Cuprins:
Ce simbolizează lumânările de la nuntă
Lumânările de nuntă necesită adesea foarte multă atenție și sunt deosebit aranjate, însă puțini dintre miri mai știu care este semnificația lumânărilor împodobite atât de special.
Lumânările de nuntă simbolizează prezența luminii lui Hristos în viața mirilor. ”Eu sunt lumina lumii. De va veni cineva dupa Mine, nu va umbla întru întuneric, ci va avea lumina vieții”(Ioan 8,12). Se consideră că această lumină îi va călăuzi în noua lor viață împreună, aducând binecuvântare, credință și curățenie sufletească. Flacăra lumânării amintește și de ideea de jertfă în iubire, căsnicia presupune dăruire reciprocă, sacrificiu, răbdare și susținere.
De obicei, lumânările sunt ținute de nași în timpul ceremoniei religioase. Acest gest arată angajamentul lor de a fi sprijin spiritual și moral pentru miri, nu doar martori ai uniunii.
Pe lângă latura simbolică, în zilele noastre, lumânările sunt adesea ornate cu flori, dantelă sau alte accesorii, reflectând stilul nunții și gusturile mirilor.
Cine cumpără lumânările la nuntă
Lumânările de nuntă se pot împodobi simplu acasă, însă în zilele noastre, de cele mai multe ori, se optează pentru a comanda lumânările de nuntă la florărie, odată cu buchetele miresei și al nașei.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_dbaf02ea4e6381819f511243b5ae3ad9.jpg)
Dacă țineți cont de tradiții, atunci lumânările de nuntă sunt comandate și cumpărate de către nași. Sigur că nu toate cuplurile moderne respectă aceste tradiții și lumânările pot fi cumpărate și de miri, însă obiceiul este ca nașii să fie cei care le cumpără. Asta și pentru că ei au un rol important simbolic, acela de a fi părinți călăuzitori pentru cuplul proaspăt căsătorit.
Nașii sunt și cei care țin lumânările în biserică, ei fiind cei care luminează calea pentru noua familie formată.
Cum se aleg lumânările de nuntă și cât costă
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/04/cum-alegi-lumanrile-de-nunta-1024x683.jpg)
De obicei, nașii și mirii discută despre elementele de decor care împodobesc lumânările pentru ca acestea să fie în ton cu restul temei nunții, cu buchetele nașei și al miresei sau chiar cu aranjamentele din sala de evenimente unde se organizează petrecerea de după cununia religioasă. În unele cazuri, nașii doar plătesc lumânările, mirii fiind cei care le aleg și chiar le comandă.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_92e05b478b6cf7112351868569d94fdb.webp)
Prețul lumânărilor de nuntă poate varia foarte mult, în funcție de cât de complicat și costisitor este ornamentul pus pe ele. Oricum ar fi, dacă dorești să le comanzi, lumânările de nuntă costă cel puțin câteva sute de lei, începând de la 2-300 de lei și ajungând chiar și la peste 1000 de lei.
Atunci când alegi lumânările, asigură-te că lumânările sunt de bună calitate. Lumânările de proastă calitate pot scoate mult fum, pot arde inegal sau se pot topi prea repede, ceea ce nu este ideal pentru un eveniment important. Verifică dacă sunt fabricate din ceară naturală, care este mai curată și mai durabilă decât lumânările pe bază de parafină.
Dacă nunta ta are un stil tradițional, lumânările simple, albe, ornamentate cu dantelă sau flori naturale sunt ideale.
Pentru o nuntă elegantă, optează pentru lumânări din ceară de calitate, cu accente metalice – aurii, argintii – sau cu detalii din cristale.
Dacă îți dorești ceva mai personalizat, poți alege lumânări gravate cu numele voastre sau cu data nunții.
Ce se face cu lumânările după nuntă
upă nuntă, lumânările sunt păstrate cu grijă, pentru că au o încărcătură spirituală importantă. În tradiția românească, se obișnuiește ca lumânările de nuntă să fie păstrate de către miri în casa lor, într-un loc curat și respectuos, uneori la icoane sau într-o vitrină.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_d28473d2a9930d0edc40da6e6d65d4a0.jpg)
Tradiția spune că, în a opta zi după cununie, nașii îi însoțesc pe fini la biserică, ocazie cu care se folosesc din nou lumânările. Cu această ocazie, preotul care a ținut slujba de nuntă, va spune anumite rugăciuni speciale împreună cu mirii și nașii. În multe biserici, lumânările de cununie sunt lăsate la altar, unde vor fi folosite ulterior la slujbe.
În anumite zone, există și tradiția ca la biserică să rămână doar o parte din lumânare, restul fiind luată de proaspeții căsătoriți. Există obiceiul ca lumânările să fie aprinse în momente importante sau grele din viața soților, certuri mai mari, boli sau alte încercări. Se aprind și se fac rugăciuni pentru liniște, împăcare, sănătate.
Alte tradiții de nuntă la români
În zilele noastre, ritualurile de nuntă au devenit o combinație de tradiții vechi și influențe moderne. În multe zone, nunțile sunt acum mai personalizate, cuplurile alegând elemente care reflectă valorile lor personale, în timp ce în alte părți, tradițiile străvechi sunt păstrate cu oarecare strictețe.
Cununia religioasă este punctul culminant al nunții la români, având loc, de obicei, în biserică. În cadrul slujbei, logodna și cununia sunt unite într-un singur ritual. Mirele și mireasa primesc inelele de la preot, care le binecuvântează prin semnul crucii, simbolizând legătura spirituală dintre cei doi.
Un moment cheie este așezarea cununilor pe capetele mirilor. Acestea simbolizează demnitatea regală și responsabilitatea spirituală, cei doi devenind „rege” și „regină” în propria lor casă și în uniunea dintre ei. Cuplul bea vin din același pahar, gest ce simbolizează împărtășirea bucuriilor și greutăților vieții. Urmează „Dansul Isaiei”, o procesiune în jurul mesei altarului, marcând începutul călătoriei spirituale comune.
După ceremonia religioasă, urmează petrecerea de nuntă, unde muzica, dansul și voia bună sunt la ele acasă. Mirele și mireasa sunt cei care deschis seara de dans cu dansul mirilor.
Tăierea tortului este un moment simbolic, în care mirele și mireasa taie împreună prima felie de tort, iar apoi o împart între ei. Acest obicei reprezintă uniunea în viața de căsnicie. Uneori, mireasa și mirele chiar își dau o mușcătură unul altuia ca semn al iubirii și sprijinului reciproc.
Momentul în care se arunca buchetul miresei e așteptat de mai toate tinerele necăsătorite. Mireasa le cheamă pe ringul de dans, iar cea care vă prinde buchetul vă fi următoarea care își vă întemeia un cămin.
Află mai multe tradiții de nuntă la români.
Când nu se fac nunți în 2025
Potrivit tradiției creștine, zilele de post și posturile importante de peste an sunt cele când nu se fac nunți în 2025. Biserica Ortodoxă are reguli stricte privind sărbătorile religioase. Organizarea unei nunți în timpul postului ar fi în contradicție cu aceste reguli și tradiții, care sunt respectate de credincioși pentru a menține ordinea și sfințenia practicilor religioase.
Interdicția de a face nunți în post este explicată de către anumiți teologi în două moduri:
- Posturile sunt perioade de rugăciune, pocăință, și reținere de la plăcerile lumești, inclusiv mâncare, băutură și alte forme de satisfacție. Nunțile, pe de altă parte, sunt evenimente de bucurie, veselie și sărbătoare, iar atmosfera de sărbătoare a unei nunți nu este în concordanță cu spiritul de pocăință și reculegere din timpul postului.
- Pe de altă parte, postul este văzut ca un timp de asceză, o practică spirituală prin care credincioșii se concentrează pe îmbunătățirea relației lor cu Dumnezeu. O nuntă, care este un eveniment social și festiv, ar putea distrage atenția de la această uniune spirituală.
De aceea, nunțile sunt programate de obicei în afara perioadelor de post, cum ar fi Postul Mare, Postul Crăciunului, Postul Sfinților Apostoli și Postul Adormirii Maicii Domnului.
Zilele în care nu se fac nunți în 2025 sunt următoarele:
- În toate zilele de post de peste an;
- În zilele Praznicelor împărătești și în ajunul acestora;
- 1-2 februarie – Întâmpinarea Domnului;
- 24 februarie – 27 aprilie – De luni, după Lăsatul Secului de carne pentru Postul de Paște, și până Duminica Sfântului Apostol Toma
- 28-29 mai – Înălțarea Domnului;
- 7-9 iunie – Rusaliile;
- 16 iunie-28 iunie – Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel;
- 31 iulie-14 august – În Postul Adormirii Maicii Domnului;
- 15 august – Adormirea Maicii Domnului;
- 29 august – Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul;
- 13-14 septembrie – Înălțarea Sfintei Cruci;
- 15 noiembrie – 24 decembrie – Postul Nașterii Domnului;
- 25 decembrie 2025 – 6 ianuarie 2026 – În intervalul dintre Crăciun și Bobotează.
Sursă foto – Shutterstock.com
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_a6c27347f79b548bc1f86e5b078cda6b.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_1cf584b171257ae6b33fd5aaf1f03344.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_d46f3643dcc306b66395905b1cbdd39a.webp)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/plugins/rro-feed/no-picture.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_97962c6ea86729baf201cd8a6ce399b5.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_1dd0f8f11520220e079ad8a3252c1b28.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_a3a9f2ed0150f495f9beb6d3fe15b0ba.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_6a4d127b8a585e926a6e238e7f0294fc.jpg)