Acțiunea penultimului sezon din „Stranger Things” se petrece la șase luni după bătălia de la Starcourt, care a semănat teroare și haos în micuțul oraș Hawkins. Pentru o vreme, fanii serialului au crezut că unul dintre cele mai îndrăgite personaje, șeful poliției Jim Hopper, a murit. El revine însă, dar într-o altă postură și într-un alt decor: prizonier în Siberia, Rusia. 

În cadrul unui interviu acordat mai multor jurnaliști străini, la care a participat și Libertatea, actorul David Harbour, interpretul lui Hopper, a dezvăluit că personajul său este „foarte schimbat, cu totul diferit față de ce ați văzut până acum”. 

„Se va îndepărta de figura paternă, de cea de polițist. S-a transformat într-un luptător brutal, pentru că a fost nevoit să supraviețuiască în închisoarea din Rusia. El poartă pe umeri și povara unei imense vinovății, așa că pe lângă torturile la care este supus, trebuie să lupte și cu asta. Vom vedea, așadar, un bărbat distrus, disperat”, a povestit Harbour, 47 de ani. 

Doi actori din „Stranger Things”, pentru Libertatea, despre noul sezon al producției Netflix: „Faptul că rușii sunt «băieții răi» în serial nu este un comentariu despre toți cetățenii Rusiei”
David Harbour a urmat antrenamente fizice stricte pentru noul sezon. FOTO: Netflix

„Am filmat în condiții dure”

Actorul american a vorbit și despre experiența dură de pe platourile de filmare. Scenele din închisoarea din Rusia au fost filmate la Lukiškės, un fost penitenciar din Lituania, care a fost închis în 2019.

„Am filmat în condiții grele. Era ger, a trebuit să merg desculț prin zăpadă, iar scenele de tortură au fost extrem de dificile. Au fost situații în care eram târât pe jos, a fost inevitabil să nu mă rănesc”.

Râzând, Harbour a recunoscut că, din punct de vedere fizic, nu a fost pregătit și a avut nevoie de multe antrenamente. „Corpul meu de dinainte, obișnuit să stea numai pe canapea și să consume chipsuri, a avut nevoie de multă muncă pentru a fi în stare să suporte așa ceva”.

Pentru noul sezon, actorul a fost nevoit să piardă mult în greutate, să urmeze un regim alimentar strict și să facă o mulțime de exerciții fizice, inclusiv box. 

„Încă n-am învățat cum să-mi folosesc picioarele într-o manieră utilă, dar pumnii mei sunt niște arme mortale acum”, a glumit starul. 

Un tribut adus filmelor clasice din anii 80, „Stranger Things” este creat de frații Duffer, Matt și Ross, și este al doilea cel mai popular serial în limba engleză de pe Netflix. Din 2016, a primit 65 de premii și 175 de nominalizări, inclusiv la Emmy și Globul de Aur. 

„Am fost fan «Stranger Things» înainte să joc în el”

Actorul de comedie Brett Gelman, 45 de ani, a apărut în sezoanele doi și trei din „Stranger Things” în rolul fostului jurnalist de investigație Murray Bauman. Un personaj mai degrabă marginal până acum, Murray este unul dintre pionii importanți ai noului sezon. 

„Sunt foarte recunoscător că frații Duffer m-au transformat într-o parte esențială a serialului. De la sezon la sezon, personajul meu a evoluat. Sunt foarte entuziasmat și e o onoare uriașă pentru mine, mai ales că am fost un fan al serialului înainte să încep să joc în el. Am văzut primul sezon într-o singură zi, așa că e grozav pentru mine să fiu parte din gașcă”.

Doi actori din „Stranger Things”, pentru Libertatea, despre noul sezon al producției Netflix: „Faptul că rușii sunt «băieții răi» în serial nu este un comentariu despre toți cetățenii Rusiei”
Brett Gelman joacă rolul unui fost jurnalist de investigații în serial. FOTO: Netflix

„America nu are niciun drept să arate cu degetul alte țări”

Cunoscut mai ales pentru rolurile din serialele TV „Eagleheart” și „Fleabag”, Gelman a vorbit și despre anumite stereotipuri de care industria de divertisment nu a reușit să scape. De pildă, rușii, care sunt întotdeauna răufăcători, cum se întâmplă și în „Stranger Things”.

„Cred că un aspect esențial al acestui serial este că se joacă cu diverse genuri. Mai mult decât un comentariu la adresa rușilor este un comentariu la adresa cinemaului american de acțiune din anii 80”.

Nu spunem ceva despre ruși, spunem ceva despre perspectiva americanilor asupra rușilor în anii 80. 

Brett Gelman, actor:

„Cu siguranță, America nu are niciun drept să arate cu degetul alte țări. Faptul că rușii sunt «băieții răi» în acest serial nu este, în mod cert, un comentariu despre toți cetățenii Rusiei. Este un comentariu al modului în care am înțeles societatea rusă când eram copii și ne uitam la filme de acțiune”, a explicat actorul. 

Goana după bani strică serialele

Brett Gelman s-a declarat încântat de decizia fraților Duffer de a încheia „Stranger Things” după cinci sezoane. 

„E grozav că ne apropiem de final! 

De multe ori se face această greșeală cu serialele: oamenii continuă să tragă de poveste, pentru a face mai mulți bani. Cred că ăsta e un testament al respectului fraților Duffer față de meseria lor. Ei știu și acceptă că povestea a ajuns la final și vor să o încheie la înălțime”.

În noul sezon „Stranger Things” totul este amplificat de milioane de ori. E mai înfricoșător, mai amuzant, are mai mult suspans și mai multă acțiune, sunt mai multe personaje și mai multe locații. 

Brett Gelman, actor:

Ce înseamnă să lucrezi cu Winona Ryder

Brett Gelman a vorbit și despre colaborarea cu actrița Winona Ryder. În noul sezon, cei doi formează un duo comic. 

„E nebunesc că am șansa să lucrez cu o persoană pe care o privesc ca pe un erou. Am fost îndrăgostit de ea privind-o pe ecrane. E una dintre cele mai mari actrițe din istorie, o actriță pe care am urmărit-o de-a lungul timpului, am crescut cu ea, am învățat de la ea. 

Doi actori din „Stranger Things”, pentru Libertatea, despre noul sezon al producției Netflix: „Faptul că rușii sunt «băieții răi» în serial nu este un comentariu despre toți cetățenii Rusiei”
Winona Ryder (Joyce Byers) și Brett Gelman (Murray Bauman) pornesc într-o aventură în penultimul capitol din „Stranger Things”. FOTO: Netflix

Winona e un artist remarcabil și un om minunat. Ne-am distrat de minune pe platourile de filmare, unde este un partener de nădejde și un adevărat lider. Și cel mai important e că mi-a devenit prietenă”.

FOTO PRINCIPALĂ: David Harbour (stânga), în rolul fostului polițist Jim Hopper, și Tom Wlaschiha, în rolul ofițerului rus Dmitri/Netflix 

Urmărește-ne pe Google News