Concertul din România a făcut parte din cel de-al optulea turneu mondial al divei, turneu intitulat „Sticky & Sweet Tour” și lansat pentru a promova cel unsprezecelea album al ei, „Hard Candy”.

Venirea în România a Madonnei a însemnat mobilizarea unei „armate” de aproximativ 1.200 de persoane. Dintre acestea, 200 erau parte din staff-ul ei de turneu. Pentru marele show au fost folosite 100 de camioane, 28 dintre ele fiind pline cu staff-ul și recuzita, iar patru dintre ele au fost destinate doar pentru garderoba artistei care la vremea aceea avea 51 de ani.

Mobilizare și la București

Nu doar echipa ei s-a pregătit intens pentru concertul din România, ci și autoritățile de la București.

În jur de 4.000 de oameni de ordine, polițiști și jandarmi, au fost mobilizați pentru a asigura ordinea în zona Parcului Izvor, locul unde a fost amplasată scena pentru concertul Madonnei. Acestea nu au fost singurele măsuri luate de primarul de la vremea aceea, Sorin Oprescu, acesta a decis chiar să închidă și traficul rutier pe unele bulevarde.

În urmă cu câteva luni înaintea evenimentului de cinci milioane de euro, zeci de mii de bilete s-au pus în vânzare, mai exact 60.000. Care a fost prețul? Au existat variante pentru toate buzunarele, bilet în valoare de 120 de lei care nu era aproape de scenă și greu o puteai vedea pe artistă, dar și bilet de 600 de lei, bilet VIP, și bilet de 800 de lei, Gold Bar, care avea mai multe facilități.

Dacă această știre ar fi ultimul lucru pe care ți l-ai aminti? Ziua în care Madonna a cucerit Bucureștiul. Povestea unui concert de neuitat de acum 12 ani - PUBLICITATE

Diva a aterizat cu o zi înainte

Solista nu a ajuns la București în ziua concertului, ci cu o zi înainte, pe 25 august 2009, marți seară. La ora 19.23 avionul ei a aterizat pe aeroportul Băneasa. Acolo a fost așteptată de numeroși jurnaliști, dar și fani. De acolo, artista și apropiații ei au plecat cu mașini blindate și cu geamuri negre, astfel încât nu a reușit să le arunce nimeni vreo privire. Se știa că Madonna are gusturi extravagante așa că ea și o parte din dansatori și apropiați au petrecut noaptea la un hotel de 5 stele, de pe Calea Victoriei.

Etajul la care au fost cazați s-a transformat într-o fortăreață, iar 40 de bodyguarzi au avut grijă să nu între nici măcar o muscă. Fanii s-au plimbat degeaba până târziu, pe Calea Victoriei, în speranța că o vor zări, măcar la fereastră. Dacă ea nu și-a făcut apariția, câțiva dansatori din trupa ei au ieșit din hotel și au mers la o terasă din apropiere, sperau chiar să găsească un club deschis prin zona, dar s-au întors dezamăgiți, relata presa la vremea respectivă. Apoi, cei din staff-ul Madonnei s-au relaxat la piscina hotelului.

3, 2, 1…startul concertului din Capitală

Miercuri după-amiază, până să înceapă repețiiile, Madonna a stat închisă în apartamentul regal. S-a aflat că era însoțită de doi dintre copiii ei, dar și de iubitul de la vremea respectivă, manechinul Jesus Luz. Cântăreața a părăsit hotelul în jurul orei 16.30, îmbrăcată într-un costum sport alb, purtând o șapcă de baseball de aceeași culoare și ochelari de soare. Urma să urce pe scena din Parcul Izvor, să facă primele repetiții, să își pregătească corzile vocale pentru melodiile pe care mulți români abia așteptau să le asculte live.

Până să apară Madonna, atmosfera a fost pregătită de Paul Oakenfold, un DJ celebru, cel care a deschis spectacolul.

E ora 21.50, 26 august 2009, publicul e în delir, iar „regina muzicii pop” apare dintr-o dată pe scenă: „Hello România. Sunteți pregătiți?”. „Candy Shop” a fost prima piesă cântată. Îmbrăcată într-un costum negru, pe care l-a dezbrăcat piesă cu piesă, până ce a rămas într-o vestă şi într-o pereche de pantaloni foarte scurţi, diva a început show-ul alături de 15 dansatori, dar şi o formaţie de cinci instrumentişti şi 2 backing vocals. „Human Nature”, „Beat Goes On” şi „Vogue” au fost melodiile care au urmat apoi în prima parte a concertului alcătuit din patru episoade – „Pimp”, „Old School”, „Gypsy” şi „Rave”.

Încă din primele momente au avut loc scene neașteptate, după ce artista s-a retras în culise pentru o schimbare de costumaţie, ea a revenind sărind coarda într-o fustă scurtă roşie, jambiere negre şi bluză de aceeaşi culoare. O școlăriță „old school”, nu?. Spectatorii încă nu au văzut nimic! Unul dintre dansatorii săi a coborât lângă gardul ce despărţea scena de spectatori, întinzându-le acestora microfonul pentru a putea fredona una dintre celebrele ei piese.

Dacă această știre ar fi ultimul lucru pe care ți l-ai aminti? Ziua în care Madonna a cucerit Bucureștiul. Povestea unui concert de neuitat de acum 12 ani - PUBLICITATE

Omagiu lui Michael Jackson

O emoție imensă a cuprins-o pe Madonna când a pus în scenă un moment dedicat regretatului Michael Jackson, care murise cu doar două luni înaintea evenimentului, pe 25 iunie 2009. Madonna a strigat: „Long live the king (Trăiască regele)!”. Presa a relatat că Madonna a fost îndrăgostită de Michael, chiar ea declara acum ani de zile că l-a cunoscut la începutul anilor 1980, când aveau acelaşi manager, au devenit prieteni şi au început să scrie piese împreună. Diva a spunea că ea şi MJ petreceau mult timp împreună, vizionând filme, luând cina, mergând la Oscar, „prostindu-se“.

Sărut neașteptat cu una dintre dansatoare pe scena de la București

Revenind la concert, acesta nu a avut niciun punct mort, totul a fost perfect organizat. Acum urmează scena picantă și neașteptată. Madonna a sărutat una dintre dansatoare în timpul melodiei „She’s Not Me”. Cum să încadrăm gestul ei? A vrut să atragă atenția? Susține anumite comunități? Știm deja cât e de extravagantă în apariții și gesturi…

A fost și huiduită și apreciată

Aşezată pe un pian, acompaniată de un instrumentist, amândoi aflându-se în interiorul unui cilindru de ecrane de proiecţie, așa a început partea a treia a spectacolului de la București al „reginei muzicii pop”: „Salut România. Vă simţiţi bine?”. Piesele „Miles Away”, „Isla Bonita” și „Lela Pala Tute” au urmat. La cea din urmă a fost adus un grup de lăutari, iar „cireașa de pe tort” a venit în încheierea momentului când au făcut o horă. Acesta a fost episodul „Gipsy” în cadrul căruia artista a ținut un discurs împotriva discriminării romilor şi, de altfel, a oricărui fel de discriminare. „Am auzit la ştiri că ţiganii din Europa de Est sunt discriminaţi. Asta n-ar trebui să se întâmple, şi ei sunt oameni ca şi noi”. Aceste fraze au stârnit nemulţumire printre spectatori, unii dintre ei au început chiar și să huiduie.

În ultima parte a show-ului, „Rave”, Madonna a interpretat piesele „4 Minutes”, „Like A Prayer”, „Frozen” şi „Ray of Light”. Cuvintele de final au venit la ora 23.45, după două ore de spectacol:

„Mulţumesc România, noapte bună”.

În 12 ani, Madonna s-a schimbat mult

A avut mai multe probleme de sănătate, a mers și în cârje, și-a făcut și multe intervenții estetice și chirurgicale, a pozat topless, are un iubit cu 36 de ani mai mic decât ea, dar, în ciuda a toate, rămâne „regina muzicii pop”. Concertul de la București a rămas cu siguranță în memoria multora dintre cei prezenți și cine știe, după ce lumea va reveni la normalitate, ne vom putea bucura din nou de prezența ei pe o scenă din România.