Libertatea: Ce tradiții respecți de Paște? Obișnuiești să porți lucruri noi cu această ocazie?
Oana Cuzino: Da, de Paște port haine noi, fiindcă așa făceam și în copilărie, bunica noastră ținea mult să ne înnoim de Paște, cu haine colorate, de vară, care să ne îndepărteze de griul iernii și să ne aducă în starea de bine pe care ți-o dă vara – căldură, înnoirea esenței umane. Păstrez cu drag tradiția și i-am transmis-o și fiicei mele, așa că mergem la cumpărături înainte de Paște și încercăm să luăm măcar câte un obiect – o bluză sau o jachetă nouă, colorată și frumoasă.

– Cum reușești să faci față meselor copioase? Ai vreo regulă în ceea ce privește alimentația în aceste zile? 
– Este greu să reziști tentațiilor când mergi în vizite, însă când gătești acasă, ai control total. Încerc să pun accent pe tot ce este verde – salate, sufleu de spanac, urzici, ciorbă de lobodă, până și sărmăluțele le fac dietetice și sunt delicioase. Să nu adaug mult ulei, grăsime, făină în mâncare. În plus, acum, primăvara, avem o multitudine de verdețuri, avem urdă, ceapă verde nouă, ridichi… meniul de Paște poate fi și sănătos.

Oana Cuzino face sarmale dietetice: "Sunt slăbiciunea noastră! Le mâncăm doar de Paște și de Crăciun"

Oana Cuzino este atentă la alimentație

– Ce bucate tradiționale prepari de Paște și care sunt preferatele tale?  Ai vreun ajutor în bucătărie?
– Am un ajutor de nădejde în Naomi, fiica mea, care a împlinit 16 ani și care se pricepe la toate, având un spirit practic înnăscut. Gătim ceea ce ne place, salata de boeuf, miel la cuptor, dar și sărmăluțele dietetice, care sunt slăbiciunea noastră! E drept că le mâncăm doar de Paște și Crăciun, dar recunosc că mai profităm de amestecul delicios pentru a face și câteva chifteluțe dietetice, cărora le mai adăugăm ceva verdețuri în compoziție și le prăjim în ulei de sâmburi de struguri.

– Unde vei petrece sărbătorile pascale?
– Acasă, dar și în vizite la prieteni și la rude. Abia după ce se termină sărbătorile mergem și într-o mică vacanță la Londra.

– Cât timp acorzi exercițiilor fizice și ce sporturi practici, ca să te menții în formă?
– De două, trei ori pe săptămână fac sport. Alternez două tipuri de mișcare ce nu au legătură între ele, dar pentru mine face sens această completare. Mă refer la pilates, pe care îl practic de șapte ani, și la krav maga – o formă de luptă pentru autoapărare, încadrată în artele marțiale, care pune preț pe coordonare, atenție și se adresează formei fizice, dar și mentale.

Oana Cuzino face sarmale dietetice: "Sunt slăbiciunea noastră! Le mâncăm doar de Paște și de Crăciun"

Oana Cuzino face constant sport

– În cazul în care se întâmplă să iei câteva kilograme, la ce dietă-fulger apelezi?
– Mai multe proteine, obținute din shake-uri, batoane și genul de gustări proteice care îți asigură controlul caloriilor. Și, bineînțeles, mai multă mișcare și sport mai intens.

Citește și: VIDEO/ Horia Brenciu ține post extrem până la Înviere. “Săptămâna asta, doar pâine prăjită, apă și mămăligă, din când în când”