Ce este jalapeno

Jalapeno este o specie de ardei iute, membră a familiei Capsicum. Ardeiul iute jalapeno variază de la moderat la foarte iute. Originari din America de Sud, acești ardei au aproximativ 4 cm lungime și sunt de culoare verde închis, atunci când sunt proaspeți.

Planta crește până la o înălțime de 0,3–1,2 metri și o lățime de 15–30 cm. Frunzele sale lucioase au o formă aproximativ ovală, cu margini netede și pot ajunge până la 7,5 cm în lungime. Frunzele unor soiuri devin violet închis sau negre pe măsură ce planta crește.

Uscați și afumați, acești ardei sunt cunoscuți sub numele de chipotle și capătă o aromă profundă și dulce, despre care unii spun că are o ușoară notă de ciocolată.

Jalapenos este folosit în mod obișnuit în bucătăria mexicană, dar este popular în întreaga lume. De asemenea, sunt plini de nutrienți și au multe beneficii pentru sănătate.

Ce este jalapeno
Ce este jalapeno

Cum se consumă jalapeno

Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”
Recomandări
Documentul intern care expune războiul hibrid al Rusiei împotriva Occidentului. Scopul lui Vladimir Putin: „să scoată SUA din joc” și „să distrugă NATO”

Jalapeno proaspăt trebuie să fie lucios și ferm, fără pete moi. Pentru a îndepărta sâmburele și semințele, (cele care dau iuțeala ce uneori poate fi insuportabilă), dintr-un jalapeno proaspăt, spălați-l, tăiați-l pe lungime în două, apoi tăiați tulpina. Cu ajutorul vârfului unui cuțit, tăiați miezul alb, ținând cuțitul aproape de suprafață. Apoi răzuiți semințele și aruncați-le.

Deoarece capsaicina din ardei irită pielea, unora le place să poarte mănuși pentru a curăța ardeio. Dacă nu, spălați-vă bine mâinile după aceea și amintiți-vă să nu vă atingeți fața sau ochii. Chiar dacă ai spălat bine, este totuși probabil să simți în continuare iuțeală.

Ardeii Jalapeno pot fi consumați cruzi, gătiți, afumați, uscați și chiar pudră.

Jalapenos pot fi consumați astfel:

  • Crud în salate, salsa, chutneys sau guacamole
  • Umpluți cu carne, brânza sau orez
  • Infuzat în uleiuri picante de chili
  • Gătit în felurile principale
  • Murat
  • Afumat – chipotle
  • Amestecat în smoothie-uri
  • Copt în pâine de porumb sau preparate cu ouă

Jalapeno – beneficii și proprietăți

Jalapeno este hrănitor și poate fi savurat într-o varietate de moduri.

Acești ardei conțin capsaicină, un compus responsabil pentru multe dintre beneficiile lor pentru sănătate.

Adrien Stephane Mureșan s-a predat în Franța. Fiul omului de afaceri Sever Mureșan are de executat 3 ani de închisoare
Recomandări
Adrien Stephane Mureșan s-a predat în Franța. Fiul omului de afaceri Sever Mureșan are de executat 3 ani de închisoare

Deși sunt siguri pentru majoritatea oamenilor,jalapenos pot provoca o senzație temporară de arsură a gurii și efecte secundare intestinale neplăcute la unele persoane.

Valori nutriționale

Jalapenos au un conținut scăzut de calorii și sunt pline de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Un ardei jalapeno mediu poate conține:

  • Calorii: 4
  • Fibre: 0,4 grame
  • Vitamina C: 10% din Doza zilnică recomandată (DZR)
  • Vitamina B6: 4% din DZR
  • Vitamina A: 2% din DZR
  • Vitamina K: 2% din DZR
  • Folat: 2% din DZR
  • Mangan: 2% din DZR

Bogați în nutrienți

La fel ca majoritatea fructelor și legumelor, ardeii jalapeno sunt o sursă bună de fibre. Un ardei oferă 2% din DZR pentru o persoană care consumă 2.000 de calorii pe zi.

Jalapenos conțin, de asemenea, multă vitamina C și vitamina B6.

Vitamina C este un antioxidant care luptă împotriva radicalilor liberi și menține pielea sănătoasă și fermă, în timp ce vitamina B6 este un nutrient esențial implicat în peste 140 de reacții ale corpului.

Unul dintre cei mai benefici compuși din jalapenos este capsaicina, un alcaloid care conferă ardeilor calitatea caracteristică de picant.

Stimulează pierderea în greutate

Ardeii Jalapeno vă pot ajuta să pierdeți din kilogrameprin stimularea metabolismului, creșterea arderii grăsimilor și reducerea apetitului.

Cătălin Cîrstoiu spune că „nu e în incompatibilitate”, însă mandatul lui e pe masa coaliției. „Aș fi nebun să merg înainte fără sprijin”
Recomandări
Cătălin Cîrstoiu spune că „nu e în incompatibilitate”, însă mandatul lui e pe masa coaliției. „Aș fi nebun să merg înainte fără sprijin”

Mai multe studii au descoperit că capsaicina și alți compuși similari numiți capsaicinoizi pot stimula metabolismul cu 4-5% pe zi, ușurând pierderea în greutate.

Pe lângă stimularea metabolismului, s-a demonstrat că suplimentele cu capsaicinoide reduc grăsimea abdominală și apetitul, astfel oamenii să mănânce mai puține calorii pe zi.

Calmant natural al durerii

Capsaicina este un analgezic eficient atunci când este utilizată extern. Calmează durerea prin blocarea temporară a receptorilor de durere din zona în care este aplicată. La început, se poate simți o senzație de arsură, urmată de amorțeală și absența durerii.

Loțiunile și plasturii cu capsaicină sunt frecvent utilizate pentru a ameliora durerea cauzată de virusul zona zoster, durerea nervoasă diabetică și durerile musculare și articulare cronice.

Într-un studiu, adulții în vârstă cu artrită reumatoidă au experimentat o reducere cu 57% a durerii după aplicarea unei creme de capsaicină pe articulații. Aceasta a fost semnificativ mai eficientă decât crema placebo.

Poate ajuta la prevenirea ulcerului gastric

Ulcerele de stomac pot fi cauzate de o serie de factori, inclusiv :

  • Creșterea bacteriilor H. pylori în stomac
  • Niveluri ridicate de acid gastric
  • Flux sanguin scăzut în stomac
  • Prea multe analgezice AINS
  • Consumul de alcool
  • Fumat
  • Stres

Deși se crede în mod obișnuit că alimentele picante precum jalapeno pot provoca sau agrava ulcerul stomacal, cercetările au arătat că acest lucru este fals.

De fapt, capsaicina din ardei iute poate proteja stomacul. Poate avea acest efect prin reducerea inflamației stomacului la persoanele cu H. pylori.

Ardeiul iute poate ajuta, de asemenea, la reducerea daunelor stomacale cauzate de utilizarea excesivă a analgezicelor AINS și a alcoolului, prevenind potențial formarea de ulcere de la început.

Menține sănătatea inimii

Unii dintre cei mai mari factori de risc pentru bolile de inimă includ diabetul, colesterolul crescut și hipertensiunea arterială.

Capsaicina poate ajuta la reducerea impactului acestor factori și poate ajuta la menținerea inimii sănătoase.

S-a demonstrat că un consum de 5 grame de ardei iute înainte de o masă bogată în carbohidrați ajuta la stabilizarea zahărului din sânge și la prevenirea creșterilor mari care apar după mese.

De asemenea, s-a demonstrat cum capsaicina scade nivelul colesterolului și al lipidelor la animale, dar nu au fost efectuate studii pe oameni.

În general, cercetările preliminare sugerează că ardeiul iute poate fi benefic pentru sănătatea inimii, dar sunt necesare mai multe studii umane.

Ajută la combaterea infecțiilor

Condimentele și ierburile au fost folosite de mult timp în gătit pentru a ajuta la prevenirea intoxicațiilor alimentare.

Compușii găsiți în ardeii iuti sunt deosebit de puternici în încetinirea creșterii bacteriilor și drojdiilor obișnuite din alimente.

Extractele de chili pot chiar opri bacteriile holerei să producă toxine, reducând potențial impactul acestei boli mortale transmise prin alimente.

Dincolo de toxiinfecțiile alimentare, noi cercetări sugerează că capsaicina poate ajuta la prevenirea altor tipuri de infecții, cum ar fi faringitia streptococică, cariile bacteriene și chlamydia. Cu toate acestea, este important de reținut că toate aceste studii au folosit extracte de ardei iute, nu chili întreg și au fost efectuate în eprubete, nu pe oameni.

Riscuri ale consumului de jalapeno

Consumul de jalapeno este asociat cu multe beneficii promițătoare pentru sănătate, dar există și unele efecte secundare potențiale.

Cel mai frecvent efect secundar este o senzație temporară de arsură a gurii după masă. În funcție de cât de picant este, această reacție poate varia de la ușoară la severă.

Pentru persoanele cu o toleranță scăzută la alimente picante, există câteva măsuri de precauție care pot reduce reacțiile la jalapenos:

  • Utilizați mănuși: purtarea mănușilor atunci când manipulați ardeii poate împiedica transferul compușilor picanțo în alte zone sensibile ale corpului, cum ar fi ochii.
  • Îndepărtați membranele: îndepărtați membranele albe din interiorul jalapeno înainte de a găti, deoarece membranele au cea mai mare concentrație de capsaicină.
  • Beți lapte: Dacă senzația de arsură devine prea puternică, consumul de lapte de vacă gras poate ajuta la reducerea temporară a durerii.

Persoanele cu sindromul colonului iritabil pot prezenta, de asemenea, simptome neplăcute după ce au consumat ardei iute picant, mai ales dacă nu face parte din dieta lor obișnuită. Efectele secundare frecvente includ dureri abdominale, arsuri, crampe și diaree.

Rețetă de jalapeno umplut cu brânză și bacon

Jalapenos umpluti - reteta
Jalapenos umpluti – reteta

Ingrediente:

  • 24 de ardei jalapeno proaspeți medii
  • 1 pachet cremă de brânză
  • 3 căni de brânză cheddar mărunțită
  • 1-1/2 linguriță sos Worcestershire
  • 4 fâșii de bacon, măruntite

Mod de preparare:

Preîncălziți cuptorul. Tăiați jalapenos în jumătate pe lungime; îndepărtați semințele și membranele. Într-o cratiță mare, fierbeți ardeii în apă timp de 5-10 minute. Scurgeți și clătiți în apă rece.

Într-un castron mic, bateți crema de brânză, brânza cheddar și sosul Worcestershire până la omogenizare. Puneți 2 lingurițe de amestec în fiecare jalapeno. Apoi se presara cu bucățele mici de bacon. Aranjați pe foi de copt. Coaceți până se topește umplutura, 3-5 minute.

Descoperă și ce este tamales și cum se face.

Curiozității despre jalapeno

  • Deși jalapeno este un chili mexican, el a fost desemnat de Legislativul Texas ca fiind oficial „State Pepper of Texas” în 1995. În Mexic, jalapeños sunt folosiți în multe forme, cum ar fi salsa, pico de gallo sau jalapeños la grătar. Jalapeños au fost incluți ca hrană pe Space Shuttle încă din 1982.
  • Guinness World Records îl recunoaște pe Alfredo Hernandes ca fiind omul care a mâncat cei mai mulți jalapeno într-un minut: 16, pe 17 septembrie 2006 la La Costeña Feel the Heat Challenge din Chicago, Illinois.
  • Patrick Bertoletti deține recordurile Major League Eating jalapeño. El a mâncat 275 jalapeno murați, în 8 minute la 1 mai 2011 și 191 jalapeño murați în 6,5 minute la 16 septembrie 2007.
  • Joaquín Guzmán, cunoscut și sub numele de „El Chapo”, liderul cartelului de la Sinaloa, a operat o fabrică de conserve în Guadalajara producând „Comadre Jalapeños” pentru a transporta cocaină în SUA.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (18)

Timea97   •   20.01.2024, 15:05

Sunt atat de gustosi si buni

Timea97   •   20.01.2024, 15:05

Jalapeño adaugă o notă vibrantă în rețetele preferate

Daniel9090   •   26.12.2023, 13:01

Este adesea utilizat pentru a adăuga un plus de gust și căldură diferitelor feluri de mâncare

Vezi toate comentariile (18)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Turiștii se bat pe rezervări, e o adevărată comoară naturală și are beneficii uimitoare pentru sănătate
FANATIK.RO
Stațiunea din România care strălucește în fiecare an. Turiștii se bat pe rezervări, e o adevărată comoară naturală și are beneficii uimitoare pentru sănătate
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Viva.ro
Wow! Cum arată Loredana Groza, în realitate. Anca Țurcașiu a postat o fotografie cu ea, fără niciun filtru
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Libertateapentrufemei.ro
Gina Pistol, la Masterchef? Chiar Smiley a dat-o de gol. Uite cum a filmat-o acasă
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
GSP.RO
Șocul trăit de Dănuț Lupu în penitenciar: „Pentru ei nu face nimeni nimic! Să mă scuze și părintele, dar trebuie să o spun”
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
FANATIK.RO
Cristina Demetrescu anunță noroc mare și schimbări pentru 5 zodii. Vine o perioadă neașteptată peste acești nativi până la sfârșitul lui aprilie
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Știrileprotv.ro
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
Unica.ro
Cum a filmat-o Smiley pe Gina Pistol în bucătărie. Detaliul care i-a făcut pe mulți să se întrebe dacă nu cumva ea va fi noua prezentatoare MasterChef
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Observatornews.ro
Probleme pentru staţiunea din România care urma să dea lovitura cu plaje moderne şi cel mai fin nisip. "E o situaţie delicată"
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor
HOROSCOP
Horoscop 20 aprilie 2024. Taurii au în față o zi cu un potențial negativ major, care nu poate fi contracarat prea ușor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI