06 Sep. 2018 13:00

„Flotila Centenar” a lui Ivan Patzaichin: Şase bărci tradiţionale din lemn concurează pe Tamisa. „Mi se pare drăguţ să ai nişte britanici care vor vâsli pentru România”

Distribuie

Şase bărci tradiţionale româneşti din lemn, construite de singurul marangoz din Delta Dunării, se vor întrece la Londra, pe Tamisa, în cadrul celui mai mare eveniment de acest fel din Marea Britanie. Este opera' lui Ivan Patzaichin şi a lui Teodor Frolu, care vor să sărbătorească astfel Centenarul Marii Uniri: fiecare barcă poartă numele uneia din provinciile istorice ale ţării noastre. Iar la rame nu vor fi doar români, ci şi britanici!

Ideea s-a născut în mintea lui Ivan Patzaichin şi a lui Teodor Frolu acum şase ani, cu ocazia Olimpiadei din Marea Britanie. Atunci, una din staţiile metroului londonez a primit numele marelui campion.

Atunci, împreună cu Ivan am zis că ar trebui să aducem canotca noastră şi pe Tamisa. A fost un gând, a fost o idee pornită atunci. Ce facem noi la Tulcea, Festivalul Bărcilor, există şi la Londra, Festivalul Tamisei, şi aşa a încolţit ideea', îşi aduce aminte Teodor Frolu, vicepreşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin.

Prinţul Charles, admirator al lotcii

O contribuţie importantă a avut şi prinţul Charles, care a văzut o lotcă expusă la Muzeul Satului. I s-a părut foarte interesantă şi le-a spus lui Ivan Patzaichin şi Teodor Frolu că şi în ţara lui meşteşugul construcţiei bărcilor de lemn este pe cale de dispariţie.

Noi, românii, avem o mândrie din asta foarte puternică legată de lucrurile pe care le avem, dar nu e foarte practică şi atunci ai nevoie să-ţi spună unul de afară: măi, lucrul ăla e foarte important pentru voi şi noi îl apreciem foarte mult', spune Doru Frolu. El vrea ca evenimentul de la Londra să îi impulsioneze şi pe români în a căuta tradiţiile din Deltă.

Comentarii