Mergi direct la conținut »
Ela Crăciun i-a arătat fiicei sale cum era școala pe vremea comunismului. Cum a reacționat Alesia
Monden Libertatea > Entertainment > Monden > Ela Crăciun i-a arătat fiicei sale cum era școala pe vremea comunismului. Cum a reacționat Alesia

Ela Crăciun i-a arătat fiicei sale cum era școala pe vremea comunismului. Cum a reacționat Alesia

Mai sunt câteva zile până la începutul unui nou an școlar, iar Ela Crăciun și-a propus să îi ofere fiicei sale o experiență inedită: i-a prezentat cum arătau anii de școală în perioada comunistă, când vedeta era copil.

Alesia se pregătește să înceapă clasa întâi și a avut astfel ocazia să decopere cât de diferită era copilăria comunistă față de ce trăiește ea în prezent.

Ela Crăciun și-a dus fetița să viziteze Muzeul Comunismului și împreună au intrat în atmosfera primilor ani de școală ai vedetei. Alesia a putut vedea astfel cum trăia mama ei atunci când era mică, fără telefon mobil, fără tabletă, fără haine de firmă sau rechizite de ultimă generație. „Deși nu am fost o perioadă prea lungă la școală în timpul comunismului, pentru că în septembrie 1989 abia începeam clasa I, reminiscențele acestui sistem s-au resimțit și în anii următori. Nu am avut acces la atâtea lucruri așa cum au copiii din ziua de azi, rechizitele și uniformele se cumpărau de la magazinul universal, nu aveam tablete, calculatoare.

Am vrut să îi arăta Alesiei cum era casa mea, camera, ce rechizite aveam și nu prea aveam, uniforma mea, dormitorul în care trăiam.

Copiii de azi au parte de toate lucrurile frumoase, multe haine, caiete, rechizite, pe care ajung să nu le mai aprecieze. Mi-am dorit să îi arăt Alesiei cum ne trăiam noi copilăria cu puținul de atunci și, totuși, cât de frumoși erau acei ani.

De trei luni, o fată stă în cort la marginea pădurii, în Șcheii Brașovului. Nimeni nu știe cine e
Recomandări

De trei luni, o fată stă în cort la marginea pădurii, în Șcheii Brașovului. Nimeni nu știe cine e

Alesia a fost, la început, curioasă să descopere atât de multe diferențe între cum trăiam noi atunci și  cum este ea obișnuită acum. I-am povestit că aveam mai mult timp liber și că îl petreceam afară, la joacă, alături de alți copii. Nu aveam telefoane mobile sau tablete și comunicam direct cu prietenii noștri și cu părinții.

Au amuzat-o foarte multe lucruri de acolo, de la telefon, la agenda telefonică, acuarele, la televizor, la baie. A fost uimită să vadă cum erau lucrurile pe atunci și să afle că noi nu săteam o săptămână să facem #backtoschool. Luam uniforma și rechizitele de la un magazin universal, iar mama căuta mereu cea mai bună calitate ca să o poată apreta până stătea băț, lucru pe care eu îl detestam.

M-a întrebat „dar voi cu ce vă jucați?” sau „voi nu aveați caiete cu cățeluși sau cu pisicuțe așa cum avem noi?”. Deși nu aveam o mulțime de jucării, plecam la 12 de la școală și abia așteptam să îmi termin temele și să ies în spatele blocului să mă joc cu copiii. I-am spus că nu aveam nici caiete colorate, nici o mulțime de jucării, nici tabletă și atunci mi-a mai zis o chestie foarte interesantă: voi erați mai norocoși pentru că părinții voștri nu stăteau toată ziua pe tableta și aveți timp să vă jucați sau ceva de genul ăsta… a fost foarte simpatică și haioasă (…)”, a povestit Ela Crăciun.

Close
Închide
  Close