MENIU CAUTĂ
03 Mar. 2017 23:30 , de Ana Maria Păsat

EXCLUSIV / A trăit cutremurul din ’77 pe scenă. Stela Popescu ne-a vorbit despre semnul fatidic pe care l-a primit înainte de dezastru

Distribuie

Actrița juca în piesa ”Plicul”, alături de Iurie Darie și Cornel Vulpe, în momentul în care s-a declanșat cutremurul. Stela Popescu a rămas și acum cu coșmaruri și cu teama ca o astfel de tragedie să nu se mai repete.

Era o seară care nu prevestea nimic. Stela Popescu a urcat pe scenă, alături de Iurie Darie și Cornel Vulpe, pentru reprezentația din piesa 'Plicul'.

Se apropia ziua de 8 Martie, iar îndrăgita actriță primise zeci de buchete de flori. Ironia sorții, toate erau numai cale! Sala era arhiplină, și, doar în câteva secunde, lumea era în agonie…

'Exact la pauza din acte, s-a stins lumina. S-a auzit un zgomot îngrozitor, lumea s-a speriat. Se făceau lucrări la metrou și toți au crezut, inițial, că se fac săpături', își începe Stela Popescu mărturisirile despre coșmarul pe care l-a trăit în 1977. Și care a urmărit-o, apoi toată viața.

Colegul său de scenă, Cornel Vulpe, a fost primul care și-a dat însă seama de ceea ce se întâmpla, cu adevărat.

'Cornel s-a adunat. Foarte calm, a cerut ca cei prezenți să plece în liniște, că e cutremur. Lumea se călca însă în picioare. Dar Cornel a stăpânit sala. Datorită lui nu s-a produs și-n interior o altă tragedie. Teatrul a rămas în picioare. Eu am avut o singură surpriză, când am trecut pe lângă cabina, vasul plin cu cale, de pe masa unde mă fardam, era răsturnat. Am fugit spre casă, iar soțul meu venea spre mine', a continuat artista.

'Totul era apocaliptic'

Foarte speriată, în drumul său spre casă, Stela Popescu a trecut și pe lângă blocul lui Toma Caragiu, cel care și-a pierdut viața în acel cutremur. Fără a bănui, o secundă, că marele actor se afla sub dărâmături.

'Eu am trecut pe lângă blocul lui Toma Caragiu. Dar nu-ți dădeai seama ce s-a întâmplat. Era întuneric, iar afară era o lună fantastică. Plecasem spre casă cu colegul meu Cristi, care locuia pe Dorobanţi, ținându-ne de mână. El era sigur că blocul lui, care era foarte înalt, s-a dărâmat. Ne era frică, totul era distrus, întuneric beznă. Nu mai văzusem aşa ceva, era apocaliptic. Nici la Cristi Băltărețu, nici la mine nu s-a întâmplat nimic. Casa mea e ridicată înainte de 40, e mai solidă', ne-a mai spus actrița. 

'Sper să nu mai fie altul'

Stela Popescu a rămas de atunci cu o frică teribilă de cutremure și o sperie și cele mai mici mișcări tehtonice. Actrița este mâhnită pentru că, spunea ea, s-ar fi putut face ceva, de atunci pentru înlăturarea pericolului din Vrancea.

'Numai când mă gândesc, mi se face frică. Sunt atâtea clădiri cu bulină. Nu înțeleg de ce nu au fost în stare să îndepărteze pericolul. La noi, când se întâmplă o tragedie, totul e de suprafață. Nu se face nimic, în scurt timp se uită. Nici nu vreau să mă gândesc la un eventual cutremur', a punctat actrița.


40 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN 1977

Urmareste cel mai nou VIDEO incarcat pe libertatea.ro
Antonella sau drumul de la un corp de băiat la o femeie liberă
Comentarii