MENIU CAUTĂ
15 Noi. 2018 18:59

4 sfaturi practice care te vor ajuta să planifici o masă de Crăciun cu care să impresionezi

Distribuie

Nimic nu e mai plăcut de sărbători decât momentul în care toată familia se adună în jurul mesei ca să savureze bucatele tradiționale. E momentul în care toată lumea se simte bine și se bucură de spiritul magic al Crăciunului.

Însă știm că până la acest moment, pregătirea pentru sărbători și pentru masa de Crăciun presupune multă muncă. Dacă vrei ca totul să iasă așa cum ți-ai propus, ține cont de sfaturile de mai jos:

Pregătește din timp lista de cumpărături

Pentru orice ocazie importantă, planificarea în avans este esențială. Astfel, vei reuși să organizezi totul în detaliu, fără să îți faci griji că ai uitat să cumperi ingrediente importante pentru că ai făcut totul pe fugă.

Stabilește meniul, fă lista cu toate ingredientele necesare și pune deoparte bugetul pentru cumpărături. Chiar dacă mergi la cumpărături cu câteva zile înainte, cel puțin știi că ai avut timp suficient să adaugi pe listă toate produsele și nu vor apărea cumpărături de ultim moment care îți vor da bugetul peste cap. Înainte să pregătești lista de cumpărături și meniul, ține cont și de numărul de invitați.

Creează un meniu tematic

Bineînțeles că de pe masa de Crăciun nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale, iar asta înseamnă că trebuie să te asiguri că fiecare fel de mâncare va ieși pe gustul tuturor. Chiar dacă ai mai gătit până acum mâncăruri tradiționale, anul acesta poți să optezi pentru rețete ceva mai diversificate dacă vrei să surprinzi cu preparate delicioase.

De exemplu, încearcă să prepari una din rețetele de sarmale dintr-o altă zonă a țării. Chiar dacă toate ies la fel de gustoase, vei vedea că în fiecare colț al țării există câteva diferențe care le dau o savoare aparte, fie că sunt moldovenești, fie muntenești sau ardelenești.

Gătește acasă

Poate că ai fi tentată să dai fuga la cofetărie pe ultima sută de metri și să cumperi câteva prăjituri, dar tot farmecul unei mese tradiționale stă în preparatele gătite cu mâna ta. Chiar dacă pregătirea mesei de Crăciun poate să pară o activitate solicitantă, ce poate fi mai plăcut decât să vezi cum toți cei de la masă savurează mâncăruri pregătite de tine?

Rezervă-ți mai mult timp ca să pui totul la punct, astfel încât să știi că vei termina la timp și că poți să gătești tot ce ai planificat în meniu. În plus, în acest fel vei mânca mai sănătos și vei reuși să te încadrezi în bugetul deja planificat.

Pregătește ingredientele în avans

Dacă ți-ai pregătit deja lista de cumpărături și ai planificat întreg meniul pentru masa de sărbători și totuși nu ai timp suficient să gătești înainte de Crăciun, atunci poți apela la un mic truc util. Pregătește în avans ingredientele de care vei avea nevoie și care pot să reziste la frigider, așa cum este cazul legumelor.

Când ai puțin timp liber, curăță și pune la fiert legumele pe care o să le folosești la salata boeuf sau în garnituri, iar apoi depozitează-le la congelator. Astfel, vei scăpa de o activitate în plus înainte de Crăciun și nu te vei aglomera pe ultima sută de metri cu feluri de mâncare pe care nu ai avea timp să le pregătești.

Pregătirea unei mese de Crăciun cu care să impresionezi toată familia necesită o planificare atentă, stabilirea din timp a unui meniu tradițional, dar și câteva trucuri care îți vor salva timp și bani. Nu lăsa totul pentru ultima clipă și, eventual, pregătește încă de pe acum ingredientele de care vei avea nevoie, ca să nu te aglomerezi înainte de sărbători. Spor la gătit!

Sursă foto: Shutterstock

(P) Material realizat împreună cu Mega Image

Comentarii