Mergi direct la conținut »
Muzică și Filme Libertatea > Entertainment > Muzică și Filme > Nicolae Botgros recunoaște rigoarea sa de fier, dar care a făcut din Orchestra ”Lăutarii” reper de profesionalism. ”Punctualitatea este vitală”

Nicolae Botgros recunoaște rigoarea sa de fier, dar care a făcut din Orchestra ”Lăutarii” reper de profesionalism. ”Punctualitatea este vitală”

În 40 de ani de când se află în fruntea Orchestrei ”Lăutarii”, maestrul Nicolae Botgros a reușit să facă din aceasta cea mai cunoscută și apreciată formație de muzică populară din România și Republica Moldova. Violonistul și prim dirijorul renumitului grup folcloric recunoaște că e foarte riguros din punct de vedere profesional, disciplina fiind litera de lege ”la muncă”, pe scenă, la repetiții, dar mai ales în turnee.

De Florian Gheorghe,

”Disciplina este regula de aur a noastră”, își începe rigurosul artist lista regulilor pe care le-a instituit în școala sa de muzicieni ”Lăutarii” și care continuă cu ”studiul permanent, documentare cu arhivele de folclor”, ”somn puțin și activitate continuă”, ”îmbunătățirea capacității de a lua decizii și de a asuma riscuri” și, ultima, ca fiecare instrumentist ” să știe deopotrivă să piardă și să câștige”.

”Punctualitatea e vitală, mai ales la repetiții ori la fiecare plecare de acasă. De regulă plecăm la ora 7.00, din Chișinău. La 7.05 am plecat la drum. Cine întârzie, trebuie să se descurce, să găsească o cale să ne ajungă până la graniță. Treaba lui cum face. În acestă meserie, ci cu atâți oameni, nu se acceptă să întârzii. Ne întâlnim la oră fixă,  urcăm la oră fixă pe scenă iar în turneu, nu suntem la distracție, suntem la treabă. Hotelurile sunt pentru odihnă, nu pentru distracție”, vorbește artistul (66 ani) ce, până să instaleze propriile sale reguli, în patru decenii de când se află în fruntea formației ”Lăutarii” a trecut prin situații limită, ispite pe care artistul a trebuit să se depășească.

Născut într-o familie de lăutari, Nicolae Botgros a învățat de la părinți că trebuie să muncească de mic, să studieze și s-a instalat în viața sa disciplina de lucru, reguli ce le-a implementat și în Orchestra ”Lăutarii”, reper de profesionalism și corectitudine în showbizz-ul muzical românesc și internațional.

Close
Închide
  Close