20 Iul. 2018 15:00

Românii plecați în străinătate pot delega autoritatea părintească și de la distanță. Care este procedura?

Distribuie

Specialiștii Asociației „Salvați Copiii' au explicat procedura prin care românii plecați în străinătate pot delega autoritatea părintească și de la distanță. Copilul trebuie să aibă un tutore legal ca să se bucure de drepturile sale, să se poată înscrie la școală, să primească asistența medicală, să-și scoată cartea de identitate.

Există părinți care află abia când trec granița că trebuie să aibă un tutore legal pentru copilul pe care îl lasă acasă. Cei mai mulți își lasă copiii cu bunicii sau alte rude și, în aceste cazuri, ei trebuie să delege autoritatea părintească, o procedură prin care ar fi ideal să treacă înainte de a-și face bagajele și a pleca în străinătate.

La Centrul „Salvați Copiii' din zona 1 Mai este o liniște de amiază estivală. Telefonul cu țârâit metalic sparge tăcerea.

„Bună ziua! Helpline Salvați Copiii. Sunt Laurențiu, cu ce vă pot ajuta…', e introducerea obișnuită. Iar telefonul tot zbârnâie, mai ales în luna august, când lumea revine acasă, sau în perioada sărbătorilor importante de peste an. Laurențiu Tudorache este consilierul juridic care răspunde la linia telefonică a Asociației „Salvați Copiii' și dă informații despre procedura prin care poți să delegi drepturile părintești.

Comentarii