O viață întreagă petrecută între limitele cartierului și drumurile necesare de zi cu zi, de la serviciu spre casă, de acasă la cumpărături și înapoi. Așa că, deși a trăit o viață în București, orașul îi rămâne străin. Este povestea Mariei Daicu, în vârstă de 80 de ani, pe care am cunoscut-o prin campania Alături de oameni, derulată de farmaciile Dr.Max și Asociația non-profit Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor cu suportul agenției Ogilvy România–
Doamna Maria ne povestește cum, recent, când a fost nevoie să meargă la centrul de vaccinare împotriva Covid-19, a avut nevoie de ajutor, căci nu știa să ajungă acolo. Noroc cu voluntara ei de la asociația Niciodată Singur; femeia a însoțit-o la centrul de vaccinare, doar unul dintre felurile în care îi e de ajutor bătrânei.
Metoda organizației non-profit este simplă. Pentru a-i ajuta pe bătrânii români să scape de singurătate – din studii, aproximativ 1,5 milioane de bătrâni români sunt afectați de singurătate – , asociația îi oferă fiecărui bătrân un voluntar ce le devine un prieten care-i vizitează săptămânal și-i ajută cu ce au nevoie, de la curățenie la cumpărături sau mersul la medic.
Din 2017, când s-a alăturat asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor, viața Mariei Daicu „s-a schimbat mult, parcă m-aș fi născut a doua oară. Eu n-am fost plimbată, să mă duc să mă plimb pe la cinematografe, pe la teatre. E, de când am venit aici, m-am schimbat cu totul. Mă simt eu pe mine”, ne explică bătrâna.
Din perimetrul mic al drumurilor de nevoie, femeia a cunoscut-o libertatea plimbărilor de plăcere. Și spune că asta se simte ca o a doua viață.
Înainte de asta, a fost greul. S-a născut și a copilărit la sat, alături de ceilalți 11 frați. Din cauza greutăților și a lipsurilor, frații au plecat în cele patru zări pentru a-și face o viață mai bună. Ea a venit în București, după ce a împlinit 18 ani. A început munca din prima zi, ca să-și câștige existența și a locuit la rude până când a putut să fie pe cont propriu. A muncit din greu, de exemplu la moara lui Assan. Mai târziu, a lucrat și într-o policlinică din cartierul Drumul Taberei.
Căsnicia nu e o amintire frumoasă pentru ea: soțul era alcoolic și violent. N-a fost altă soluție decât divorțul. Chiar dacă era căsătorită, și-a crescut singură cei doi copii, doi băieți născuți la zece ani distanță. Băieții erau atunci cea mai mare bucurie a ei: când ajungea seara de la serviciu, împărțea cu ei tot, și câte o ciocolată, și bucuria de a fi împreună.
Au avut și zile mai grele, cum ar fi anii când nu au stat bine cu sănătatea. Au fost drumurile la băi cu băiatul cel mic, pentru tratamente care să-l pună pe picioare. A fost și accidentul Mariei prin care și-a pierdut mușchii mâinii drepte – a fost nevoie de reconstrucție și multă recuperare. Cu capul sus, doamna Maria le-a înfruntat pe toate. Spune că a contat și simțul umorului, dar și sufletul, așa cum se exprimă, adică implicarea în tot ceea ce a făcut, de la un fel de mâncare la binele băieților.
Și acum cei doi copii sunt bucuria ei, doar că de la distanță. Ambii au acum familiile lor, unul dintre ei, în altă țară. Doamna Daicu se bucură cel mai tare de nepoate, așa prin poze și videoclipuri primite pe internet.
Pe lângă ajutorul voluntarei sale, de care a trebuit să se despartă recent, căci tânăra femeie și-a început concediul de maternitate, Maria Daicu a mai găsit, la asociație o mulțime de activități care-i fac bine. Plimbări prin oraș, ieșiri la restaurant sau la spectacole, reuniuni la care fiecare povestește ce are pe suflet sau chiar excursii. O excursie memorabilă a fost cea de la Marea Neagră. Atunci a văzut marea pentru prima oară în viața ei. A impresionat-o foarte tare; valurile agitate, mirosul, întinderea.
Alături de Maria Daicu este și Anca, voluntar senior al asociației și fost președinte al acesteia timp de patru ani. „Ce plăcut e când te întreabă cineva ce faci, cum te simți, când ai pe cineva cu care să poți să ieși, că poți să-i împărtășești cuiva o bucurie pe care o ai, că e ceva legat de copii sau de familie, sunt lucruri care, dacă le împărtășești cu ceilalți, parcă sporesc bucuria”, povestește Anca.
S-a alăturat programului după ce a trecut prin câteva experiențe personale frumoase dar și grele cu bătrânii din propria familie. Spune că a învățat cum să se poarte cu bătrânii și cum să-i ajute și a vrut să dea mai departe și altora din cunoștințele ei.
E vorba „de felul în care să te comporți cu un vârstnic, cum să vorbești cu el, de faptul că trebuie să poți să-l înțelegi, că trebuie să vorbești mai puțin și să asculți mai mult”, spune Anca.
Dr.Max se alătură Asociației Niciodată Singur – Prietenii Vârstnicilor pentru a susține una dintre cele mai sensibile comunități din România, cea a persoanelor seniore, cu vârste de peste 65 de ani care trăiesc, cel mai adesea, într-o izolare greu de imaginat. Campania Alături de oameni, dezvoltată de Dr.Max în parteneriat cu Niciodată Singur și cu suportul agenției Ogilvy România, ne amintește că bătrânețea nu trebuie să fie un stigmat și că singurătatea nu trebuie să rămână unica opțiune pentru persoanele în vârstă.
Prin campania Alături de oameni, Dr.Max va dona câte un leu pentru fiecare produs marca proprie Dr.Max cumpărat de clienții săi în perioada 01 Aprilie – 31 Mai 2021. Donațiile se vor transforma în ajutor esențial primit de bătrânii din București, Brăila, Constanța, Pitești, Ploiești, Târgoviște, Iași și Cluj-Napoca.
Astfel, Dr.Max face un pas important în promisiunea sa de a asculta oamenii, mai ales pe aceia care au cea mai mare nevoie de acest lucru. Dincolo de orice fel de statistici, situația vârstnicilor din România este una delicată, plecând de la o mentalitate care, din nefericire, este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv: bătrânețea este despre izolare și întreruperea unui ritm de viață firesc. Campania Alături de oameni își propune să schimbe felul în care vedem bătrânețea și bătrânii. E nevoie ca vârstnicii români să-și trăiască bătrânețea cu demnitate. Și fiecare poate contribui la starea lor de bine.
– Pentru filmarea interviului, intreaga echipă de producție a fost testată pentru Covid-19, iar rezultatul a fost negativ la testul tip PCR. Toți cei prezenți sunt vaccinați și au purtat în permanență măști de protecție. –
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!