Anamaria Prodan este mereu cu gândul la mama ei, care s-a stins din viață pe 16 aprilie 2018 la Spitalul Universitar de Urgență Elias din București. Interpreta de muzică populară a fost învinsă de o boală cruntă, deși familia ei a făcut orice ca să o ajute să se vindece.
Au trecut 5 ani de când Ionela Prodan s-a stins din viață, însă fiica ei, Anamaria Prodan, îi păstrează amintirea vie în sufletul ei. Impresara are pe noptieră poza cu mama ei, iar atunci când are nevoie de un sfat se gândește la ea.
„Părinții își veghează întotdeauna copiii. Și în viață, și dincolo de ea. Este o legătură atât de puternică… de multe ori uit că mama a murit. Vorbesc cu ea mereu.
Tabloul ei mare este în fața mea mereu. Pe noptiera patului meu. Orice vreau să fac, doar o întreb… și dimineața când mă trezesc mereu iau deciziile bune. Știu că sunt lângă mine nonstop și mama, și tatăl meu”, a mărturisit Anamaria Prodan pentru playtech.ro.
Astăzi, 6 octombrie, Ionela Prodan ar fi împlinit 76 de ani. Anamaria Prodan își dorește să organizeze un eveniment în memoria mamei sale, „Festivalul de muzică populară Ionela Prodan”. Evenimentul va avea loc la Dăbuleni, locul natal al regretatei cântărețe de muzică populară.
„Se lucrează acum pentru acest proiect, Festivalul Ionela Prodan. Primarul din Dăbuleni, locul nașterii mamei mele, este un om minunat. Acolo o să facem și un mic muzeu al Ionelei Prodan”.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 16Cine a fost Ionela Prodan
Ionela Prodan s-a născut pe 6 octombrie 1947 și a fost o solistă din Oltenia, precum și mama jurnalistei și impresarei de fotbal Anamaria Prodan. De-a lungul timpului, a devenit una dintre cele mai iubite artiste de muzică populară. A interpretat cântece și în duet cu Ion Dolănescu.
Ionela Prodan a absolvit două facultăți la Universitatea din Craiova: Istorie – Geografie şi Istorie – Filosofie. La Ediţia a II-a a Festivalului „Maria Tănase“ din Craiova (1970), cântăreața a primit Marele Premiu al festivalului. Acolo l-a cunoscut pe marele folclorist prof. Hari Brauner, căruia i-a datorat foarte mult din cariera sa de artist interpret al cântecului popular. Fostul președinte al României, Ion Iliescu, i-a conferit artistei Ionela Prodan pe 29 noiembrie 2002 Crucea națională Serviciul Credincios clasa a III-a, „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.
Printre albumele memorabile ale interpretei de muzică populară, cele mai importante sunt: „Astă seară-i seară mare”, „Păpușile harnice în grădină”, „O viață de cântec”, „Asta-i viața, n-ai ce-i face”. În perioada 2001 – 2004, a coordonat în cadrul Ministerului Culturii promovarea culturii tradiţionale. În anul 2003 i s-a decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, de către preşedintele României. Cântăreața Ionela Prodan a ascuns o mare durere din copilăria sa. Aceasta nu și-a cunoscut niciodată tatăl, care a murit cu două luni înainte ca ea să vină pe lume.