Cosmin, care locuieşte împreună cu soţia şi cu băieţelul lor de câteva zile într-o cameră de hotel din St. Raphael, a fost îndrumat de mulţi să facă plângere la Conseil de Prudhommes, un tribunal specializat în litigii de muncă. Alţii l-au sfătuit să facă plângere la comisariatul de Poliţie, caz în care angajatorul care l-a păcălit va fi trimis în judecată, existând şansa de a-şi recupera o parte din cei 10.000 de euro cu care a fost înşelat de patronul la care a lucrat un an. Demersul e gratuit.
O altă variantă pentru Cosmin şi alţi români aflaţi în dificultate e să-şi găsească un patron dispus să le facă documentul numit “promisiune de angajare”, cu care se merge la oficiul de muncă şi se obţine autorizaţia de muncă. De la prefectură sau subprefectură se obţine dreptul de a rămâne temporar în Franţa, după care se poate începe munca. Problema e că, în această perioadă de criză, e foarte greu de găsit un patron dispus să angajeze lucrători cu acte în regulă. În ultimă instanţă, Cosmin a fost sfătuit să meargă la Paris, la Oficiul Francez de Imigraţie şi Integrare, unde să se înscrie pentru avionul care deportează românii din Hexagon.
“Le mulţumesc tuturor pentru ajutor. Din păcate, sunt în- tr-un oraş situat la 700 km de Paris şi nu am cu ce să ajung acolo. Cum fac rost de nişte bani, cum am plecat spre capitală şi apoi spre casă”, ne-a spus Cosmin.
Ce sfaturi le dă Ambasada României din Franța celor aflați în situația lui Cosmin
Ambasada României din Paris ne-a pus la dispoziţie câteva sfaturi pentru cetăţenii români care au probleme, în general legate de muncă, pe teritoriul Franţei. Iată cum sunt îndrumaţi aceştia să acţioneze.
– Să ceară o primă consultanţă juridică gratuită, prin intermediul
permanenţelor gratuite asigurate de avocaţi benevoli ai Baroului din Paris.
– Să se adreseze către ”Maisons de justice et du droit”, în vederea obţinerii de consultanţă juridică gratuită. Pentru a localiza exact o instituţie de acest tip, în funcţie de domiciliul său, poate accesa adresa de internet vosdroits.service-public.fr/F1847.xhtml#formulaire-contacts.
– Să se adreseze Tribunalui de Grande Instance (4 boulevard du Palais, 75055 Paris 1er Arrondissement), pentru a obtine un ajutor în vederea reprezentării în jusţitie. Mai multe informaţii despre acest tip de ajutor pot fi obţinute pe site-ul vosdroits.service-public.fr/particuliers/F18074.xhtml.
– Să facă o cerere către OFII (Office Français de l’Immigration et de l’Intégration – Oficiul Francez pentru Imigrare si Integrare) în vederea repatrierii. Informaţii despre specificul formalităţilor necesare şi cererea care trebuie depusă se găsesc la adresa de internet www.ofii.fr/retourner_dans_son_pays_57/index.html?sub_menu=8
– Pentru repatriere asistată, poate să se adreseze tot la OFII, însă criteriile de sprijin sunt arbitrare şi nu beneficiază de sprijin.
– Se poate adresa şi Tribunalului Prud’hommes. Detalii poate gasi pe site-ul www.prudhommes.gouv.fr.
Duminica trecută, Libertatea a scris despre cazul lui Cosmin, unul dintre miile de români care au probleme în Franţa