să îi lipsească minimum 2/3 intrări USB, WLAN, jackuri audio căşti şi microfon, HDMI şi, opţional, bluetooth.
Carcasa – la achiziţia online este destul de greu de verificat modul de construcţie, finisajele şi asamblarea modulelor de conectică în jurul carcasei. Dacă ai ocazia să verifici modelul dorit pe viu', fă-o. Vezi cum se închide, dacă scârţâie, dacă mecanismul de închidere este solid etc. Totuşi, în destul de puţine cazuri vei putea face asta.
Boxele – în marea majoritate a cazurilor sunt mediocre, deoarece o calitate superioară necesită incinte mai mari şi, precum ştim, spaţiul este un lux într-un laptop.
Bateria – autonomia este importantă pentru unii, iar pentru alţii nu contează. Din păcate, cifrele afişate de producători nu ne oferă foarte multe informaţii în privinţa acesteia, fiind, de cele mai multe ori, inutile. Autonomia depinde mult de scenariul în care este utilizat laptopul, aplicaţiile solicitante, gen jocuri, filme, ducând la consumarea rapidă a bateriei. Ca idee generală, cu cât este mai mare laptopul, cu atât va consuma mai mult şi va avea o autonomie scăzută.

Comentarii