De Iustin Gafiuc,

Capitala României e gata de un nou regal cinematografic. Iar covorul roșu va deveni, între 18 și 27 octombrie, emblema ad-hoc a orașului de pe Dâmbovița.

Ediția cu numărul 10 a ”Les Films de Cannes a Bucarest” va însemna o desfășurare impresionantă de proiecții, cu cele mai premiate producții la Cannes 2019, alături de alte surprize: o selecție de 10 Palme d’Or din anii trecuți, o zi de aur cu mari distincții europene prezentate succesiv, ”România. 30 de ani mai târziu” – o colecție remarcabilă despre perioada Revoluției 1989, ipostaze despre viața în comunism și schimbările produse în era post-Ceaușescu, scurtmetraje pe axa România – Franța, un focus Spania centrat pe regizorul Albert Serra (invitat la București) sau o trecere în revistă prin cinematografia vecinilor.

Veteranul Claude Lelouch vine la deschiderea festivalului

Dar un alt clou va fi, neîndoios, retrospectiva Claude Lelouch, a cărui prezență la București va marca exact deschiderea festivalului pe 18 octombrie, la Cinema PRO, ora 19:00.

Claude Lelouch | Foto Hepta

”Les plus belles annees d’une vie” (2019) e finalul unei trilogii epice, începută cu ”Une homme et une femme” (1966) și continuată cu ”Une homme et une femme. 20 Ans Deja” (1986).

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis
Recomandări

CTP: ”Alegerile anticipate sunt o măsură de bun simț, utilizată acum de nesimțiți”. Ce spune despre Klaus Iohannis

Prima peliculă a cules inclusiv două Oscaruri în 1967: cel mai bun scenariu și cel mai bun film străin. Iar coloana sonoră, semnată de Francis Lai, își găsește locul în orice colecție cu muzică de film celebră. Jean Louis Trintignant și Anouk Aimee se regăsesc pe afișul tuturor celor trei producții realizate de reputatul regizor parizian.

”După Cannes, e foarte complicat să-i aduci pe regizori la festivaluri, pentru că e perioada promovării în SUA, iar majoritatea producțiilor intră în cursa pentru Oscar. Am reușit însă să-l avem la București pe Lelouch, un om foarte drăguț, vivace și creativ la 81 de ani. Cred că a produs mai multe filme decât Centrul Național al Cinematografiei din România de la înființare!”, a punctat directorul festivalului, Cristian Mungiu, omul care, din 2010, a făcut posibil acest parteneriat glamour cu organizatorii de la Cannes.

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei
Recomandări

Explicaţiile uluitoare ale lui Dincă din rechizitoriul DIICOT. Cum susţine el că a aflat numărul de telefon al bunicului Luizei

Argumentul culinar pentru Elia Suleiman

Așadar, Lelouch, Serra sau Elia Suleiman vor fi trei dintre regizorii cu care publicul va putea dialoga în sesiuni de Q&A. Câștigător al premiului special al juriului la Cannes 2019 cu filmul ”It Must be Heaven”, propunerea Palestinei pentru Oscar 2020, Suleiman sosește pentru a doua oară în România. Amuzat, Mungiu a mărturisit că a găsit un argument suplimentar spre a-l readuce la București pe regizorul născut la Nazareth:

Elia Suleiman. Foto Hepta

I-am spus că Bucureștiul a evoluat foarte mult din punct de vedere culinar, iar asta l-a convins să revină.

Cristian Mungiu

Casting public la Cinema PRO

Iar un proiect inedit, parte a work-shop-ului ”Managing Talents” (24-26 octombrie, Cinema PRO), este și acela al unui casting public, în care spectatorii vor putea urmări cum se realizează selecția actorilor pentru distribuția unui film, respectiv ”Tata mută munții” de Daniel Sandu, la care producția va începe în luna ianuarie.

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma
Recomandări

Reacție dură a șefei Casei de Sănătate în cazul medicilor mituiți de companiile pharma

”E foarte interesant să vezi cât de complicată e viața unui actor atunci când trebuie să-și expună talentul în fața mai multor oameni, care vor trebui să aleagă”, punctează tot Mungiu.

Programul complet al proiecțiilor și evenimentelor din cadrul festivalului pot fi găsite pe portalul filmedefestival.ro și pe pagina oficială de Facebook.

Ce filme premiate la Cannes 2019 vin în România

Competiție

Parasite (regia Bong Joon-Ho) – Palme d’Or
Le Jeune Ahmed (regia Jean Pierre și Luc Dardenne) – cea mai bună regie
Dolor y Gloria (regia Pedro Almodóvar) – cea mai bună interpretare masculină (Antonio Banderas)
Little Joe (regia Jessica Hausner) – cea mai bună interpretare feminină (Emily Beecham)
Portrait de la jeune fille en feu (regia Céline Sciamma) – cel mai bun scenariu
Les Miserables (regia Ladj Ly) – premiul juriului
Bacurau (regia Kleber Mendonça Filho, Juliano Dornelles) – premiul juriului
It Must Be Heaven (regia Elia Suleiman) – mențiune specială a juriului
Nuestras Madres (regia César Díaz) – Camera d’Or

Un Certain Regard

A Vida Invisível de Eurídice Gusmão (regia Karim Aïnouz) – Marele Premiu
Beanpole (regia Kantemir Balagov) – cea mai bună regie
Chambre 212 (regia Christophe Honore) – cea mai bună interpretare feminină (Chiara Mastroianni)
O Que Arde (regia Oliver Laxe) – premiul juriului
Liberte (regia Albert Serra) – premiul special al juriului
Jeanne (regia Bruno Dumont) – mențiune specială a juriului

6 cinematografe

vor găzdui filmele festivalului: Cinema PRO, Elvire Popesco, Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Institutul Cervantes, Muzeul Național de Artă – Sala Auditorium

Filmele merg și în 9 orașe din provincie

Nu doar Bucureștiul se va bucura de fascinația Cannes-ului. Festivalul are extensii la fel de incitante și în provincie, selecții din oferta de filme urmând să ruleze și în alte 9 orașe ale României, după următorul program:

– Cluj (cinema ”Victoria”) – 18-20 octombrie
– Timișoara (Aula Magna a Universității de Vest) – 18 – 20 octombrie
– Iași (cinema ”Ateneu”) – 18-20 octombrie
– Botoșani – (cinema ”Unirea”) – 20-22 octombrie
– Brașov (Centrul Cultural Reduta și Cinema One) – 23-27 octombrie
– Arad (cinema ”Arta”) – 25-27 octombrie
– Suceava (cinema ”Modern”) – 1-3 noiembrie
– Brăila (cinema ”Cinefeel”) – 15-17 noiembrie
– Slobozia (Casa de Cultură) – 15-17 noiembrie

15 lei până în festival, 20 lei pe durata evenimentului

Biletele pentru festival s-au pus în vânzare de pe 1 octombrie, iar o parte dintre proiecții sunt deja sold-out! Tichtele costă 15 lei până la începerea festivalului și 20 lei pentru cele achiziționate pe durata evenimentului. Pot fi achiziționate de pe eventbook.ro, de la sediul Eventbook din Strada Actor Ion Brezoianu 21, din rețeaua Eventbook și de la casieriile cinematografelor Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Union (conform programului de funcționare al cinematografelor, începând cu o oră înainte de prima proiecție a zilei). 

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează
HOROSCOP

Horoscop 18 ianuarie 2020. Fecioarele au o zi în care răbdare se epuizează