Înțelegerea provizorie a fost anunțată după cinci zile de negocieri purtate de Sindicatul Scriitorilor din America (WGA) – care reprezintă 11.500 de scenarişti de film şi televiziune – și o alianță a studiourilor, serviciilor de streaming și companiilor de producție.
Înainte ca greva să fie încheiată oficial, acordul trebuie să fie aprobat de consiliul de administrație și de membrii breslei.
Prevederile acordului nu au fost anunțate imediat, însă WGA a catalogat înțelegerea ca fiind una „excepțională – cu câștiguri semnificative și protecții pentru scriitorii din fiecare sector al membrilor”.
„Acest lucru a fost posibil datorită solidarităţii de durată a membrilor WGA şi a sprijinului extraordinar al fraţilor noştri de sindicat care ni s-au alăturat pe liniile de pichetare timp de peste 146 de zile”, se precizează într-un comunicat transmis duminică de comitetul de negociere.
Greva scenariștilor a început pe 2 mai după un blocaj în negocierile referitoare, printre altele, la compensații, dotarea minimă a camerelor de scenarişti, restricții privind utilizarea inteligenţei artificiale şi drepturile reziduale care îi recompensează pentru seriale populare de streaming.
Acordul are loc cu cinci zile înainte ca greva să doboare recordul celei din 1988 a sindicatului și să devină cea mai lungă grevă de la Hollywood din ultimele decenii.
Sindicaliștii urmează să voteze marți condițiile înțelegerii pe trei ani, conform unui e-mail trimis de sindicat membrilor și care a fost publicat pe rețelele sociale.
Scenariștii, aproape să iasă din grevă. Actorii o continuă
În acest context, este de așteptat ca producția emisiunilor de televiziune de noapte să fie reluată în curând.
În același timp însă, actorii care s-au alăturat și ei protestului în luna iulie rămân în continuare în grevă pentru aspecte legate, printre altele, de salariile minime sau protecția față de folosirea inteligenței artificiale. SAG-AFTRA reprezintă 160.000 de actori de film şi televiziune, cascadori, artişti de voce şi alţi profesionişti din domeniu.
Protestul i-a afectat și pe operatori, tâmplari, asistenţi de producţie, furnizorii de catering, florari, furnizorii de costume şi alte întreprinderi mici care sprijină producţia de film şi televiziune.
Costurile acestei acțiuni sunt estimate de economistul Kevin Klowden de la Milken Institute la cel puțin cinci miliarde de dolari în California şi în alte centre de producţie americane, precum New Mexico, Georgia şi New York.
Foto: Hepta
durban22 • 26.09.2023, 09:03
Daca la Hollywood ,nu mai sant salarii bine platite, conditii extraordinare de munca ,plus alte drepturi ,ce sa mai zicem de altii din alte sectoare de munca ?.