Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, liceele „Gheorghe Lazăr” și „Sfântul Sava” se află pe primele trei poziții în topul celor mai bune licee din București după media de admitere de anul trecut. Aici s-a intrat cu note de peste 9.50. La polul opus, se află liceele tehnologice, iar cel mai slab dintre ele este Petru Poni, unde ultima medie a fost..atenție..de 1.75. Acestea sunt doar câteva dintre informațiile care se regăsesc în broșura de admitere la liceu, publicată luni de Inspectoratul Școlar al Capitalei.

Încep emoțiile pentru zeci de mii de absolvenți ai claselor a XII-a care se pregătesc, în mai puțin de o lună, să susțină probele scrise ale Bacalaureatului. Un examen care a adus o premieră în sistemul de educație românesc: vorbim despre o testare națională ale cărei probe orale, cele de competențe, au fost date în iarnă. Tot începând din acest an, elevii își vor putea vedea lucrările înainte de a se decide dacă depun sau nu contestație. Prima probă scrisă începe pe 10 iunie și este la Limba și literatura română. Urmează proba obligatorie a profilului, cea la alegere și limba maternă. Rezultatele finale vor fi afișate pe 30 iunie.

Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem
Recomandări
Secretul Israelului în războiul cu Iranul: micul stat este o mare putere tehnologică, cu companii de zeci de miliarde de dolari. Iar un român a pus bazele acestui ecosistem

Rămânem în același registru și vorbim acum despre examenul de Evaluare Națională. Mai exact, despre testarea pe care au susținut-o în aceste zile elevii claselor a II-a. Proba scrisă la Limbă și comunicare a avut loc marți, 13 mai, iar elevii au trecut și prin alte emoții: au trebuit să demonstreze în fața comisiei de examinare cât de bine citesc. Joi a fost proba la Matematică și explorarea mediului, iar vineri a avut loc ultima probă, destinată celor are aparțin grupurilor minoritare. Aceștia vor da examen la Limba română.

Toate școlile din România pot fi monitorizate audio-video. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să fie pusă în aplicare. Cu o condiție însă: atât părinții cât și angajații unității de învățământ vor trebui să-și dea acordul. Nu toți, ce-i drept, ci doar majoritatea. În ceea ce privește scopul înregistrărilor, acesta este prevenirea violenței în școli, a bullying-ului, a furturilor și a actelor de vandalism. Camerele de supraveghere vor funcționa cu circuit închis și vor fi amplasate în sălile de clasă, pe holuri, în sălile de festivități, pe holurile căminelor și ale internatelor dar și în sălile de sport.

Ne aflăm în aceste zile în plină desfășurare a testărilor PISA – un program inițiat de OCDE care evaluează capacitatea elevilor de 15 ani de a rezolva probleme ce țin de viața de zi cu zi. În funcție de rezultatele copiilor la Matematică, Lectură, Științe, Limbă străină și în domeniul digital, autoritățile vor gândi viitoarele politici educaționale. Testele PISA au loc o dată la trei ani, iar anul acesta, în România, participă peste 10 mii de elevi. Și sperăm la rezultate mai bune față de dezastrul înregistrat în 2022. În urma evaluării de atunci, s-a constatat că 42% dintre copii nu înțeleg ceea ce citesc iar aproape 50% dintre ei au cunoștințe minime spre deloc la Matematică.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.