Dacă te gândești la o modalitate pe cât de simplă, pe atât de puțin costisitoare pentru a crea un spațiu de locuit inedit îți vom spune tot ceea ce trebuie să știi despre casele modulare, solide și durabile contruite din containere, care au devenit din ce în ce mai apreciate pe tot globul.

Când au apărut casele din containere?

Containerele au fost folosite pentru prima dată cu câteva sute de ani în urmă, în regiunile miniere din Anglia, însă acestea au devenit populare după cel de-al Doilea Război Mondial, atunci când reprezentau o modalitate eficientă de a reduce costurile de transport maritim.

Deși casele din containere reprezintă un concept relativ nou, nu poate fi stabilit cu exactitate momentul în care aceste carcase închise metalice au început să fie folosite în construcția acestui tip de construcții.

Ce sunt casele din containere - Imagine cu interiorul unei case din containere.
Designul caselor din containere a început să fie tot mai creativ și mai bine adaptat cerințelor eco

Totuși, experții în domeniu vorbesc despre o primă atestare documentară oficială care ar data din anul 1962. Cu toate acestea, conform unor date mai concrete, primul astfel de plan arhitectural a fost întocmit în anul 1987, în SUA, și patentat doi ani mai târziu.

Anunț oficial. România îndeplinește criteriul privind eliminarea vizelor pentru SUA: decizia finală, așteptată anul viitor
Recomandări
Anunț oficial. România îndeplinește criteriul privind eliminarea vizelor pentru SUA: decizia finală, așteptată anul viitor

Locuințele din containere au devenit o tendință în arhitectură în anii ʼ90, iar apoi, pe la începutul secolului al XXI-lea, la o scară mult mai largă, când designul lor a început să fie tot mai creativ și mai bine adaptat cerințelor eco.

Prima astfel de locuință pe două nivele a fost realizată în anul 2006, în SUA, și a fost proiectată conform regulilor de construcție recunoscute la nivel național de către Peter DeMaria, un architect renumit pentru utilizarea neconvențională a materialelor și metodologiilor de construcție și de fabricare.

Ce sunt casele din containere și cât costă?

Inițial, casele modulare cu structură metalică erau folosite pe șantiere, în parcurile de camping ori în zonele calamitate pentru adăpostirea temporară a unui număr mare de persoane, însă odată cu trecerea timpului au devenit tot mai populare în rândul celor care își doresc o casă de vacanță sau, de ce nu, chiar o locuință permanentă.

Locuințele din containere reprezintă un tip de case prefabricate modulare și reutilizabile, complet personalizabile, cu dimensiuni standardizate, cărora li se pot aduce o serie de îmbunătățiri pentru a putea fi cu adevărat locuibile.

Printre modificările care pot fi aduse se numără decupajele pentru ferestre și pentru uși, pereți interiori despărțitori, izolare termică, instalații electrice și de apă, etc.

Arhiepiscopia Sucevei: a început cercetarea disciplinară a preoților care au făcut campanie pro-Călin Georgescu. „Au fost contactați deja de corpul de cercetare bisericească”
Recomandări
Arhiepiscopia Sucevei: a început cercetarea disciplinară a preoților care au făcut campanie pro-Călin Georgescu. „Au fost contactați deja de corpul de cercetare bisericească”

Prețurile unui container scos din uz pot se situează între 1.200 și 1.800 de euro, în funcție de dimensiuni, în timp ce un container nou costă aproximativ 5.000-6.000 euro. Spre exemplu, un container cu o suprafață utilă de 60 m2 poate costa și 20.000 de euro.

Predarea la cheie se poate realiza în maximum două săptămâni, în funcție de finisajele pentru care optează proprietarul, în cazul unei case de 30 m2. Pentru o casă de 120 m2, termenul este extins la cinci săptămâni.

Unde se pot construi casele din containere?

Modul de construcție al caselor-container este similar celebrului joc cu piese Lego, fiind, în fapt, o îmbinare a mai multor containere, ceea ce face să nu fie necesar un proiect complex.

Containerele se pot monta unul lângă celălalt sau se pot suprapune, creându-se astfel case cu etaj cu designuri dintre cele mai creative.

Există două variante de containere: containere maritime, care se pot grupa și modifica în funcție de preferințele clienților, și casele la cheie, care sunt construite din containere și care sunt izolate termic și echipate cu toate instalațiile necesare.

Ce sunt casele din containere - Imagine cu o tânără carevorbeşe la telefon pe pragul unei case din containere.
Casele din containere au devenit tot mai populare în rândul celor care își doresc o casă de vacanță
Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: „Mii de conturi au lucrat pe TikTok pentru Călin Georgescu, cu finanțare externă. Compania a ignorat cu desăvârșire sesizările instituțiilor”
Recomandări
Pavel Popescu, vicepreședinte ANCOM: „Mii de conturi au lucrat pe TikTok pentru Călin Georgescu, cu finanțare externă. Compania a ignorat cu desăvârșire sesizările instituțiilor”

Configurarea caselor din containere depinde și de dimensiunile acestora, fiind posibile crearea unor proiecte a căror suprafață utilă poate atinge și 300 m2. Astfel, trebuie să știi că există două dimensiuni standard pentru containerele maritime: 2.440 x 3.000 mm și 2.440 x 12.000 mm.

Containerul poate fi amplasat chiar și direct pe pământ, însă este recomandat ca terenul să fie pregătit, îndreptat, etc. pentru ca procesul de construcție să decurgă fără complicații.

O casă modulară poate fi amplasată oriunde, iar unii arhitecți găsesc diverse modalități prin care aceste containere pot fi mutate ulterior în alt loc.

Ce presupune construirea unei case din containere

Trebuie să știi că, după stabilirea detaliilor administrative și logistice, construirea caselor din containere de marfă presupune obținerea unor autorizații de construcţie, asemenea oricărei construcții. Iată ce etape trebuie să parcurgi dacă îți dorești o astfel de locuință:

  • alegerea, achiziționarea și transportul containerelor – acestea pot avea chiar și 30 mp suprafață terestră, dar, suprapuse prin electrosudură, pot ajunge la dimensiuni impresionante;
  • amplasarea containerelor – fiind mobile și ușor de transportat, acestea pot constitui o locuință temporară sau permanentă, având o rezistență dovedită;
  • decuparea ferestrelor și a ușilor – într-o casă-container pot fi montate orice tip de ferestre și de uși potrivite ca dimensiuni, ceea ce transformă locuința fie într-una modernă cu geamuri din tavan până în podea, fie într-una romantică, de inspirație „shabby chic”.
  • vopsirea și designul exterior – chiar dacă este vorba despre case construite din containere, acestea pot fi personalizate în diverse stiluri care mai de care mai creative.

Ce avantaje au casele din containere

  • construcții solide și durabile – datorită structurii din oțel și a sistemului propriu de ranforsare sunt rezistente la foc, la cutremur, precum și la condiții climaterice dificile;
  • sunt ușor de montat și modificat – montarea se realizează simplu, prin alăturare, suprapunere și intercalare, întocmai ca la jocul Lego, în timp ce decupajele în structurs metalică, dacă sunt realizate corect, nu periclitează rezistența carcaselor;
  • disponibile peste tot în lume – casele-container se pot achiziționa de la diverse companii și transportatori, iar consturile sunt reduse comparativ cu alte construcții clasice la care se folosesc cărămidă și mortar;
  • ușor de transportat – datorită dimensiunilor standardizate, carcasele de container pot fi transportate pe șantiere cu nave maritime, trenuri și camioane;
  • sunt „eco friendly” – refolosirea unui container scos din uz salvează circa trei tone de oțel, în timp ce eliminarea materialelor clasice produse prin impact asupra mediului înconjurător (ciment, cărămidă, lemn) determină un proces de construcție verde.

Ce dezavantaje prezintă casele din container

  • limitarea proiectului – deși astfel de construcții invită la creativitate, există, totuși, unele limitări în ceea ce privește forma, dimensiunile și modalitățile de îmbinare deoarece pot fi modificate doar prin tăiere, decupare și îmbinare;
  • dificultăți în livrarea containerelor – există situații în care livrarea carcaselor pentru casele-container sa nu poate fi facuta. Drumurile si calitatea acestora, in special, pot pune probleme de aceasta natura;
  • lipsa izolației termice – aceste containere sunt lipsite de izolație termică, iar aceasta trebuie proiectată și realizată în funcție de zona geografică unde se construiește casa;
  • rezistența la coroziune – se recomandă folosirea unor soluții de „îmbrăcare” a casei-container rezistentă la coroziune înainte de aplicarea măsurilor de termoizolație și fonoizolație;
  • consolidarea acoperișului – acoperișul este cea mai sensibilă parte a acestor case motiv pentru care trebuie consolidat. Tabla acoperișului suportă o greutate maximă de 300 de kilograme;
  • se recomandă decontaminarea – casele construite din containere trebuie curățate complet și corect de vopselele care le acoperă deoarece acestea pot fi toxice. În același timp, pot conține urme de pesticide cu care au fost tratate pentru transporul maritim.

Vezi şi ce este un prosumator şi cum poți să devii unul!

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Știrileprotv.ro
Doi candidaţi la prezidenţiale solicită Curţii Constituţionale anularea alegerilor din primul tur
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Viva.ro
Drama neștiută a Elenei Lasconi. Acum numele ei e pe numele tuuror, dar a fost atât de săracă, încât nu avea ce mânca: ”Bunica ne dădea pâine pe care o dădeai la porci”
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Ce să plantezi în decembrie în grădină ca să ai recoltă bună la primăvară. Secretele grădinarilor cu experiență
FANATIK.RO
Ce să plantezi în decembrie în grădină ca să ai recoltă bună la primăvară. Secretele grădinarilor cu experiență
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Elle.ro
Ce este naturopatia, practica controversată promovată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, și de ce ridică foarte multe semne de întrebare
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Unica.ro
Fosta soție a lui CRBL, dezvăluiri în lacrimi despre DIVORȚ. Elena Vîșcu are 3 locuri de muncă și își crește singură fata. Incredibil ce a povestit despre artist
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Observatornews.ro
Expert în dezinformare, despre tacticile Kremlinului aplicate de Călin Georgescu: Neagă ce a spus acum o lună
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI