MENIU CAUTĂ
02 Mar. 2018 23:30

Adela vă sfătuiește în sex și iubire. „Soțului meu îi place să se cațere pe stânci și mi-e teamă să nu pățească ceva. Nu mă bagă-n seamă, e ca o boală”

Distribuie

De când lumea şi pământul, sexul şi, mai ales, iubirea generează bătăi de cap şi încurcături, căci mintea nu se pune cu inima sau cu instinctele primare. În cea mai mare parte a situaţiilor create, un sfat sau simpla rostire a problemei pot aduce rezolvări. Pentru asta există Adela, gata să te asculte şi să te ajute să vezi lucrurile mai clar.

Scrie-i Adelei pe adresa [email protected] şi citeşte în Libertatea sfaturile ei.

Dragă Adela,

Sunt mama unui băiețel de doi ani, și am o problemă gravă cu soțul meu. Întotdeauna i-a plăcut să meargă pe munte, câtă vreme nu aveam copilul mergeam și eu cu el mereu. Însă la el e mai mult decât atât. Îi place să se cațere pe stânci, aproape în fiecare weekend de vară mergeam și mă uitam la el. El cocoțat, eu jos, privindu-l cu inima cât un purice. Îți dai seama că s-a mai întâmplat și să se dezechilibreze, uneori a mai și căzut. N-a pățit niciodată ceva prea grav, dar tot mi-e frică să nu se întâmple ceva. Mai ales că, de când cu cel mic, nu prea mă mai duc cu el. Acum e iarnă, nu s-a mai dus, dar deja a început să-și pregătească echipamentul pentru primăvară. Mi-e teamă să nu pățească ceva, iar eu să rămân singură cu cel mic sau, mai rău, cu cel mic și cu el invalid, Doamne ferește. Nu pot deloc să am discuția asta cu el, se enervează și se închide. Când mă gândesc că vine primăvara, mă apucă disperarea. Ce să fac, cum să-i spun că am nevoie de el întreg și nevătămat, și am nevoie de el să mă ajute cu cel mic. Când vine de la serviciu, se uită la filme cu alpiniști și nu mă bagă-n seamă, e ca o boală, nu știu ce să mai fac, te rog dă-mi un sfat.

Adela răspunde:

Draga mea,

Nu știu cum se desfășoară discuțiile dintre voi, referitoare la subiectul ”alpinism”. Dar dacă tu ești anxioasă și apăsătoare, este firesc ca el să devină defensiv și să te evite. Ce-ar fi dacă i-ai acorda mai multă încredere? Ce-ar fi dacă, în loc să te lași copleșită de angoase și să reverși asupra lui aceste energii negative, l-ai întreba sincer despre cât de sigure sunt acele echipamente? Poți, de asemenea, să recurgi la următorul ”șiretlic”: studiezi subiectul și îi recomanzi tu cele mai sigure echipamente, dar și – neîntâmplător – pe cele mai scumpe, care – ce să vezi? – intră în competiție cu bugetul familiei voastre. Având în vedere că aveți cheltuieli importante și cu cel mic, el va fi pus în fața unei alegeri pentru care trebuie să dea dovadă de maturitate: să fie un copil mare, care-și dă toți banii pentru jucării, sau să fie un bărbat responsabil față de copilul său? Nici nu trebuie să-i punctezi aceasta cu mai mult decât cu o privire semnificativă, avându-l pe cel mic în brațe. Dacă nu percutează la asemenea lucruri, ești pusă în situația de a-l lăsa să se maturizeze în ritmul lui, numai să nu te pună în situația să fii tu responsabilă pentru el. Ca să te simți mai în siguranță, îi poți cere următorul ”târg”: poate să facă ce vrea pe munte, cu condiția să-și plătească lunar o poliță de asigurare care să-i acopere costurile spitalizării în caz că se întâmplă ceva. Însă dincolo de orice, trebuie să te liniștești mai întâi tu. Poate că el ”autist”, dar și tu ești un pic prea panicoasă. La nevoie, apelează la un terapeut.

Comentarii