“E un nou început din viața mea personală și profesională. New York-ul mi-a oferit multe opțiuni, locul acesta are tot ce-ți trebuie să evoluezi, aici am hotărât să îmi continui cariera”, ne-a explicat noua mutare frumoasa solistă. Apoi a continuat să-și spună povestea americană…
– De ce ai părăsit Opera din Israel? Nu te-a mulțumit cariera pe care ți-ai construit-o acolo?
– Ba da, mai ales că Opera din Israel m-a format, oarecum. Nu în România, ci acolo am învățat cum să pun rolurile în scenă, partea de actorie, m-am familiarizat cu multe orchestre și am experimentat cu diferiți regizori și dirijori. Am ajuns cu Israeli Opera în multe colțuri de lume, dar, la un moment dat, am simțit că pot mai mult. Așa am ajuns aici, într-un loc unde am mai multe oportunități și, sincer, mă simt ca acasă, pentru că este o comunitate românească foarte mare!
– Ce faci acum la New York?
– Dirijez corul Allegretto al Biserici Sf. Maria, cu care plănuiesc un concert de colinde de Crăciun, la celebra Carnegie Hall din Manhattan, cu sprijinul preotului protopop Chesarie Berea și al Institutului Cultural Român. Predau pian și voce și sunt atât de mândră că una dintre elevele pe care le pregătesc a câștigat anul acesta aici, la New York, două concursuri susținute de marele producător de instrumente Stainway! Mă simt cu adevărat împlinită aici.
– Ți-ai schimbat numele când ai ajuns în America…
– Da, mă prezint Dika Philosoph de când am ajuns aici. Am și proiectul Dika Philosoph Manhattan 5, alături de Ramon Radosav (ex-Cargo, vioară – n.r.), de chitaristul Dan Purcea și de doi muzicieni americani. Am debutat împreună la Festivalul românesc de pe Broadway, o frântură de Românie în mijlocul New Yorkului.
– Planuri?
– Vreau să-mi continui studiile cu un doctorat, având în vedere că îmi este recunoscut masteratul în muzică aici. Dacă bunul Dumnezeu mă ajută să continui, țintesc Metropolitan Opera de pe Broadway, unde am colegi alături de care am cântat, dar și profesori cu care m-am pregătit.
– Ai cântat ani buni cu legendarul muzician israelian de origine română Nancy Brandes, fondatorul grupului Roșu și Negru. Distanța mai face posibilă colaborarea?
– Am colaborat până când am ales să mă mut în SUA. Am avut opt ani de spectacole în multe teatre, am avut evenimente și festivaluri împreună. Nancy este un muzician de excepție, un compozitor, dirijor și comediant desăvârșit. El a făcut proiectul “Sopranos”, stand up & pop opera și orchestră, din care am făcut parte.
– Faci parte dintr-o familie numeroasă. Părinții, frații tăi cântă?
– O, da! Suntem șapte frați, șase fete și un băiat și mai toți au aptitudini muzicale! Tata este preot, mama cântă în strană, știe muzică psaltică, surorile mele cântă la instrumente și unele chiar au studiat Conservatorul, deși acum au joburi diferite.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 3