Marea iubire a poetului Adrian Păunescu a murit de cancer

19 mai 2012 15:24

Fără a exagera cu nimic, putem spune că iubirile lui Adrian Păunescu au fost, parcă, toate blestemate. Nici una dintre femeile din viaţa regretatului poet – nici soţiile, nici amantele, nici măcar presupusa fiică nelegitimă – nu a fost iertată de soartă. Libertatea vă dezvăluie azi dramele trăite de ele.

Timişeanca Elena Grecescu a fost, potrivit unor apropiaţi ai poetului, marea iubire a lui Adrian Păunescu. Originară din Recaş, unde era profesoară de limba franceză, femeia l-a cunoscut pe Adrian Păunescu în 1978, în momentele lui de glorie, pe când acesta aduna zeci de mii de oameni la spectacolele Cenaclului Flacăra, dar şi într-o perioadă cumplită pentru ea: medicii o diagnosticaseră cu cancer în stadiu terminal şi îi mai dăduseră doar două luni de viaţă. “Bardul” a întâlnit- o pe Elena la o lansare de carte care a avut loc la Lugoj. De cum a văzut-o, Păunescu s-a îndrăgostit de ea iremediabil. A adus-o la Bucureşti şi a pus-o în legătură cu Mihai Leontopol, un geniu al medicinei din acea vreme, care a salvat-o miraculos. Elena a mai trăit 16 ani, iar dacă nu s-ar fi reapucat de fumat, probabil că ar mai fi fost în viaţă şi azi, susţin apropiaţi ai familiei.

Şi rudele ei au fost lovite de năpastă

Soarta a făcut ca nici familia pe care Elena Grecescu a lăsat-o în urmă să nu fie ferită de necazuri. În timp ce cumnata acesteia nu mai are bani de chirie, fratele ei se zbate pe patul de moarte, iar nepoata femeii riscă să rămână pe drumuri. Coşmarul familiei Grecescu a început în 2005, când foştii proprietari au revendicat apartamentul pe care părinţii Elenei l-au primit pe vremea comunismului. Chiar dacă, în 1978, foştii proprietari au primit 39.000 de lei drept despăgubire, aceştia s-au întors, după aproape 30 de ani, pentru a li se retroceda locuinţa. Ei au obţinut de la Primărie o sentinţă definitivă, prin care au evacuat întreaga familie – pe Valeriu, fratele Elenei, pe Mihaela, cumnata ei şi pe fiica lor, Georgiana. Astfel, oamenii s-au trezit în stradă. De peste trei ani, familia locuieşte cu chirie şi şi-a epuizat veniturile. Valeriu Grecescu (78 de ani) a suferit un infarct după ce s-a văzut fără casă şi este pe patul de moarte. “Am primit acest apartament cu ajutorul lui Adrian Păunescu. Proprietarii nu aveau dreptul să ni-l ia, pentru că am găsit la arhive documentul prin care au primit atunci 39.000 de lei”, ne-a Mihaela Grecescu.

Constanţa Buzea, înşelată

Prima iubire a lui Păunescu, Constanţa Buzea, a avut mult de suferit. Căsătoriţi la 18 ani, în 1960, cei doi şi-au încheiat mariajul în urma infidelităţii poetului, moment în care femeia a ales să trăiască o viaţă discretă, departe de tumultul lumii. În 2009, Constanţa a decis să publice jurnalul “Creştetul gheţarului”, în care mărturisea îndurerată: “Îşi aranjează să rămână singur în Bucureşti. Ne expediază în vacanţe lungi, ca să-şi facă de cap”. Soţia a mai dezvăluit un episod care a rănit-o profund: “Câteva luni după naşterea Ioanei, stând noi de vorbă, încercam să-l asigur că următorul nostru prunc o să fie băiat. Dar îi scapă o remarcă aiuritoare, că lui i se vor naşte numai fete. Şi, fără să-i pese de efect, mi se spovedeşte cu orgoliu că e tată şi la altă casă. Că o nebună îndrăgostită de el, măritată, i-ar fi născut gemene. Adrian reuşise performanţa de a trăi liniştit, pendulând între două femei însărcinate, nevasta şi amanta, alăptându- i pruncii dolofani”.

Idilă şi cu poeta Ana Blandiana

Altă infidelitate, altă durere pentru Constanţa: “Într- o noapte, soseşte acasă euforic şi gălăgios, umăr la umăr cu Nana Otilia (n.r. – combinaţie între pseudonimul literar al Anei Blandiana şi numele ei real, Otilia Coman), vizibil surprinsă când le-am deschis uşa… Păreau amândoi picaţi din grădina Raiului, după izgonire… Apoi, Adrian venea acasă şi se culca pe canapea, cu spatele la noi. Suferea. Ofta cu ochii strânşi, refăcând în minte scenele cu Nana îmbrăţişându-se. Aşa şi-a scris cartea cu care a luat premiul. O carte ca o rană vie, pe care o cunosc şi o evit, pe care am dactilografiat-o. A scris la ea bolnav de o lingoare ce nu se mai istovea”.
Constanţa, acum în vârstă de 71 de ani, a ieşit în public anul trecut, când şi-a îngropat fiica, pe Ioana, decedată la 44 de ani, în urma unei boli grave.

A făcut un copil, dar nu l-a recunoscut

O altă femeie care a avut de suferit din cauza legăturii cu regretatul poet a fost Rodica Bîrlea. Deşi au avut împreună o fiică, Adrian Păunescu nu a vrut să recunoască oficial copilul. Andreea Mihaela Bîrlea (44 de ani), acum grefier la Tribunalul Bucureşti, povesteşte: “Eu am avut parte de o familie fericită, care nu a negat niciodată adevărul. L-am întâlnit pe Păunescu când aveam 10 ani. Eu am tot auzit-o pe mama că aş fi fost fata lui. A fost o poveste de iubire petrecută într-un timp în care el nici nu era atât de cunoscut”. Imediat după ce artistul s-a prăpădit, în 2010, ea a hotărât că e vremea să facă parte din adevărata ei familie, aşa că a cerut la judecătorie să se constate că e fiica lui Adrian Păunescu. Din cauza chichiţelor juridice, procesul se află încă în faza de început. Mai întâi, ea e nevoită să dovedească faptul că tatăl din acte nu-i este tată de sânge şi abia apoi proba ADN va lămuri dacă e sau nu copilul poetului. Această primă bătălie este încă pe rolul instanţelor, având termen de judecată stabilit pentru luna viitoare.

Carmen Păunescu a ucis trei oameni

Poetul s-a căsătorit a doua oară, în 1990, cu Carmen, o tânără din Hunedoara care cânta în cenaclurile lui. În 2004, în localitatea doljeană Pieleşti, femeia a produs un accident teribil, în urma căruia au decedat trei persoane şi care i-a adus o condamnare la trei ani cu suspendare. Pe lângă problemele cu legea, în ultima vreme, fosta soţie a poetului se pare că are probleme şi cu banii. Ea a fost văzută ieşind dintr-o casă de amanet din Capitală cu câteva sute de lei în mână.

Doina Aldea Teodorovici, moartă într-un accident

După Revoluţie, chiar dacă era căsătorit cu Carmen, Adrian Păunescu a făcut o pasiune pentru cântăreaţa Doina Aldea Teodorovici, dedicându-i poezia “Noaptea marii beţii”. La scurt timp după debutul poveştii de iubire, în 1992, basarabeanca şi soţul ei – unii dintre cei mai cunoscuţi militanţi ai unirii României cu Republica Moldova – îşi pierdeau viaţa într-un cumplit accident de maşină petrecut la 50 de kilometri de Bucureşti.

Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro