Anual vin turiști din Europa (preponderent Ungaria) Noua Zeelandă, Australia și SUA. Peste 17.000 de turiști vizitează străzile satului și obiectivele turistice din apropierea satului.
Primarul comunei, Szilard Levente Deak Szekely, a precizat că satul se susține sută la sută din turism.
Prima interacțiune cu turismul în comună a început în 1995. O femeie din Ungaria a făcut o pensiune pentru a-i primi pe turiști. Mai exact într-o casă cumpărată la doi kilometri de sat a pornit o pensiune.
:quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2023/03/rimetea-1-3.webp)
La scurt timp sătenii s-au organizat și au văzut că pot face profit din turism. Au văzut că este o oportunitate și au început să deschidă pensiuni. Este vorba despre o comunitate care a înțeles că dacă sunt uniți pot face turism și promova un produs local.
Momentan sunt în jur de 40 – 45 de pensiuni la nivelul comunei Rimetea a explicat primarul localității.
Localitatea Rimetea se află la 24 de kilometri de Aiud și la 7 kilometri de Buru, la poalele vârfului Piatra Secuiului. Este locul unde populatia, majoritatea maghiară, păstrează cel mai bine tradiţiile. Puțini ştiu că Rimetea a fost, pe vremuri, un renumit oraș, cu peste 2.000 de locuitori.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_ae96450da68e2968c728c10ce27ef9db.jpg)
Astăzi, Rimetea este cunoscută pentru arhitectura caselor, ospitalitatea locuitorilor și frumuseţile naturale din zonă.
Pentru a ajunge în această localitate, dinspre Alba Iulia, se urmează drumul spre Aiud şi de acolo către Buru, pe Drumul Național 75, ce trece prin valea Aiudului.
Care sunt atracțiile turistice
Atracțiile turistice în Rimetea le reprezintă Cetatea de la Coltești, ce a mai rămas din renumitele mine ale localității și Piatra Secuiului, locul preferat al amatorilor de sport extrem cu parapanta.
La muzeul din localitate se află obiecte specifice folosite în activitatea de minerit, alte obiective interesante fiind moara de apă, biserica fortificată sau cea mai veche casă a satului, construită în anul 1668, de pe Strada Nouă.
În anul 1870, în Rimetea s-au construit casele albe, caracteristice zonei miniere, bine întreținute şi astăzi. Pe lângă arhitectură, te va cuceri cu siguranță mâncarea gustoasă, specifică acestei zone.
Populația din Rimetea are rădăcini maghiare și germane, marea majoritate veniţi în zonă ca să lucreze la minele de aur, fier, argint și cupru, care se găsesc în jurul comunei.
Multe dintre obiectele care ilustrează obiceiurile zonei se găsesc în muzeul de etnografie din Rimetea.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_f4f3da739088603e80e8e93c603eddae.jpg)
Actorul american Nicolas Cage, aflat în România ca invitat special la Transilvania Internațional Film Festival, a făcut o oprire și în județul Alba, la Colțești și la Rimetea, unde a luat prânzul.
Cum a ajuns comuna în top 10 cele mai frumoase comune din România, citiți pe Alba24.ro.
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.