De Elena Petre,

Cu 10 zile înainte ca în România să se comemoreze tragedia de la clubul Colectiv, criticul francez Nicolas Bardot a oferit filmului cu același nume 5 stele din 6 și vede în el dovada că „o societate poate să funcționeze doar prin acțiuni comune și că, în caz contrar, nu poate decât să se dezintegreze”.

Vezi pe Libertatea filmarile secrete de la incendiul din Colectiv!

Într-o altă cronică puternică, publicată pe Cineuropa, Colectiv este descris drept un documentar „palpitant și terifiant, care demontrează cu o sinceritate brutală că să pui capăt nepotismului, politicianismului și conflictului de interese este un proces dificil, îndelungat și uneori exasperant, care cade pe umerii celor dedicați binelui public”.

Colectiv se află în competiția festivalului de film La Roche-sur-Yon, din orașul cu același nume aflat în vestul Franței.

Filmul a fost selecționat la categoria „compétition international”, iar ultima proiecție are loc astăzi, 20 octombrie, în ultima zi a festivalului.

Pentru realizarea “Colectiv”, jurnaliștii Mirela Neag, Cătălin Tolontan și Răzvan Luțac au dat echipei regizorului Alexander Nanau acces la cele mai spectaculoase investigații ale anului 2016, chiar pe parcursul derulării lor.

Atât jurnaliștii, cât și regizorul și echipa lui au subliniat în conferințele de presă și în aparițiile publice că nimic nu ar fi fost posibil fără medicii, oamenii din spitale și celelalte surse care au avut curajul să vorbească despre corupția și abuzurile din sistemul sanitar românesc.

Citeşte şi:

Supranumit „o versiune non-fiction a lui Spotlight”, documentarul românesc “Colectiv” va fi distribuit în America de companiile care au promovat cele mai importante filme despre jurnalism

„Adânc în mlaștina corupției!” Filmul românesc „Colectiv” a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar internațional la festivalul de la Zurich!

Reportaj pe două continente cu documentarul „Colectiv”, filmul care și-a propus să vorbească despre România și vorbește despre întreaga lume

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 3 aprilie 2020. Gemenii au momentul lor de strălucire
HOROSCOP

Horoscop 3 aprilie 2020. Gemenii au momentul lor de strălucire