Mergi direct la conținut »
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > CORESPONDENȚĂ DIN BUDAPESTA / Cum arată mănăstirea din Budapesta unde se vor căsători Cristi Borcea și Valentina Pelinel (FOTO & VIDEO)

CORESPONDENȚĂ DIN BUDAPESTA / Cum arată mănăstirea din Budapesta unde se vor căsători Cristi Borcea și Valentina Pelinel (FOTO & VIDEO)

Omul de afaceri Cristian Borcea se căsătorește duminică, 30 septembrie, cu Valentina Pelinel, în Ungaria, iar cununia religioasă va avea loc la Mănăstirea "Sfântul Ioan Botezătorul", din Budapesta (capitala țării). Cei doi au deja împreună un copil, dar vor fi și părinți de gemene.

Cununia religioasă va fi oficiată de părintele David Pop, în limba română.

Părintele David Pop, de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Budapesta

Părintele David Pop, de la Mănăstirea Sf. Ioan Botezătorul din Budapesta / FOTO: oceadiasporei.mitropolia.eu

Nașul celor doi este un alt afacerist celebru, Marius Vizer, care e prieten la cataramă cu președintele rus Vladimir Putin. Află cum s-au cunoscut cei doi și ce îi leagă.

Ginerică Cristi Borcea a făcut bani din afaceri cu butelii, iar nașul Marius Vizer – din banane și portocale.

Revenind la povestea mănăstirii în care cei doi își vor lega destinele, istoria ne trimite la Emanoil Gojdu, jurist și am politic care și-a lăsat averea „acelei părţi a naţiunii române din Ungaria şi Transilvania care aparţine la confesiunea orientală ortodoxă”. Fundația făcută în numele lui, este acum estimată la aproape 1 miliard de euro. Află aici povestea miliardarului care a lăsat României toată averea sa și ce a făcut Statul Român cu banii.

Înființată în urma dorinței lui Emanuil Gojdu, exprimată prin testamentul său din 4 noiembrie 1869, Fundația Gojdu avea menirea de a asigura burse de studii studenților români ortodocși din Transilvania și Ungaria, pentru a contribui la ridicarea națiunii române prin educație și cultură.

Pentru înfăptuirea dezideratului său, Fundația a construit curțile Gojdu și din banii obținuți din încasarea chiriilor a finanțat bursele. Din 1900, Fundația a pus la dispoziția comunității ortodoxe românești din Budapesta un spațiu în care să se oficieze Sfintele Slujbe, deoarece comunitatea rămăsese fără biserică. În paraclisul astfel amenajat se slujește neîntrerupt din anul 1900 și a devenit sufletul comunității românești din Budapesta… Mănăstirea Sfântul Ioan Botezătorul.

Curțile Gojdu au fost naționalizate de statul maghiar și date în administrarea Primăriei Sectorului VII din Budapesta. După anul 1989, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a reușit să redobândească în instanță clădirea din strada Hollo nr.8, unde funcționează paraclisul.

Aceasta este singura dintre clădirile ridicate de Fundația Gojdu care a fost retrocedată, și aceasta într-o stare avansată de degradare, celelalte clădiri fiind vândute de statul maghiar unor firme particulare care le-au renovat și le-au transformat într-unul dintre cele mai frecventate locuri din centrul Budapestei.

După restituirea imobilului din strada Hollo nr.8, Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria s-a străduit să restaureze clădirea, dar acest proces a devenit unul de durată, având în vedere posibilitățile financiare reduse ale comunității românești budapestane și ale Episcopiei.

Prin acest loc au trecut cinci prim-miniștri ai României, întâiul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, Miron Cristea și mulți alți avocați, medici și profesori de renume.

 

În ceea e privește petrecerea de după cununia religioasă, aceasta va avea loc la un restaurant de fițe, pe care l-a închiriat cu 15.000 de euro, local unde reporterii Libertatea au ajuns deja.

Iată cine sunt cei care îi organizează nunta lui Cristi Borcea. Emil pune totul la cale, Zsolt le prepară meniul de lux…

Piciorușe de broască picante, caviar și palincă de piersici, în meniul restaurantului unde face nuntă Cristi Borcea!

Dacă ești curios, noi am aflat cât costă meniul la nunta lui Cristi Borcea cu Valentina Pelinel!

Vezi și de ce vor avea parte cavalerii de onoare ai lui Cristi Borcea, la restaurant, dar mai ales cum se vor îmbrăca Valentina și Cristi Borcea, în ziua nunții. „Ea este o prințesă”!


Citește și: Modul în care un bărbat în scaun cu rotile încearcă să înșele șoferii din Capitală. Intră cu viteză într-o mașină, apoi cere bani ca să nu cheme Poliția


 

Close
Închide
  Close