MENIU CAUTĂ

Eniko Szilagyi reînvie „Ultima noapte de dragoste”, la 38 de ani de când a fost făcut!

Distribuie

Socotită una dintre cele mai frumoase actrițe din România, vedeta stabilită în Franța va fi prezentă azi la proiecția specială a filmului regizat de Sergiu Nicolaescu

Eniko Szilagyi, socotită una dintre cele mai frumoase actrițe ale României din anii 80, revine astăzi la București pentru un eveniment special. Cetățean francez de trei decenii, actrița preferată a lui Sergiu Nicolaescu se va afla în Capitală pentru proiecția peliculei „Ultima noapte de dragoste”, la 38 de ani de când a fost lansat filmul.

Înâlnirea marii artiste cu amiratorii săi, dar și cu Valdimir Găitan și cu George Mihăiță, actori din distribuția peliculei cinematografice sus-amintite, o ecranizare a romanului omonim al lui Camil Petrescu, va avea loc în curtea Muzeul Național al Literaturii Române.

Ajunsă extrem de populară mai ales după filmul ”Steaua fără nume” (în care a jucat alături de Florin Zamfirescu, Octavian Cotescu și Ovidiu Iuliu Moldovan), Eniko Szilagyi, acum în vârstă de 65 ani, este, actualmente, o artistă europeană.

Eniko Szilagyi reînvie «Ultima noapte de dragoste», la 38 de ani de când a fost făcut!

A plecat din România comunistă când se afla pe culmea popularității, lăsând faima și cariera pentru o viață cu adevărat liberă, și a luat-o de la zero la Paris. Artistă polivalentă, Eniko Szilagyi s-a integrat repede în zona culturală franceză, mai ales datorită talentului de solistă. În ultimii ani a suținut multe concerte de șansonete, câteva reînviate din creația marii interprete Maria Tănase.

Într-un interviu pe care ni l-a acordat în urmă cu doi ani, Eniko Szilagyi recunoștea că este deschisă pentru orice colaborare profesională în România, dar, din păcate, nu a primit nici o invitație în acest sens din țara sa de origine. Abia anul trecut a fost chemată aici, pentru un recital la Castelul Peleș.

Artista cu origini maghiare, născută la Cluj-Napoca, a bifat până să emigreze roluri memorabile în teatru și film: „Steaua fără nume”, „Secretul lui Bachus”, ”Capcana mercenarilor”, „Domnișoara Aurica”, „Misterele Bucureștilor”, „Iancu Jianu, haiducul” (alături de Adrian Pintea).

Fostă actriță a Teatrului din Târgu Mureș, apoi a celui din Budapesta, Eniko Szilagyi locuiește de 22 de ani împreună cu soțul său, român la origine, în centrul Parisului, unde are vecini de stradă respectabile personalități ale cinematografiei franceze: Catherine Deneuve și Isabelle Huppert. Spectacolele sale se bucură de succes peste tot în Franța, datorită modului în care artista interpretează, într-o manieră proprie, melodiile faimoasei Edith Piaf, piesele lui Kurt Weill, dar și unele special făcute pentru ea de celebrul compozitor de muzică de film Jean Mussy, care a lucrat la peste 200 de pelicule cinematografice.


CITESTE SI:

VIDEO EXCLUSIV/ Narcisa Suciu a trimis-o acasă pe Christina Aguilera de la Cerbul de Aur fără nici un premiu «Când am auzit-o cântând la repetiții, am zis că trebuie să fac ceva s-o întrec»

Comentarii