Cu toate că în prezent 1 din 59 de copii este diagnosticat cu autism, cu toate că această tulburare de dezvoltare le răpește celor mici abilitatea de a comunica și de a se dezvolta, autismul pare să nu fie perceput, încă, drept o amenințare imediată. Realitatea este că micuții au nevoie de o diagnosticare cât mai precoce și de minimum 4 ore de terapie pe zi, în fiecare zi, pentru a recupera decalajul față de colegii lor de generație. Prin programele Autism Voice, peste 1200 de părinți au beneficiat de cursuri gratuite care i-au învățat să își ajute copiii, iar în prezent în cele două centre de terapie ale organizației 400 de copii sunt sprijiniți în procesul de recuperare, 87% dintre ei fiind înscriși la grădiniță sau școală.

 Autism Voice este organizația cu o misiune curajoasă: nu numai că oferă programe de evaluare, terapie și recuperare a copiilor cu autism, ci desfășoară și numeroase proiecte de integrare socială a acestora. Specialiștii Autism Voice își dedică tot timpul și experiența derulării de programe de training pentru părinți și cadre didactice, formării specialiștilor implicați în terapia copiilor, dezvoltării de materiale educaționale și terapeutice, dialogului cu instituțiile interesate.

Este un efort costisitor și de durată, care necesită perseverență și profesionalism. Autism Voice a demarat o campanie de strângere de fonduri pentru derularea orelor de terapie prin care copiii învață lucruri atât de necesare pentru o viață armonioasă: să vorbească, să se exprime, să respecte normele sociale, să interacționeze – toate achizițiile care pentru micuții cu autism sunt atât de dificile. 

Campania a pornit la drum cu o idee simplă: lipsiți de cuvinte, copiii cu tulburare de spectru autism sunt izolați în lumea lor. Deși sunt prezenți fizic, faptul că nu pot comunica, nu pot spune de ce au nevoie, ce simt sau ce gândesc îi ține închiși într-o lume îndepărtată, la care cei din jur nu au acces.

Campania a sensibilizat numeroase personalități care au răspuns provocărilor lansate în numele copiilor din centrele de terapie Autism Voice. ProTV a difuzat vreme de câteva săptămâni spotul campaniei, cu Dragoș Bucur în rolul emoționant al unui părinte ce încearcă să comunice cu micuțul său afectat de autism. Alături de el, mai mulți artiști și influenceri au încercat să trăiască experiența unui copil cu autism care abia învață să vorbească și să se exprime folosind doar unul, două sau trei cuvinte. Printre ei se numără Marius Manole, Corina Caragea, Iv cel Naiv, Costel, Laura Mușuroaea. Campania a fost susținută și de muzicieni: trupele Taxi, The Motans și The Mono Jacks s-au alăturat efortului de a strânge fonduri pentru micuți. 

Fiecare dintre noi poate contribui la terapia și recuperarea copiilor cu autism printr-un sms cu textul VOCE trimis la 8844. Cei 2 Euro donați astfel îi ajută pe specialiștii Autism Voice să dea mai multor micuți șanse la o viață împlinită. Este nevoie de cât mai mulți donatori recurenți, pentru că terapia cea mai eficientă pentru această tulburare dă rezultate în timp, după multe ore de efort.

Încearcă un exercițiu de empatie și donează VOCE!