Mergi direct la conținut »
VIDEO. Ada Solomon, întreruptă de TVR la Premiile GOPO, în momentul unui discurs critic la adresa guvernanților
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > VIDEO. Ada Solomon, întreruptă de TVR la Premiile GOPO, în momentul unui discurs critic la adresa guvernanților

VIDEO. Ada Solomon, întreruptă de TVR la Premiile GOPO, în momentul unui discurs critic la adresa guvernanților

Ada Solomon, întreruptă de TVR la Premiile GOPO. Cunoscuta producătoare de filme Ada Solomon a fost cea căreia i-a fost înmânat premiul pentru cel mai bun film, „Un pas în urma serafimilor”, la Premiile GOPO de anul acesta. Actrița Tora Vasilescu a anunțat numele peliculei câștigătoare. Chiar în timpul discursului său, Ada Solomon a fost „tăiată” de producătorii TVR, peste ea intrând genericul de final al galei. Coincidență sau nu, cea mai premiată producătoare de film din România și totodată primul producător român de film care a fost pe lista scurtă a Oscarurilor tocmai se angajase într-un discurs critic la adresa autorităților:

De Florin Ghioca,

„Iubiți guvernanți, fanionul ăsta pe care îl reprezintă cinematografia e alcătuit dintr-o breaslă mică. Dintr-o breaslă mică, cu nevoi specifice. Iubite autorități, sunt lucruri foarte mici pe care le puteți schimba, astfel încât artiștii să se simtă onorați la ei acasă. Sunt lucruri foarte mici care le-ar face viața mai ușoară, și e o viață dificilă, așa cum nu pare, pentru că știți cum sunt artiștii, ei în lumina reflectoarelor n-au voie să se arate altfel decât puternici, strălucitori, extraordinari. Nu e chiar așa. Sunt foarte multe mame în industria asta, sunt meserii care nu se fac în continuitate, pentru care nu există niciun fel de reglementări fiscale, astfel încât să asigure o existență liniștită, o siguranță a lucrului de creație. Actorii sunt de multe ori nevoiți să alerge între diverse joburi, mai mult sau mai puțin creative pentru a reuși să reziste. Iubite autorități, nu avem o sală de premieră de cinema pentru aceste filme-fanion ale culturii române din ultimii zece ani. Și nu sunt…”, a declarat Ada Solomon pe scena Teatrului Național din București, până în momentul în care a fost întreruptă de genericul TVR.

Cu puțin timp înainte de discursul acesteia, prezentatorul Alex Bogdan îi precizase actriței Tora Vasilescu faptul că mai are „50 de secunde”, însă din acel moment s-au mai scurs minute bune până la urcarea pe scenă a Adei Solomon.

Reacții dure din partea breslei

Imediat după finalul Premiilor Gopo, pe internet au început să curgă mesaje de nemulțumire față de întreruperea discursului producătoarei de film. Regizorul de teatru Radu Afrim a fost printre primii protestatari: „Rușine tvr!!! Televiziunea națională o cenzurează pe Ada Solomon tocmai când (prea amabil) vorbește despre condiția nasoală a artiștilor din lumea filmului ro(mânesc n.r.). Și cere o sală pentru premiere. Și de ce o întrerupe? Pentru că urmează un film polițist ieftin. Așa începe închiderea vocilor libere la noi. Asistăm în direct”, a precizat Radu Afrim pe pagina sa de Facebook.

Actrița Ioana Marchidan a reacționat și ea imediat după gală: „Tocmai când Ada Solomon avea un speech în care vorbea de neajunsurile cinematografiei și de lipsa reală a cinematografelor, tvr 2 a decis să-i taie speechul probabil pe motiv că au depășit timpul acordat. Oh și cât aș fi vrut să-l aud până la capăt și nu doar eu să-l aud, ci și cei cărora le era adresat în mod direct. Știți voi cine”, a transmis actrița. La fel a reacționat și colega ei de breaslă, Adriana Moca: „Aplauze și felicitări, Ada Solomon, pentru discursul tău de la Gopo! Rușine, TVR că i-ați tăiat microfonul în momentul în care cerea autorităților o sală și respect față de artiști! Chiar, RUȘINE!!!!”, a scris aceasta.


Câștigătorii Premiilor Gopo 2018. Filmul „Un pas în urma serafimilor” a obținut cele mai importante premii


 

Close
Închide
  Close