De Ana Maria Păsat,

Actorii de la Teatrul de Revistă se-ntorc în timp
Vasile Muraru , Alexandru Arșinel și Valentina Fătu pregătesc un nou spectacol cu ecou

În același an în care fostul manager Alexandru Arșinel a aniversat 80 de ani, actorii Teatrului de Revistă Constantin Tănase vor sărbători un veac de la inaugurarea instituției culturale.

Teatrul s-a “născut” la 23 mai 1919, când, pe strada Academiei, în locul Grădinii de Vară “Amicii orbilor”, era pusă piatra de temelie a Grădinii “Cărăbuș”. La inaugurare s-a baut vin negru și s-au ciocnit cupe de șampanie, cu ocazia ceremoniei introducerii “papirusului” într-o sticlă goală de șampanie și îngroparea acesteia la temelia scenei.

O lună și ceva mai târziu, pe data de 2 iulie, a urmat deschiderea pentru public a Teatrului Cărăbuș, cu premiera revistei “Pisica pe orez”, în care Constantin Tănase – al cărui nume avea să-l preia teatrul mai târziu – a interpretat cupletul “Cotoiul e pe varză, pisica-i pe orez”.

La un veac distanță, urmașii lui Tănase pregătesc un spectacol grandios, care să redea parfumul din 1919. Avanpremiera, cu un public restrâns, are loc în acest weekend, iar marea premieră este anunțată pentru începutul noii stagiuni, în luna septembrie.

Obiecte care au aparținut lui Constantin Tănase, pe scena teatrului

Pentru piesă s-au comandat zeci de ținute de epocă, s-au făcut documentări minuțioase și s-a apelat la Muzeul din Vaslui, instituție căreia familia lui Constantin Tănase i-a donat obiecte aparținând fondatorului teatrului.

O parte dintre acestea vor fi folosite pe scena pe care vor urca actorii de revistă ai zilei de astăzi, în frunte cu actualul manager, Vasile Muraru, care va interpreta chiar rolul lui Constantin Tănase.

Valentina Fătu, partenera de scenă a lui Muraru, și colegele sale vor intra în pielea actrițelor din 1919.

Citește și:

Recomandările culturale ale săptămânii. Descoperim cum se simte Pescărușul pe acoperișul TNB-ului