Cuprins:
Beneficiiile verzei murate
Varza murată este deosebit de hrănitoare deoarece este supusă fermentării, un proces în timpul căruia microorganismele de pe varză digeră zaharurile sale naturale și le transformă în dioxid de carbon și acizi organici.
Fermentarea începe atunci când drojdia și bacteriile prezente în mod natural pe varză și pe mâinile tale, precum și în aer, intră în contact cu zaharurile din varză.
Fermentarea varzei creează condiții care favorizează dezvoltarea probioticelor benefice, care se găsesc și în produse precum iaurtul și chefirul.
Probioticele sunt bacterii care oferă beneficii puternice pentru sănătate. De asemenea, ele ajută la creșterea digestibilității alimentelor, ceea ce sporește capacitatea intestinului de a absorbi vitaminele și mineralele pe care le conțin.
Varza murată este bogată în fibre, vitamine și minerale. Probioticele sale ajută, de asemenea, organismul dumneavoastră să absoarbă mai ușor aceste substanțe nutritive, ceea ce face ca varza murată să fie mai hrănitoare decât varza crudă sau salata de varză.
Îți îmbunătățește digestia. Se spune că intestinul tău conține peste 100 de trilioane de microorganisme sau „flora intestinală”, ceea ce reprezintă mai mult de 10 ori numărul total de celule din corpul tău.
Stimulează sistemul imunitar. Varza murată este o sursă de probiotice și nutrienți care stimulează sistemul imunitar.
Pentru început, bacteriile care îți populează intestinul pot avea o influență puternică asupra sistemului tău imunitar. Probioticele care se găsesc în varza murată pot ajuta la îmbunătățirea echilibrului bacteriilor din intestin, ceea ce ajută la menținerea sănătății mucoasei intestinale.
O mucoasă intestinală mai puternică ajută la prevenirea „scurgerilor” de substanțe nedorite în corpul tău și la provocarea unui răspuns imunitar.
Beneficiile ardeiului gras murat
Ardeii au multe avantaje. Sunt săraci în calorii și sunt plini de nutriție. Toate soiurile sunt surse excelente de vitaminele A și C, potasiu, acid folic și fibre. În plus, cei picanți înviorează mâncarea fadă, făcând-o mai satisfăcătoare.
Ardeii sunt de toate mărimile și culorile. Unii sunt foarte iuți. Alții sunt dulci. Îi poți obține proaspeți, congelați, uscați sau la conservă ori murați.
Ardeii roșii conțin cele mai multe substanțe nutritive, pentru că au stat cel mai mult timp în vie.
Ardeii verzi sunt recoltați mai devreme, înainte de a avea șansa să se îngălbenească, să devină portocalii și apoi să se înroșească. În comparație cu ardeii verzi, cei roșii au de aproape 11 ori mai mult betacaroten și de 1,5 ori mai multă vitamina C.
Ardei umpluți cu varză murată
- 20 -25 ardei grași
- 2 verze potrivite
- 3 morcovi
- 1 pastarnac
- 1 țelină mică
- mărar uscat
- 3-4 bucăți hrean
- 1-2 ardei iuți (opțional)
- câteva frunze țelină
- sare
- 2 lingurițe boabe de muștar
Mod de preparare:
Ardeii grași se spală sub jet de apă apoi li se scot cotoarele și se curăță de nervuri și semințe.
Rădacinoasele se curată, spală și apoi se dau prin răzătoarea mare.
Varza se taie fideluta și se amestecă cu rădacinoasele date pe răzătoare. Se adaugă două linguri de sare și se amestecă toate acestea framantand ușor cu mâna. Se lasă deoparte o oră după care se stoarce zeamă lăsată.
Ardeii grași se umplu cu acest amestec și se închid cu o felie subțire de morcov, frunză de țelină sau varză.
Se așează ardeii în borcan unul lângă altul, se pune între ei bucăți de hrean, iar deasupra frunze de țelină sau mărar uscat.
Se pregătește saramura, adăugând la un litru de apă și 35-40g sare și când clocotește se toarnă peste ardei. Se închide borcanul cu două rânduri de celofan și se lasă pe loc până ce se răcește, după care se pune în loc răcoros.
Cum marinezi carnea de porc pentru o friptură delicioasă
Sursa foto: 123rf.com
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!