Deși pe piață se găsesc foarte multe produse cu denumirea de wasabi, cele mai multe dintre ele nu conțin însă adevărata planta wasabi, ci inlocuitori.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre planta de wasabi
Planta de wasabi, a cărei denumire știițifică este Wasabia japonica sau Eutrema japonicum, este o plantă din familia Brassicaceae, familie în care sunt incluse și varza, hreanul și muștarul.
Wasabi mai este cunoscut și ca hrean japonez, deși hreanul este o cu totul altă plantă.
Așadar, hreanul japonez este o legumă cruciferă care crește în mod natural de-a lungul svăilor râurilor montane din Japonia. De asemenea, crește în părți din China, Coreea, Noua Zeelandă și America de Nord, unde este umbroasă și umedă.
Înlocuitori de wasabi
Wasabi este o plantă care este foarte pretențioasă în ceea ce privește condițiile în care crește. Din acest motiv, nu poate fi cultivat la scară industrială. Din cauza aceasta, cultivatorii săi nu pot satisface cererile de pe piață ceea ce face wasabiul deosebit de scump.
Având acest preț ridicat, un înlocuitor des întâlnit este un amestec de hrean, muștar, amidon și colorant alimentar verde sau pudră de spanac. Cel mai adesea ambalajul este etichetat ca având wasabi, deși lista de ingrediente nu include nicio parte a plantei.
Beneficii și proprietăți
Unii compuși din această legumă, inclusiv izotiocianații (ITC) responsabili pentru aroma sa înțepătoare, pot oferi mai multe beneficii pentru sănătate.
Proprietăți antiinflamatoare
Studiile de laborator indică faptul că ITC-urile din wasabiul autentic suprimă celulele și enzimele care promovează inflamația. Inflamația este răspunsul sistemului imunitar la infecții, leziuni și toxine, cum ar fi aerul poluat sau fumul de țigară, în încercarea de a vă proteja și vindeca corpul.
Proprietăți antibacteriene
Studiile efectuate pe animale sugerează că wasabiul poate ajuta la tratarea ulcerelor peptice cauzate de H. pylori.
Deși cerecatările sunt încurajatoare, este necesară cercetarea la oameni înainte de a putea trage concluzii cu privire la efectul wasabiului asupra H. pylori.
Poate ajuta în dietele de slăbit
Unele cercetări sugerează că frunzele comestibile ale plantei de wasabi conțin compuși care pot suprima creșterea și formarea celulelor adipoase.
Într-un studiu efectuat la șoareci, un compus numit ester metilic al acidului 5-hidroxferulic (ester 5-HFA) izolat din frunzele wasabiului a inhibat creșterea și formarea celulelor adipoase prin oprirea unei gene implicate în formarea grăsimilor.
Menține sănătatea oaselor
Wasabi poate juca un rol în sănătatea oaselor. Studiile arată că un compus din această plantă, numit acid p-hidroxicinamic (HCA), ar putea ajuta la tratarea osteoporozei, o boală care afectează oasele.
La ce se folosește wasabi
Cunoscut pentru aroma sa iute, înțepătoare și culoarea sa de verde strălucitor, wasabiul este un condiment de bază pentru sushi și tăiței în bucătăria japoneză.
Wasabi se poate folosi astfel:
- Serviți-l cu sos de soia și savurați-l cu sushi.
- Adăugați-l în supele de tăiței.
- Folosiți-l ca și condiment pentru carne și legume la grătar.
- Adăugați-l la sosuri de salată și marinate.
- Folosiți-l pentru a aroma legumele prăjite.
Rețete cu wasabi
Wasabiul este folosit cel mai adesea sub formă de sos, fiind asociat în special cu sushi, dar și cu alte preparate, conferindu-le un gust picant și potențându-le aromele.
Rădăcina este folosită drept condiment și are o iuțime ce se aseamănă mai degrabă cu cea a muștarului decât cu cea a capsaicinei din ardeii iuți, producând vapori ce stimulează căile nazale mai mult decât mugurii gustativi ai limbii. Iritația căilor nazale provocată de iuțeala wasabiului dispare relativ repede comparat cu cea provocată de ardeiul iute.
Creveți cu avocado și wasabi
Ingrediente:
- 1 avocado
- cozi de creveți 16 buc.
- maioneză light 1 lingură cu vârf
- wasabi 1/2 linguriță
- pâine integrală 8 felii
- castravete 1 buc.
- ulei de arahide sau de susan 1 lingură
Mod de preparare:
Încingeți uleiul într-un wok și puneți creveții. Adăugați un pic de piper sau de fulgi de ardei iuți. După două minute, întoarceți creveții pe partea cealaltă. Mai lașați-i un minut și scoateți-i pe o farfurie. Într-un castron, puneți pulpa de avocado. Sfărâmați-o un pic cu o furculiță, adaugați maioneza light și pasta de wasabi. Omogenizați bine. Cu un pahar cu gura mai mică, decupați 8 discuri în feliile de pâine. Tăiați și 8 felii de castravete. Așezați-le pe un platou, puneți deasupra câte o linguriță de pasta de avocado cu maioneza și wasabiul. Deasupra, așezați câte un crevete.
Somon cu wasabi
Ingrediente:
- 4 bucăți de somon
- 2 linguri sos de soia
- 2 lingurițe Wasabi
- 1 pahar maioneză
- 2 linguri arpagic sau ceapă verde tocată
- 1 linguriță ghimbir măcinat
Mod de preparare:
Se face o marinată compusă din uleiul de susan, ghimbirul, sosul de soia, 1 linguriță wasabi. Apoi, se pune peștele în ea. Se pune totul într-o pungă de plastic tare, apoi se adaugă fileurile. Se închide punga și se marinează peștele mai multe minute. La foc mediu se încălzește tigaia, se aranjează peștele cu marinata și se prăjește 3-5 min.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Daniel9090 • 16.12.2023, 15:02
Wasabiul este apreciat pentru aportul său de arome puternice și pentru că poate adăuga o notă distinctă preparatelor culinare japoneze, oferind o experiență gustativă specială