Ce sfinți sunt sărbătoriți duminică. Mulți români le poartă numele

12 martie 2016 22:59 De: ,

Duminica aceasta, pe 13 martie, are loc Lăsata Secului de brânză, în duminica izgonirii din Rai a lui Adam, iar luni, pe 13 martie, începe Postul cel Mare al Paștelui. Tot duminică creștinii ortodocși prăznuiesc aducerea moaștelor Sfântului Nichifor, partriarhul Constantinopolului, dar și pe Sfinții Mucenici African, Publiu si Terentiu, Sfântul Aviv din Ermupolis, Sfânta Muceniță Cristina din Persia, Sfântul Mucenic Publiu, episcopul Atenei și Sfânta Ipomoni.

Sfântul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a fost izgnonit de împăratul Leon Armeanul (813-820) în insula Proconis, pentru că a sprijinit cinstirea sfintelor icoane. A trecut la cele veșnice în anul 828, după 13 ani de chinuri petrecuți aici, potrivit crestinortodox.ro.

POSTUL PAȘTELUI 2016. Se apropie LĂSATA SECULUI. Ce tradiții trebuie să respecți

În secolul al IX-lea, împărații Teodora și Mihail, au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan și l-au ales că patriarh pe Metodie. După patru ani, patriarhul Metodie a cerut împăraților să-i permită să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor.

După ce a primit acordul acestora, patriarhul Metodie a luat cu sine câțiva preoți și monahi și s-au dus în insula Proconis. În mănăstirea Sfântului Mucenic Teodor, au aflat cinstitul trup al Sfântului Nichifor, întreg cu totul, neavând nici urmă de stricăciune și dând bună mireasmă.

AI VOIE SĂ FACI SEX în Postul Paștelui? Iată ce scrie în cărțile sfinte

Moaștele sale au fost așezate mai întâi în Biserica Sfintei Sofia, iar a doua zi, în Biserica „Sfinții Apostoli”. Sfântul Nichifor este cinstit de Biserica Ortodoxă și pe 2 iunie.

Postul Pastelui este cel mai mare post din an, având durata de șapte săptămani.

Foto: crestinortodox.ro

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro