Savantul și doctorul Sergiu Pașca din Aiud a fost lăudat la scenă deschisă pentru laboratorul său de la Universitatea Stanford și numit „speranța României pentru premiul Nobel”, de către cei care l-au prezentat în cadrul galei. 

Sergiu Pașca nu a fost prezent la București, dar a transmis un mesaj video, mesaj înregistrat în laboratorul său de la Stanford, laborator care îi poarta numele.

„Sunt deosebit de onorat să primesc acest premiu! Mulțumesc membrilor juriului pentru recunoașterea meritelor descoperirilor făcute de grupul meu de cercetare și desigur Guvernului României pentru inițiativa acestei gale.

Sunt profesor de psihiatrie și științele comportamentului la Stanford și directorul fondator al programului de organogeneză a creierului al Universității. Însă sunt medic de profesie și preocuparea mea principală de aproape 20 de ani a fost și continuă să fie înțelegerea cauzelor biologice ale bolilor neuropsihiatrice.

Unu din cinci oameni suferă de o boală psihiatrică, cu toate acestea încă diagnosticăm aceste boli așa cum făceam în secolul XIX și le tratăm ca în secolul XX. Terapii curative pentru aceste boli devastatoare vor deveni posibile doar atunci când vom înțelege mecanismele moleculare, celulare și de circuit ale creierului uman.

Una dintre cele mai bătăioase ziariste din România a răbufnit: „Hoțiile din trecut s-au prescris. Cele din viitor sunt acum legalizate prin noua OUG 13”
Recomandări
Una dintre cele mai bătăioase ziariste din România a răbufnit: „Hoțiile din trecut s-au prescris. Cele din viitor sunt acum legalizate prin noua OUG 13”

De aceea de mai bine de un deceniu, împreună cu colegii mei am dezvoltat modele celulare umane ale creierului. Astăzi putem să luăm doar câteva celule din piele de la orice pacient, să le transformăm în laborator în celule stem și apoi, folosind metode dezvoltate de noi în laborator, să le ghidăm să se transforme în neuroni funcționali umani.

Crescând aceste culturi celulare umane numite organoizi și asembloizi putem în mod neinvaziv să construim circuite complexe ale creierului în plăcuțe de laborator.

Folosind aceste metode am început deja să înțelegem mecanismele mai multor boli neurogenetice de dezvoltare și desigur sperăm ca în viitorul apropiat să le transalționăm clinic.

Speranța mea este că această nouă abordarea experimentală să facă posibilă o nouă psihiatrie, o psihiatrie moleculară, care este ancorată în biologie.

Țin să le mulțumesc mentorilor mei din anii de facultate de la Cluj, mentorilor mei din Statele Unite și mai ales grupului meu extraordinar studenți care vin din toată lumea aici, la Stanford”, a transmis în mesajul video, Sergiu Pașca. Citește continuarea pe Alba24.ro.

ARTICOL PRELUAT DE PE ALBA24.RO

După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
GSP.RO
După un divorț dureros, a părăsit România împreună cu cei doi copii. Au trecut 7 ani de atunci, s-a recăsătorit, acum se bucură de o viaţă de lux
Urmărește-ne pe Google News
Comentarii (2)

MosCostache   •   03.02.2023, 11:37

Felicitari cercetatorilor romani autenici, care lucreaza in laboratoarele din Romania si obtin rezultate remarcabile cu doar 0,17% din PIB ! Cu asa subfinantare, au reusit totusi sa publice 0,85 lucrari/cercetator x an, cand media europeana , cu marea ei finantare, a fost de una lucrare/cercet. S-au facut niste dotari la facultati si institute cu cativa ani in urma (pe vremea lui Basescu, Funeriu etc), dar acum nu avem consumabile la ele. Nu sunt premiate lucrarile valoroase de catre UEFISCDI ca in ultimii ani chiar cu sume derizorii de la 2000 la 6000 lei/nr. autori. Nu mai sunt compeiii postdoc si doctoranzi valorosi nu mai pot continua activitatea ca postdoc. Nu este practic deloc sprijinita cercetarea stiintifica din Romania, mai ales pe directii prioritare, de interes pentru cea mai ramas din economia noastra. Nu sunt intrebati cercetatorii autentici, care nu doresc neaparat sa se imbogateasca, ci sa traiasca decent, ce anume le trebuie. Am tot propus granturi sau contracte (prin concurs) de aprox 10.000 euro/1-2 ani, din care sa se plateasca consumabile (inclusiv la unitatile care detin infrasructura), publicatiile si participarea la o conferinta. Rezultat = zero. "Felicitari" Guvern Roman pentru batjocorirea omenilor destepti din Romania, care sunt premiati numai daca sunt la altii in curte !

bebe21   •   01.02.2023, 21:47

Bineinteles...la articolul asta nici un comentariu... La cele cu ciuma de Selly sau alte panarame sute de diplodoci se dau cap in cap sa isi expuna parerile... Vai nou si copiilor nostri!!! Mult success domnule Pasca, speranta romanilor pentru normalitate!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.