Dintre pacienții corect diagnosticați, aproximativ 30-40% au epilepsie farmacorezistentă, astfel că au nevoie de tratamente eficiente, de cele mai multe ori chirurgicale și, de o monitorizare adecvată a bolii. O echipă de 6 specialiști din domeniul epileptologiei și al neurochirurgiei lucrează într-un centru pentru diagnosticarea și tratarea epilepsiei care s-a deschis recent în sectorul 1 al Capitalei. Aici, pe lângă consultații medicale supraspecializate și investigații imagistice, pacienții beneficiază și de consiliere juridică, în privința drepturilor pe care le la locul de muncă și restrângerilor legale asociate acestei afecțiuni. Serviciile sunt destinate pacienților diagnosticați sau cu suspiciune de epilepsie.
”Am ales să creăm un centru dedicat diagnosticării și tratării epilepsiei pentru că am vrut să oferim pacienților toată gama de servicii în același loc. Tratamentul medicamentos ajută în 60-70% din cazurile diagnosticate, pentru ceilalți pacienți fiind disponibile alte variante de control al bolii sau chiar vindecare. Experiența ne-a dovedit că există soluții medicale sau chirurgicale care au ca efect controlul complet al crizelor și chiar vindecarea bolii, atâta vreme cât se face o diagnosticare precisă, o localizare corectă a zonei afectate precum și o complianță adecvată la indicațiile medicale”, a declarat dr. Ioana Mîndruță (foto), medic neurolog epileptolog, care coordonează echipa în cadrul centrului.
Epilepsia, boala despre care nu se vorbește
Diagnosticarea corectă presupune mai multe etape, de la interviul clinic până la investigații noninvazive țintite în descoperirea rețelelor neuronale epileptogene cum este Video-EEG și Mapping EEG. În centru, pacienții au la dispoziție un call-center dedicat lor ( 031.425.18.25), unde pot suna pentru a raporta evenimente legate de afecțiune și pentru consiliere de specialitate, de asemenea aceștia pot anunța dacă au reacții adverse ale medicației, pot afla detalii cu privire la investigații sau sunt ghidați în procesul de diagnostic și monitorizare.
”Epilepsia afectează deopotrivă femei și bărbați, copii și adulți, iar în România continuă să fie boala despre care nu se vorbește. Manifestările în crizele epileptice sunt extrem de variate și uneori impresionate, iar faptul că pot surveni oricând, face din pacientul diagnosticat cu această afecțiune un individ îngrădit social. În centrul nostru pacienții sunt îndrumați corect și complet, atât din punct de vedere medical cât și social sau juridic”, a declarat Dr. Dan Mitrea, medic neurolog.
CITEȘTE ȘI:
EXCLUSIV: Alexander Adamescu a fost arestat preventiv în Anglia pentru folosirea unor acte false în instanță – surse