Celebru pentru regizarea unora dintre cele mai puternice reprezentaţii de operă și a unor filme celebre, Zeffirelli nu a avut o personalitate foarte plăcută, fiind deseori irascibil şi pus pe harţă, însă geniul său a influenţat generaţii de regizori şi a fermecat audienţele în sălile de operă, teatru sau cinema, timp de decenii, conform unui material publicat sâmbătă de DPA.

Zeffirelli a fost un geniu cu un temperament vulcanic care a reuşit să-şi facă mai mulţi duşmani decât prieteni de-a lungul vieţii. Chiar el declarat că „În cariera mea i-am enervat pe alţii”, dar și că „Mi-a plăcut mereu frumuseţea, acea frumuseţe simplă şi riguroasă care străpunge inimile şi minţile deopotrivă, fără niciun efort”.

Viața personală a lui Zefirelli

Franco Zeffirelli s-a născut la Florenţa la 12 februarie 1923. A avut o istorie de familie foarte complicată, fiind născut din flori. „Naşterea mea a fost un scandal în toată Florenţa. Mama mea a murit din această cauză pe când aveam 6 ani”, a povestit el.

A primit un nume de familie inventat de mama sa. Ea a ales „Zeffiretti”, ca o arie din opera „Idomeneo” de Mozart, însă funcţionarul de la starea civilă a scris greşit numele, uitând să tragă liniile pe cele două litere „t”.

A fost crescut de nişte veri ai tatălui său şi a fost educat de o englezoaică, devenind sub influenţa ei un anglofil pasionat. În 2014 a fost înnobilat pentru serviciile aduse culturii britanice.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

La vârsta de 19 ani a fost recunoscut de tatăl său, Ottorino Corsi şi, deşi a trecut oficial la numele (Gian)Franco Corsi, a continuat să se prezinte cu numele ales de mama sa. Prin intrarea sa în familia Corsi, Zeffirelli a fost recunoscut ca descendent al marelui geniu renascentist Leonardo da Vinci, descendenţă legitimată de un studiu publicat în 2016 de istorici italieni.

Zeffirelli și-a recunoscut în mod deschis homosexualitatea, dar cu toate astea a fost un catolic devotat care nu a avut nicio simpatie pentru mişcarea LGBTQ.

A povestit în autobiografia sa că a întreţinut relaţii sexuale cu un preot, pe când era adolescent, însă a subliniat că nu a fost niciun moment vorba de un abuz.

Actorul american Johnathon Schaech (49 de ani) declara în luna ianuarie, pentru revista People, că a fost molestat de Zeffirelli pe când avea 22 de ani, când a jucat în filmul „Sparrow” (1993) al maestrului italian.

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis
Recomandări

Cele 10 județe în care Viorica Dăncilă a câștigat în fața lui Iohannis

Cariera unui geniu, între operă, teatru și cinematografie

Prieten al divei Maria Callas şi al celebrului cuplu de la Hollywood Richard Burton şi Elizabeth Taylor, Zeffirelli şi-a început cariera ca protejat – şi amant – al unui alt nume celebru al cinematografiei italiene şi mondiale, Luchino Visconti.

Unul dintre primele sale succese profesionale a venit ca scenograf pentru o punere scenă a piesei lui Shakespeare „As You Like It”, la Teatro Eliseo din Roma, în 1948, ocazie cu care a colaborat cu pictorul spaniol suprarealist Salvador Dali.

Maria Callas

În perioada următoare a devenit un celebru regizor de operă, iar punerea sa în scenă a operei „Tosca”, în 1964, la Covent Garden din Londra, a reprezentat un succes fulminant şi a fost şi „cântecul de lebădă” al senzaţionalei cariere a Mariei Callas.

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur
Recomandări

Tolo: Duminica Șefului – de ce a devenit Klaus Iohannis președinte de facto dintr-un tur

În cinematografie este amintit pentru adaptarea „Romeo şi Julieta” din 1968, pentru care a primit două nominalizări la Oscar, dar şi pentru filmul biografic despre Sfântul Francis din Assisi, „Brother Sun, Sister Moon” din 1972 sau pentru miniseria de televiziune „Jesus of Nazareth” (1977).

Franco Zeffirelli a fost preocupat şi de politică, el fiind senator al partidului lui Berlusconi, Forza Italia, între 1994 şi 2001. În ultima perioadă a vieţii maestrul s-a plâns deseori că se simte ostracizat de intelighenţia italiană de stânga.


Citește și:Liviu Dragnea și-a depus ultima declarație de avere ca președinte al Camerei Deputaților, deși nu mai e în funcție de două săptămâni, după condamnare. Câți bani are în cont fostul președinte PSD


"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore
GSP.RO

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze
HOROSCOP

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze