07 Iun. 2018 07:00

VIDEO Copil crescut de bunici: „Nu mai vreau să plec din țară”

Distribuie

Copiii crescuți de bunici au ajuns la câteva zeci de mii în România ultimilor ani. Laurențiu are nouă ani și este unul dintre ei. Trăiește o copilărie idilică într-un sat din Iași, are bicicletă, role, lego și alte jucării trimise de tatăl său care lucrează în Spania. Știe de acum că nu vrea să plece niciodată din țară. În satul Butea, Iași, unde locuiește acum și Laurențiu, jumătate din populație lucrează în străinătate.

Laurențiu își schimbă șapca cu care merge la joacă pe o pălărie șmecheră. Doar are oaspeți. Imediat își ia rolele în picioare. Face niște drumuri prin curte și apoi începe să negocieze cu bunica lui ora de întors acasă de la joacă. Margareta Stolnicu se uită la ceas și îi dă verdictul: o jumătate de oră.

Femeia îl privește cu drag. Când vorbește despre legătura lor, îi dă lacrimile. Copilul stă liniștit lângă ea pe  banca din curte și se lasă îmbrățișat din când în când. „E lipit de mine: mamaia!, mamaia!, tot timpul. Și eu m-am atașat de el, așa de mult, vai de mine. N-aș putea să-l mai dau. Când erau ai mei, se întâmplă ceva, îs ai mei… Dar acuma când știu că e al lui fecioru-miu, ochii și copilul… Am o răspundere mult mai mare. Acum dacă nu vine la timp de la joacă, mă duc după el', povestește femeia. Este încă sprintenă și în felul ăsta poate să se țină după o zgâtie de nouă ani pe care nu-l mai încape curtea toată de atâta energie.

Laurențiu a locuit cu părinții lui în Spania până la 5 ani, când cei doi au divorțat. Tatăl s-a reîntors peste hotare iar mama locuiește într-un sat vecin, dar nu mai ține legătura cu băiatul. Așa că de mai bine de trei ani copilul crește cu bunicii. Este unul dintre „orfanii albi'.

Comentarii