Mergi direct la conținut »
Ileana Stana Ionescu împlinește 83 de ani! Soțul venerabilei actrițe: "Se deplasează mai greu. Va fi o aniversare în familie"
Monden Libertatea > Entertainment > Monden

Ileana Stana Ionescu împlinește 83 de ani! Soțul venerabilei actrițe: „Se deplasează mai greu. Va fi o aniversare în familie”

La mijloc de septembrie, când căldura verii se-ngână cu răcoarea toamnei, școlarii își ocupă locurile în bănci, iar gospodinele încep să umple cămările, Ileana Stana Ionescu își sărbătorește ziua de naștere. Îndrăgita actriță împlinește mâine 83 de ani. "Va fi o aniversare în familie", ne-a mărturisit soțul ei, actorul Andrei Ionescu.

De Andreea Romaniuc Archip,

Născută în 1936 în orașul hunedorean Brad, Ileana Stana Ionescu a debutat ca actriță la doar 19 ani, pe scena Teatrului de Stat din Reșița, cu rolul Agnes din „Școala femeilor”, de Molière.

A fost începutul unei cariere de peste 60 de ani, în care și-a încântat publicul cu roluri în peste 40 de piese de teatru și în peste 30 de fime, seriale și piese pentru televiziune.

Pe micul și marele ecran, a fost Zoița în „Gaițele”, Fraulein în „Cuibul de viespi”, mama lui Romeo în „Alo, aterizează străbunica!”, Olga în „Secretul lui Nemesis” și mama primarului în cel mai popular serial al momentului, „Las Fierbinți”.

Horațiu Mălăele și Ileana Stana Ionescu în „Las Fierbinți”

Iar pe scena teatrului a încântat în piese ca „Idiotul”, „Coana Chirița”, „Orfeu în Infern”, „Jocul dragostei și al întâmplării”, „Molto, granʼ impressione”, „Idolul și Ion Anapoda”, „Livada de vișini” ori, mai recent, în „Terorism” și „Boeing Boeing”.

Soțul s-a retras de pe scenă după un infarct

Anul trecut, când a simțit că n-o mai țin puterile, actrița a decis să pună punct carierei. Ofertele de a juca au continuat să curgă, însă le-a refuzat, ne-a mărturisit soțul ei, actorul Andrei Ionescu.

Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
Recomandări
Exemplul danez. Marile magazine returnează ajutoarele primite de la stat: „Nu cred că este drept să luăm acești bani, alții pot beneficia mai mult de ei”
 
Ileana Stana Ionescu, la Teatrul Odeon, în decembrie 2018, după ce i-a fost conferit titlul de Cetățean de onoare al Municipiului București

„Trebuia să continue niște spectacole la TNB (Teatrul Național București – n.r.) și, pentru că s-a retras, piesele au fost scoase din repertoriu. A avut și o propunere de film înainte să se retragă. Lumea ne întreabă cum se simte Ileana, dacă poate să mai joace, dar starea ei nu îi permite acest lucru, o stare de slăbiciune generală datorată vârstei”, ni s-a destăinuit Andrei Ionescu, actor și el, retras și el din luminile rampei. „Eu am 92 de ani, m-am retras de vreo 15 ani. Atunci am făcut un infarct și doctorul mi-a spus să mai las și pe alții. Eu sunt încă în putere, dar Ileana este mai puțin voinică”, a completat partenerul de viață al Ilenei Stana Ionescu.

Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
Recomandări
Cazul asistentei medicale din Botoșani: inclusă, apoi scoasă și reintrodusă din nou pe lista deceselor de COVID-19
 
Ileana Stana Ionescu alături de soțul ei, Andrei Ionescu

Fiul lipsește de la petrecere. „O să vină în țară la începutul lui octombrie”

Cum îi va fi ziua de naștere îndrăgitei actrițe? Intimă, în compania câtorva oameni dragi. Mica petrecere va fi organizată acasă, pentru că „se deplasează mai greu. Va fi o aniversare în familie”, ne-a explicat soțul ei.

Fiul, Andrei junior, nu le va fi alături, nu are cum. Stabilit de ani buni în America, unde este medic, Andrei va ajuge în România abia peste două săptămâni. „Fiul nostru nu poate să vină de ziua ei, o să vină în țară la începutul lui octombrie. Vorbim de două ori pe săptămână cu el, ne sună el când are timp”, ne-a mai spus Andrei Ionescu.

Ileana Stana Ionescu, premiul pentru intreaga cariera, la cea de a XIII-a editie a Galei Premiilor Gopo Inquam Photos/Stefan Sandu

Cuplul de actori e vizitat des de colegii din teatru

După retragere, Ileana Stana Ionescu și partenerul ei de viață au mai ajuns la teatru doar ca spectatori, de câteva ori. Apoi, pentru că actrița merge greu, au renunțat și la acest obicei. Atunci, colegii au decis să le treacă ei pragul casei pentru a se vedea, pentru a vorbi și depăna amintiri. „Ne întâlnim destul de des cu Ileana Cernat și cu soțul ei, Monica Davidescu și Aurelian Temișan au venit în vizită, Liviu Crăciun și familia lui”, ne-a mărturisit Andrei Ionescu.

TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
Recomandări
TVR spune că le-a interzis angajaților să vorbească pentru a evita „situații care i-ar putea afecta reputaţia”
 

Probleme cu casa

Bătrânețea nu le este liniștită celor doi actori. Ileana Stana Ionescu și Andrei Ionescu au visat mereu la o casă pe pământ, cu un petic de grădină, dar de când s-au mutat în locuința visată, undeva în nordul Bucureștiului, n-au avut parte decât de belele.

„Suntem în legătură cu o firmă care să repare acoperișul, pentru că deși e terminată de 4 ani, continuă să plouă în casă. Cred că am plătit de două ori casa”, ne-a declarat, mâhnit, Andrei Ionescu.

Totuși, încearcă să nu lase aceste probleme să le umbrească zilele. Își rezolvă micile rânduieli administrative cu ajutorul unei rude și, în rest, încearcă să vadă partea frumoasă a vieții.

„Noi locuim în Henri Coandă, nu sunt mijloace de transport, eu nu mai pot să conduc pentru că nu mai văd. Avem un nepot care ne ajută să ajungem la piață când avem nevoie să ne facem aprovizionările. În rest, stăm pe terasă, privim la verdeață cum crește, la păsărele, nu mai mergem la teatru, ne mai uităm la TV”, a încheiat soțul Ilenei Stana Ionescu

Monica Davidescu, in cabina, la Teatrul National Bucuresti

Monica Davidescu, una din obișnuitele casei, încearcă s-o surprindă pe Ileana Stana Ionescu cu o vizită chiar de ziua ei, deși are un weekend încărcat: e nașă de cununie, duminică, pentru Andreea Bălan și George Burcea. „Sper să ajung chiar pe 14. Sunt înaintea nunții Andreei și am multă alergătură, dar nu aș vrea să ratez ziua dânsei”, ne-a declarat actrița.

Foto: Hepta

Ileana Stana Ionescu a fost și deputată, nu doar actriță. În legislatura 2000-2004, a fost reprezentanta minorității italienilor din România

Close
Închide
  Close