Mergi direct la conținut »
Cornel Nistorescu, omagiu pentru Dumitru Fărcaș. "Toți erau morți să-l aibă la ureche"
Monden Libertatea > Entertainment > Monden

Cornel Nistorescu, omagiu pentru Dumitru Fărcaș. „Toți erau morți să-l aibă la ureche”

De Dana Aramă,

Jurnalistul Cornel Nistorescu i-a adus un omagiu lui Dumitru Fărcaș, cel care a fost cel mai mare taragotist al României. Artistul a încetat din viață la vârsta de 80 de ani.

Ad placeholder

Dispariția lui Dumitru Fărcaș a îndurerat multe prsonalități publice. Jurnalistul Cornel Nistorescu a scris un text impresionant despre cel mare a fost cel mai cunoscut taragotist din România.
„Pe vremea studenției și a începuturilor mele jurnalistice, însoțeam Ansamblul folcloric Mărțișorul al Casei de Cultură a Studenților din Cluj. Am bătut alături de Mărțișorul o mare parte din România și în drumurile noastre prin Transilvania l-am cunoscut mai bine pe Dumitru Fărcaș. Drumurile erau lungi, spectacolele prin comune și sate țineau până târziu, iar drumurile de întoarcere spre Cluj treceau întotdeauna peste dealul de la miezul nopții”, a scris Cornel Nistorescu în cotidianul.ro.
„Mitru Fărcaș a fost sufletul tuturor marilor petreceri din Ardeal. Uneori a fost adus să cînte și la București. A cântat pentru toate mărimile României. Nu avea încotro. Toți erau morți să-l aibă la ureche la o aniversare sau la o petrecere. Dacă nu mă înșel, a fost dus să cânte și pentru șefi de state veniți în vizită în România lui Ceaușescu. De-asta, student fiind, nu-l îmbrățișam din tot sufletul. Mai târziu, l-am înțeles. Mitru Fărcaș cînta pentru oricine. Numai să cânte. Era modul său de a exista în spațiul românesc, felul său de a vorbi cu semenii, marca și ștampila lui sufletească și spirituală”, a mai spus jurnalistul.

„Dumitru Fărcaș a fost și rămâne în cultura română ca unul dintre cei mai de seamă rapsozi din câți au încălzit sufletul poporului nostru. Muzica sa îl așază lângă legendarii Petru Crețea Șolcanul și Relu de la Căstău, poate mai sus decât aceștia. În două sunete scoase de Mitru se regăseau și Transilvania și sufletul românesc. Din câteva note te ducea la cer, în acea stare de grație în care nu mai erau necazuri, pericole sau dureri. Doar bucuria de a trăi exprimată printr-o respirație pe taragot. Și ea suna românește cum nu a sunat decât muzica marilor artiști ai neamului românesc. Adică Enescu, Luchian și Celibidache.

Dumitru Fărcaș era un om blajin, plin de haz și cu o voce inconfundabilă, chiar nemuzicală. Dar de îndată ce începea să sufle în instrument, se exprima spiritul românesc în toată frumusețea sa. Cu moartea sa, se duce unul dintre marii artiști, care nu știa că este o mare felie din sufletul românesc”, a încheiat el.

Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
Recomandări
Cum își fac bugetarii vile în Grecia, din bani publici: scrumiere stradale, luate cu 939 de lei bucata de ADP și montate în stațiile STB din S 4, au apărut în vila de pe insula Eghina
 

Dumitru Fărcaș a murit la 80 de ani. A impresionat lumea cu taragotul lui

Dumitru Fărcaș a încetat din viață marți, 7 august 2018, la vârsta de 80 de ani. Dumitru Fărcaș va fi înmormântat cu onoruri militare, la casa părintească din comuna Groși din Maramureș. Ceremonia funerară va avea loc, joi, la Casa Studenților din Cluj-Napoca, începând cu ora 11.

A fost unul dintre cei mai cunoscuți artiști populari din România și cel mai mare taragotist din țară. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale sale este cea care a fost genericul emisiunii Tezaur Folcloric.

Ad placeholder

În luna mai, Dumitru Fărcaş a fost decorat de preşedintele Klaus Iohannis, care  i-a oferit Ordinul Naţional „Serviciu Credincios în grad de cavaler.

În vara anului 2014, Dumitru Fărcaş a rămas fără taragot, după ce acesta i-a fost furat dintr-un microbuz parcat în faţa Ateneului Român, astfel că artistul nu a mai putut cânta la spectacolul aniversar al lui Gheorghe Zamfir.


Citește și: INVESTIGAȚIE EXCLUSIVĂ. Justiția s-a prins cum face Dragnea jr bani în vremea molimei. A redus efectivele de porci, a adus carcase și nu le-a mai plătit! Executat de instanță pentru „țeapa” de 1,5 milioane de lei  


 

Ad placeholder
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
PARTENERI - GSP.RO
„The Mountain” din Game of Thrones are 2.05 metri. Superba lui soție e mult mai mică, nu-i ajunge nici până la umăr și arată așa
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
HOROSCOP
Horoscop 6 iulie 2020. Taurii sunt cuprinși de o stare de agitație care va fi greu de domolit
Parteneri
 
Ad placeholder
Parteneri
Parteneri
Close
Închide
  Close