11 Mar. 2018 10:05 , de Text/Foto/Video: Ionuț Iordăchescu și Dragoș Sasu

REPORTAJ VIDEO de la Congresul PSD. Dragnea s-a reîncărcat cu ,,forța binelui”, disidenții au fost executați

Distribuie

Ce s-a întâmplat la congresul PSD. După trei guverne schimbate într-un an, și cu alegerile prezidențiale bătând la ușă, PSD s-a întrunit în Congres Extraordinar. A fost un moment al promisiunilor pe termen lung, al revalidărilor, al micilor ajustări de organizare în baza loialităților și intereselor și al reglărilor de conturi. Ecaterina Andronescu și Nicolae Bănicioiu, care își doreau funcții de conducere, au fost eliminați discret, prin vicii de procedură și, uneori, simpla ignorare a prezenței lor. Cei doi au plecat prematur de la Congres.

Așa cum arată imaginile surprinse de Libertatea, delegații PSD au început să voteze cu aproape o oră înainte de startul oficial. I-am filmat în timp ce intrau lejer, și câte doi odată, în cabina de votare. Dovada că delegații nu aveau ce căuta acolo este faptul că nici noi nu aveam, întrucât la momentul votului oficial presei i s-a interzis accesul.

A fost, desigur, și despre Liviu Dragnea. Numele său nu a fost pe nicio listă de votare, dar de el se leagă numele tuturor celor care au devenit vicepreședinți și al celei care a ajuns președinte executiv. Premierul Viorica Dăncilă, noul număr doi din PSD,  a susținut un discurs lung, în o sută de puncte, în timpul căruia a citit de pe foaie numele tuturor miniștrilor săi. Nici ea, și nici Dragnea, nu au menționat Opoziția pe toată durata Congresului.

Sosirea lui Liviu Dragnea la Congres

Cel mai puternic partid al țării a adus în Capitală autocare burdușite cu delegați și simpatizanți. Primii au umplut Sala Palatului, iar cei din urmă l-au aclamat pe Liviu Dragnea din fața clădirii, unde au fost instalate boxe și un ecran enorm. Vocea din difuzoare a șefului PSD se izbea sonor de câteva zeci de voci care protestau de cealaltă parte a bulevardului.

Vorbele lui Mircea Rizoiu, un veteran al PSD, au trasat concluzia zilei: ,,Congresul ăsta nu este ceea ce credeam cu toții că va fi. Să ne lămurim din punct de vedere doctrinar, să spunem și părțile proaste, dar și alea bune (…) Nu-i văd utilitatea. E o chestiune care nu are niciun fel de legătură cu realitatea. Realitatea este alta. Este suferința acestui popor'.

Loading...
Comentarii