Diferența dintre sexul biologic și identitatea de gen

Societatea evoluează constant în înțelegerea diversității de gen, iar recunoașterea identității de gen a fiecărei persoane este văzută ca un pas spre incluziune și egalitate.

Identitatea de gen diferă de sexul biologic, care este determinat la naștere pe baza caracteristicilor fizice (organe genitale, cromozomi, hormoni). În timp ce sexul biologic este o clasificare anatomică, identitatea de gen ține de percepția și exprimarea personală a unei persoane.

Mai exact, identitatea de gen este modul în care o persoană își percepe și își experimentează propriul gen, indiferent de sexul biologic cu care s-a născut. Este un sentiment profund, intern, care poate sau nu să corespundă cu caracteristicile fizice ale unei persoane.

Identitatea de gen este separată și de orientarea sexuală sau romantică, iar persoanele care se identifică nonbinare au diverse orientări sexuale.

Tipuri de identitate de gen

  • Cisgen – Persoanele a căror identitate de gen se potrivește cu sexul biologic atribuit la naștere (ex: o persoană născută cu caracteristici masculine care se identifică drept bărbat).
  • Transgen – Persoanele a căror identitate de gen nu corespunde sexului biologic atribuit la naștere (ex: o persoană născută cu caracteristici feminine care se identifică drept bărbat).
  • Nonbinar – Persoanele care nu se identifică strict ca fiind bărbat sau femeie (pot avea o identitate fluidă, combinată sau total separată de acest spectru).
  • Agender – Persoanele care nu se identifică cu niciun gen.
  • Bigender, genderfluid, demiboy/demigirl – Persoane care se identifică parțial sau intermitent cu unul sau mai multe genuri.
Coreea de Nord și-a redeschis granițele. Primii români care au vizitat-o: „Am asistat la ziua de colectat fecale umane” | Interviu
Recomandări
Coreea de Nord și-a redeschis granițele. Primii români care au vizitat-o: „Am asistat la ziua de colectat fecale umane” | Interviu

Ce este binarul de gen

Binarul de gen este ideea că există doar două genuri: bărbat și femeie. Aceste genuri sunt considerate opuse unul față de celălalt. Așteptări sociale diferite sunt puse pe fiecare gen în ceea ce privește comportamentul, rolurile, îmbrăcămintea și multe altele.

În multe culturi din întreaga lume, se presupune, din punct de vedere social, un binar de gen. Majoritatea oamenilor cresc cu ideea că oamenii se pot defini doar prin două genuri.

Cu toate acestea, mulți oameni se percep a fi în afara binarului de gen, ca gen care nu este nici exclusiv bărbat, nici femeie.

În plus, sexul nu este întotdeauna binar – nici chiar la nivel biologic. Statisticile arată că unul din 2.000 de oameni se naște cu o afecțiune intersexuală. Intersex este un termen folosit pentru a descrie persoanele care au cromozomi, anatomie sau alte caracteristici sexuale care nu pot fi clasificate exclusiv ca masculin sau feminin.

Ce este nonbinar

Termenul „nonbinar” se referă, așadar, la o identitate de gen care nu se încadrează exclusiv în categoriile tradiționale de „masculin” și „feminin”. Persoanele nonbinare pot simți că genul lor se află între aceste două extreme, că le cuprinde pe ambele sau că nu se regăsesc deloc în conceptul de gen așa cum este definit de societatea binară.

Prins cu droguri, Gheboasă a beneficiat de înțelegerea judecătorilor. Ce pedeapsă a primit
Recomandări
Prins cu droguri, Gheboasă a beneficiat de înțelegerea judecătorilor. Ce pedeapsă a primit

Această identitate este parte a spectrului mai larg al identităților de gen, care include și transgender, genderqueer, agender (fără gen) și multe altele.

Deși nonbinar este perceput ca un concept foarte nou, istoria ne arată că nu este deloc așa. De-a lungul istoriei, diverse culturi au recunoscut existența unor identități de gen dincolo de masculin și feminin.

Genul nonbinar a fost înregistrat încă din anul 400 î.Hr. până în anul 200 d.Hr., când Hijras au fost menționate în textele antice hinduse. Hijra era considerată o comunitate de oameni de „al treilea gen”, care nu se identifică exclusiv ca bărbat sau femeie, arată healthline.com.

Mai mult de atât, mai mulți zei indieni sau asiatici au trăsături combinate feminine și masculine sau sunt androgini.

În societățile vestice contemporane, mișcarea pentru drepturile persoanelor nonbinare a luat amploare odată cu recunoașterea diversității de gen și cu dezvoltarea studiilor de gen.

Diferența dintre transgender și nonbinar

Deși termenii transgender și nonbinar sunt legați de identitatea de gen și sunt uneori folosiți împreună, ei nu sunt sinonimi.

O persoană transgender este cineva a cărui identitate de gen nu corespunde sexului biologic atribuit la naștere.

Român la protestul uriaș din Belgrad: „Asta e lupta noastră alături de poporul majoritar!”
Recomandări
Român la protestul uriaș din Belgrad: „Asta e lupta noastră alături de poporul majoritar!”

Spre exemplu, o persoană născută cu caracteristici masculine, dar care se identifică drept femeie este femeie transgender. La fel, o persoană născută cu caracteristici feminine, dar care se identifică drept bărbat este bărbat transgender.

Unele persoane transgender aleg să facă tranziția medicală (terapie hormonală, intervenții chirurgicale), dar nu toți transgenderii trec prin acest proces. Persoanele transgender pot avea o identitate de gen clară ca bărbat sau femeie, chiar dacă aceasta nu corespunde sexului biologic.

Pe de altă parte, o persoană nonbinară este cineva a cărui identitate de gen nu se încadrează strict în categoriile de „bărbat” sau „femeie”. Mai exact, o persoană nonbinară poate simți că nu este nici bărbat, nici femeie, sau poate oscila între cele două.

Unii oameni nonbinari se îmbracă, vorbesc sau se poartă în mod convențional masculin sau feminin. Alții se exprimă în moduri mai androgine, cu trăsături atât feminine, cât și masculine. Unii oameni nonbinari aleg să facă intervenții chirurgicale sau hormonale pentru a-și tranzita corpul medical. Totuși, cei care fac tranziția fizică se pot identifica în continuare ca oameni nebinari.

Genul nonbinar și percepția socială

Persoanele nonbinare există și sunt parte din diversitatea umană. Studiile arată că identitatea de gen nu este doar o alegere sau o influență culturală, ci un aspect profund al ființei fiecărei persoane.

Cercetările privind identitățile nonbinare sunt relativ recente, dar ele arată că persoanele nonbinare există în toate culturile și perioadele istorice. Studiile din psihologie și sociologie sugerează că identitatea de gen este influențată atât de factori biologici, cât și de cei sociali și culturali.

Studiile arată că persoanele transgender și nonbinare, în special tinerii și adolescenții, se confruntă cu un risc mai mare de probleme emoționale și de sănătate mintală comparativ cu persoanele cisgen. Acest lucru nu este cauzat de identitatea lor de gen în sine, ci mai ales de stigmatizare, discriminare, lipsa sprijinului familial și excluziunea socială.

Aproximativ 50-60% dintre tinerii transgender și nonbinari raportează simptome de depresie și anxietate, comparativ cu 10-20% dintre tinerii cisgen. Stresul legat de respingerea socială și lipsa unui mediu sigur contribuie la apariția acestor tulburări.

Persoanele trans și nonbinare sunt adesea supuse hărțuirii, bullyingului și violenței în școli, la locul de muncă sau în comunitate. Pot fi excluse din activități sociale, ceea ce duce la izolare și singurătate.

Disforia de gen (sentimentul de disconfort profund legat de sexul atribuit la naștere) este un factor major care contribuie la stresul psihologic.

Studiile demonstrează, de asemenea, că tinerii transgender și nonbinari care au sprijin familial au o sănătate mintală semnificativ mai bună. Adolescenții trans și nonbinari care au părinți suportivi au o rată de depresie și anxietate mult mai mică. Acceptarea identității lor de către cei apropiați reduce riscul de suicid cu 58%.

Pronume folosite de persoanele nonbinare

Pentru multe persoane nonbinare, pronumele sunt mai mult decât modul în care doresc să li se adreseze. Au devenit o modalitate puternică de a afirma un aspect al genului lor care este adesea nevăzut sau nealiniat cu presupunerile altora.

Din această cauză, pronumele au puterea fie de a afirma, fie de a invalida existența unei persoane nonbinare.

Pronumele folosite de persoanele nonbinare variază. Unii preferă pronumele neutre (they/them în engleză, „ei/ele” în română), alții pot folosi „el” sau „ea” în funcție de cum se simt mai confortabil.

Ziua internațională a persoanelor nonbinare

Ziua internațională a persoanelor nonbinare este sărbătorită în fiecare an la 14 iulie și are ca scop creșterea gradului de conștientizare și organizarea în jurul problemelor cu care se confruntă oamenii non-binari din întreaga lume.

Ziua a fost sărbătorită pentru prima dată în 2012, de Katje van Loon. Data a fost aleasă pentru că se află exact la jumătatea distanței dintre Ziua Internațională a Bărbatului (19 noiembrie) și Ziua Internațională a Femeii (8 Martie).

Majoritatea țărilor din lume nu recunosc genul nonbinar ca gen legal, ceea ce înseamnă că majoritatea persoanelor non binare au încă documente de identitate care se nu se potrivesc cu genul lor. Australia, Bangladesh, Canada, Danemarca, Germania, Țările de Jos și Noua Zeelandă includ opțiuni de gen non-binare pe pașapoarte, iar 23 de state din SUA plus Washington DC au permis rezidenților să-și marcheze genul ca „X” pe permisul de conducere.

Totuși, în ceea ce privește Statele Unite ale Americii și politicile de incluziune, în ziua în care a preluat mandatul de președinte, Donald Trump a semnat un ordin executiv intitulat “Ending Radical And Wasteful Government DEI Programs And Preferencing” sau Terminarea programelor guvernamentale DEI radicale și risipitoare, precum și a sistemului de preferințe.

Sursă foto – Shutterstock.com.

   

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (2)

Ttyy   •   19.02.2025, 20:18

Genul este un termen strict gramatical, denaturat mai nou prin suprapunere ca neologism. Confuzia este raficala ca genul este masculin feminin si neutru, dar cineva tot incearca sa ne suceasca mintile cu altceav.. ha, ha, ha... si Trump a transat-o jap-jap...

DoruSDD   •   17.02.2025, 21:09

Din pacate traim intr-o epoca ciudata. Vom fi blamati de istorie ca fiind cei care am promovat ideile oarbe, lipsite de logica. Epoca noastra se va oglindi in idei fara sens- vom fi ca inchizitorii, ca vanatorii de vrajitoare. De ce? Pentru ca fiind oameni maturi si dispunand de mijloace tehnologice avansate, nu putem distinge logica lucrurilor. Identitatea de gen este in final o dereglare mentala, o subrezire a ratiunii. Definirea persoanelor care apartin unui sex nu mai prezinta acord logic medical. Cum definim o persoana care naste si are organe genitale feminine? Mamifer cu labii si uter? Si chiar si asa, ar avea o denumire...dar propunerea de nedefinire a unui lucru este insăși noaptea mintii. Daca lumea va renunta la definirea lucrurilor inseamna ca va renunta la matematica-la logica vietii: dar generatiile viitoare vor realiza ca secolul nostru a fost unul bolnav.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Unica.ro
Wow, ce schimbat e! Să vezi și să nu crezi asemenea transformare!! Toți românii îl știu, dar cu noul său look e greu de recunoscut! Are 54 de ani acum, e într-o formă de zile mari, dar barba albă l-a transformat complet! FOTO
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Viva.ro
Punem pariu că nu o recunoști! Astăzi este una dintre cele mai cunoscute femei din România, dar puțini știu cum arăta la începutul carierei
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
Libertateapentrufemei.ro
Singurele imagini cu băiatul cel mare al Nicoletei Luciu. Anul acesta face 17 ani și e un adolescent "cool", leit tatăl lui
Scene șocante în parcarea unui mall din Cluj-Napoca. De ce a sărit un șofer la bătaie: „Ești cu copilul în mașină, vezi că îl sperii!”
Adevarul.ro
Scene șocante în parcarea unui mall din Cluj-Napoca. De ce a sărit un șofer la bătaie: „Ești cu copilul în mașină, vezi că îl sperii!”
Alina Pușcaș și Octavia Geamănu, ceartă în mediul online. De la ce a pornit conflictul dintre ele și ce acuzații și-au adus: „Mi-e silă de ipocrizia asta”
Elle.ro
Alina Pușcaș și Octavia Geamănu, ceartă în mediul online. De la ce a pornit conflictul dintre ele și ce acuzații și-au adus: „Mi-e silă de ipocrizia asta”
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Îndrăgitul artist și iubitul lui n-au mai ținut cont de nimic și s-au sărutat în văzul lumii, pe stradă! Avem imaginile! FOTO
Românul din Satu Mare care va cuceri Statele Unite de la est la vest cu o Dacia 1300 galbenă şi va reface faimoasa rută 66
Observatornews.ro
Românul din Satu Mare care va cuceri Statele Unite de la est la vest cu o Dacia 1300 galbenă şi va reface faimoasa rută 66
Horoscop 16 martie 2025. Berbecii au ocazia să se odihnească mai mult, dar va trebui să-și asigure condițiile prin eforturi personale
HOROSCOP
Horoscop 16 martie 2025. Berbecii au ocazia să se odihnească mai mult, dar va trebui să-și asigure condițiile prin eforturi personale

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI