Vrei să ai cu cine schimba o vorbă sau mai multe când vii acasă? Să mai auzi şi alte ”opinii” pe lângă cele deja bine cunoscute, emise de către membrii familiei tale? Ia-ţi un papagal vorbitor!
Viaţa în tovărăşia unei păsări de colivie este mai comodă decât viaţa în compania unui câine sau a unei pisici. Pasărea nu trebuie scoasă la plimbare, nu trebuie periată… Dar, dacă vrei ca ea să fie şi un partener de conversaţie, apare o problemă: nu toţi papagalii au darul de a învăţa şi reproduce limbajul oamenilor. Şi încă o problemă: după ce l-ai adus acasă pe guralivul cel simpatic, va trebui să revizuieşti întregul bagaj de cuvinte al tău şi al familiei: sigur n-o să-ţi placă să auzi, de o sută de ori pe zi, cele mai discutabile vorbe pe care le rostiţi la mânie!
Ei sunt cei mai mari vorbăreţi…
Papagalul călugăr
Mic la stat, mare la sfat, este foarte comunicativ. Chiar prea comunicativ, ar spune unii proprietari, când îl aud reproducând sunetul aspiratorului din casă ori zgomotul hotei… Când nu îi mai sunt de ajuns cuvintele, frumoasa înaripată imită alte soiuri de sunete ambientale.
Micul Alexander
Legendă sau adevăr? Se spune că piticul ăsta înaripat a fost declarat pasăre sfântă după ce a fost ”surprins” spunând, foarte clar, rugăciunea matinală a călugărilor (nu e nici o greşeală, micul Alexander este eroul acestei poveşti, iar nu un papagal călugăr). Cu o memorie de elefant şi locvace ca un orator roman, micul Alexander poate reproduce, pe nerăsuflate, pasaje lungi şi complexe din cărţi de proză, de poezie sau din… Biblie!
Papagalul gri african
Este dicţionarul înaripat în persoană: poate reţine până la 500 de cuvinte şi expresii şi vorbeşte clar şi răspicat. Preferatul oamenilor care duc lipsa unui partener de conversaţie.
Papagalul amazonian
Este un personaj foarte receptiv la tot ce aude, bine ai face să-ţi autocenzurezi exprimarea în prezenţa lui, fiindcă prinde din zbor orice vorbuliţă. Şi ţi-o întoarce cu asemenea viteză, încât vei avea impresia că te ”îngână” şi te persiflează.
Peruşul
Cel mai mic de talie – şi de aceea cel mai căutat -, este vioi, inteligent şi harnic la învăţătură: îşi îmbogăţeşte continuu vocabularul. Şi mai are un atu: un firicel de glas, pe care îl poţi ignora când nu ai chef de discursurile lui.
Ești fascinat de aceste păsări exotice? Vezi ce mănâncă un papagal perus, cum arată un papagal nimfa sau curiozități desprespecia de papagal jako!