De Gabriela Boceanu,

Previne diabetul şi boala Alzheimer

Consumată în mod responsabil, berea previne instalarea diabetului de tip 2 (250 ml de bere conţin o linguriţă de zaharuri, comparativ cu şase linguriţe, cât există în aceeaşi cantitate de suc de portocale) şi stimulează capacitatea de concentrare şi memorare, prevenind maladia Alzheimer (siliciul organic din bere reduce, în corp, cantitatea de aluminiu, un metal care se acumulează în ţesutul cerebral, provocând pierderi de memorie).

Combate astenia de primăvară

Alimentele care îi furnizează organismului vitaminele şi mineralele necesare pentru a fenta astenia de primăvară – ştevia, ceapa verde, usturoiul verde, loboda etc. – au un aliat de nădejde în paharul gulerat cu bere.
E drept că, poate, nu merg bine împreună la o masă, dar între mese suntem îndemnaţi să ne delectăm cu o doză moderată de bere, care abundă în vitaminele din complexul B, ce ne protejează de boli cardiovasculare – niacină (B3), riboflavină (B2), piridoxină (B6), acid folic (B9). De ce mai avem nevoie, ca să ne recăpătăm energia şi tonusul? De 7-8 ore de somn profund. Indus, spun specialiştii, şi de substanţele din hamei…

Indicată femeilor, la menopauză

Cercetătorii de la Universitatea Tufts din SUA susţin că un consum moderat de bere previne osteoporoza (datorită conţinutului de siliciu, un element important pentru creşterea şi dezvoltarea oaselor) şi reglează echilibrul hormonal, reducând bufeurile şi alte simptome legate de menopauză (mulţumită fitoestrogenilor din hamei – compuşi asemănători cu estrogenul).

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis
Recomandări

De ce a refuzat Cristian Tudor Popescu invitația la dezbaterea organizată de Klaus Iohannis

«Burta de bere», un simplu mit

Aceasta este concluzia cercetătorilor de la Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie din România: cu doar 43 Kcal/100 ml – mai puţin decât conţin 100 ml de lapte -, berea este acuzată pe nedrept. În realitate, 660 ml de bere pe zi pentru bărbaţi şi 330 ml pentru femei, spun specialiştii amintiţi, nu influenţează indicele masei corporale (calculat pe baza înălţimii şi greutăţii corporale), nici raportul talie/şold (dintre circumferinţa abdominală şi circumferinţa şoldurilor). Dimpotrivă, conţinând calorii şi zaharuri în doze moderate, berea întreţine silueta şi chiar o subţiază.

Blondă sau brună, e totuna?

Nu tocmai, explică conf. dr. Corina Zugravu, lector universitar la Catedra de Igiena Alimentaţiei şi Nutriţiei, din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Bucureşti. “Efectele celor două tipuri de bere sunt similare, dar există şi diferenţe clare între ele: cea brună are, de obicei, o concentraţie alcoolică mai mare – poate ajunge uşor şi la 8% – şi este mai bogată în antioxidanţi. Cea blondă trece rar de 5%”. Alţi specialişti subliniază şi nivelul mai mare de fier din berea brună, datorat atât extractelor de malţ şi de hamei utilizate, cât şi procesului de producţie în sine.

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi
Recomandări

Iohannis a anunțat ce se va întâmpla dacă Viorica Dăncilă apare la dezbaterea organizată marţi

Cât de mult e prea mult?

Medicii ţin să ne reamintească însă că berea trebuie consumată cu moderaţie. Excesul provoacă daune tot la capitolul sănătate: pierderi de memorie, leziuni hepatice, boli cardiovasculare, osteoporoză, afecţiuni pancreatice. Iar oamenii de ştiinţă de la Universitatea McGill din Montreal susţin că un litru de bere pe zi multiplică de trei ori riscul de a dezvolta diferite forme de cancer.

Cine trebuie să se abţină

Anumite categorii de persoane trebuie să evite consumul de bere. E vorba despre femeile gravide şi cele care alăptează (chiar şi cantităţile mici de alcool pot dăuna fătului şi bebeluşului), persoanelor cu afecţiuni hepatice, pancreatice, diabet sau gută.

Tolo: Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!
Recomandări

Tolo: Caracal și Timișoara: 112 și STS, avem o problemă!

Cum recunoşti calitatea berii

În zilele noastre. Primul semn, spun specialiştii, este spuma; aceasta trebuie să fie albă, densă, cu înălţime de 30-40 mm, persistentă timp de minimum 3 minute, însoţită de perlaj constant. Iar după ce a dispărut, pe pahar trebuie să rămână o urmă albă, ca o dantelă. Pentru a obţine o spumare perfectă, berea trebuie să fie turnată în mijlocul paharului, ţinut înclinat la 45 de grade. Pe vremea lui Shakespeare…
Tatăl celebrului dramaturg englez a fost, de profesie, degustător de bere. El avea o metodă inedită de a testa puritatea băuturii gulerate: turna o bună parte din bere pe o bancă şi se aşeza, ca să-şi termine băutura. Dacă berea conţinea şi altceva decât ingrediente naturale, după o jumătate de oră nu se mai putea ridica, fiindcă… pantalonii săi din piele erau lipiţi de bancă.

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat
GSP.RO

O voce puternică a politicii Suediei, cea mai usturătoare GAFĂ despre România. Până și presa suedeză s-a amuzat

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură
HOROSCOP

Horoscop 19 noiembrie 2019. Balanțele nu acceptă jumătăți de măsură