De aceea, este foarte important ca aceste alunițe să fie verificate regulat pentru a descoperi din timp semnale ale unei boli grave. Aluniţele trec printr-un ciclu de schimbare treptată pe durata a aproximativ 50 de ani.
Alunițele la copii
Alunitele sunt asociate frecvent cu temutul cancer de piele, astfel că mulţi părinţi se îngrijorează atunci când cele de pe corpul celui mic prezintă modificări de dimensiune sau altele noi îşi fac apariţia. medicii specialiști spun că aluniţele la copii prezintă riscuri decât în cazuri foarte rare, fiind un lucru natural ca anumite modificări să fie observate pe măsură ce copilul se dezvoltă.
Tipuri de aluniţe la copii
Foarte frecvent alunițele se dezvoltă în primele luni de viaţă, atunci când celule pigmentare sau melanocitele migrează în suprafaţă în cazul nevilor congenitali apăruţi după naştere sau în primii ani în cazul aluniţelor dobândite, potrivit gândul.info.
Vedete din România care și-au păstrat alunițele
Chiar dacă există persoane care de teama umor boli grave, și-au scos alunițele, câteva vedete din România au preferat să le țină sub control, astfel că au refuzat să renunțe la ele. Printre acestea se numără Simona Gherghe, Inna, Andreea Bănică sau Ela Crăciun.
Simona Gherghe are o aluniţă deasupra buzei. Dacă unii o consideră inestetică, pe Simona nu o deranjează, aşa că vedeta nu se sfieşte să o arate la şedinţe foto şi nici nu cere înlăturarea acesteia în Photoshop, potrivit Unica.
Și Andreea Bănică are o aluniță deasupra buzei. Însă, odată cu vremea, aceasta a crescut din ce în ce mai mult iar blonda a intrat în panică. A mers şi a făcut o serie de investigaţii, iar rezultatul a liniştit-o: nu este cancerigenă. La momentul respectiv, medicii au sfătuit-o să renunțe la aluniță, însă vedeta nu a luat o decizie în acest sens.
Zilele trecute, Ela Crăciun a mers de urgență la control medical după ce a observat că alunița de pe corp și-a schimbat forma și culoarea după o vară petrecută la soare. Vedeta a apelat la medicul dermatolog pentru un control de rutină care să identifice dacă alunița respectivă reprezintă un semn de îngrijorare. A mers acolo inclusiv cu băiatul ei cel mare, Alex, care manifesta, la rândul său, aceeași problemă. Vedeta a explicat ce se întâmplă și cât de periculoase sunt alunițele.
„Iubesc vacanțele la mare, însă nu mă expun mult la soare. Prefer să stau sub umbrelă foarte mult, iar soarele mă vede doar cât fac baie. Mă feresc cât pot de razele UV, port mereu costum de baie întreg, este nelipsită pălăria de soare și chiar și o eșarfă de mătase cu care îmi acopăr corpul în zilele caniculare.
Vezi care sunt cele mai bune remedii pentru arsuri solare!
În toți acești ani în care am avut ocazia să îmi desfășor activitatea profesională în jurul medicilor, am învățat un lucru foarte important: e mult mai ușor să previi decât să tratezi. Cancerul este boala secolului, dar evoluția medicinei permite depistarea la timp a mai multor tipuri de cancer, făcând astfel tratamentul mult mai eficient. Acest lucru este valabil și în cazul cancerului de piele, cel mai mare organ al nostru, de care, din păcate, mulți dintre noi nu avem suficientă grijă(…)”, spune Ela Crăciun.
Ce trebuie să știți
– Soarele nu este atât de inofensiv precum am fi tentați să credem, sunt radiații ultraviolete (UV) invizibile care cauzează leziuni la nivelul pielii
– Cele mai multe persoane care se expun la soare, implicit la radiațiile UV suferă de arsuri solare, urmate de usturimi, iritații și, nu în ultimul rând, de un traumatism provocat pielii care poate dura și câteva zile bune până se vindecă.
– Poate nu știați, dar și sistemul iminitar are de suferit din cauza expunerii la soare fără protecție, atunci când pielea absoarbe prea multe radiaţii UV
– Se pare că un efect îl au radiațiile UV și asupra sănătății ochilor, cataracta fiind motivul pierderii vederii.
– Radiațiile ultraviolete pot cauza pe termen lung cancer de piele”, a explicat Ela Crăciun.
Citeşte şi: De ce apar alunițele și ce trebuie să știm despre ele