Pana Cotta cu jeleu de rodii
Ingrediente: pentru panacotta – 400 ml smântână pentru frişcă, 100 ml lapte, 3 linguri zahăr, 10 g gelatină, esenţă de vanilie; pentru jeleu – o rodie, 3 linguri zahăr, o linguriţă de gelatină; o rodie pentru decor.
Preparare: pentru Panna Cotta, smântâna şi laptele şi se pun într-un vas, pe foc mic. Când amestecul atinge punctul de fierbere se adaugă zahărul şi se lasă un minut. Se dă deoparte şi se pune gelatina hidratată în câteva linguri de apă rece. Se adaugă apoi esenţa de vanilie, se amestecă şi se lasă la răcit.
Pentru jeleu, sâmburii de rodie se pasează cu blenderul, apoi se strecoară, iar sucul se pune pe foc mic, într-un vas, cu zahărul. Se fierbe câteva minute, se lasă să se răcească, se adaugă gelatina hidratată în prealabil şi se lasă din nou la răcit puţin.
În formele de inimioare se pune întâi Panna Cotta. Se dau la congelator puţin, după care se toarnă deasupra şi jeleul de rodie şi se pun iar la congelator pentru câteva minute. Se transferă apoi în frigier şi se ţin acolo până în momentul servirii, când se răstoarnă pe farfurie şi se decorează cu boabe de rodie.
Tiramisu cu inimioare
Ingrediente: 500 g mascarpone, 400 g pişcoturi, 250 ml espresso sau cafea tare, 3 linguri de zahăr pudră, 3 ouă, o lingură de cacao, 3 linguriţe de lichior amaretto sau o linguriţă de esenţă de migdale.
Preparare: gălbenuşurile se bat bine cu zahărul, apoi se adaugă mascarpone şi se mixează iar. Se încorporează albuşurile bătute şi se bagă crema la frigider. În cafeaua răcită se adaugă lichiorul sau esenţa de migdale. Se înmoaie în amestec pişcoturile (nu se lasă în lichid, doar se cufundă puţin).
Se aşază în tavă un strat de pişcoturi, se toarnă jumătate din cremă, apoi se pune al doilea strat de pişcoturi şi iar cremă. Se aşază din loc în loc câteva inimioare de hârtie şi se pudrează prăjitura cu cacao, apoi se bagă la frigider. După ce înlături inimioarele, Tiramisu va fi decorat special de Valentines Day!
Prăjitură cu căpşune
Ingrediente: 400 g brânză de vaci, 500 g căpşune, 200 g zahăr, 200 g făină, 3 ouă, 120 g unt, un plic de praf de copt (10 g), o fiolă de esenţă de vanilie, un praf de sare.
Preparare: se amestecă într-un castron făina, praful de copt, zahărul şi sarea. Separat se amestecă brânza, ouăle şi esenţa de vanilie. Se mixează bine. Treptat, se adaugă amestecul uscat peste cel umed. La sfârşit, se încorporează untul topit.
Căpşunele se curăţă de codiţe şi se taie în jumătăţi. Jumătate se amestecă bine în aluat, iar jumătate se păstrează. Compoziţia se toarnă într-o formă de inimă şi se presară căpşunele rămase pe toată suprafaţa. Se coace prăjitura în cuptorul încins la 180 de grade cam o oră – sau până când scobitoarea introdusă în centrul prăjiturii iese curată. Se lasă să se răcească în formă.
Brioşe
Ingrediente: 250 g făină, 150 g zahăr, 6 g praf de copt, un sfert de linguriţă de sare, un ou, 200 ml lapte, 100 g unt, un plic de zahăr vanilat, coaja de la o portocală, două linguri de fulgi de ciocolată; decor – inimioare din zahăr (le găseşti la supermarket).
Preparare: se încinge cuptorul la 190 de grade. Se amestecă într-un vas făina, zahărul, praful de copt şi sarea. În alt vas se amestecă laptele cald, untul topit, coaja de portocală, zahărul vanilat şi oul.
Se pun ingredientele umede peste cele uscate şi se amestecă uşor. Se adaugă fulgii de ciocolată. Se toarnă compoziţia în forme de brioşe, care se bagă în cuptor şi se lasă cam 20 de minute. După ce se răcesc, se decorează cu inimioarele din zahăr.
Spaghete cu sos de roşii
Ingrediente: 500 g spaghete, 750 ml roşii pasate, o ceapă, trei căţei de usturoi, o linguriţă de busuioc uscat şi una de oregano, sare, piper, o foaie de dafin, două linguri de ulei de măsline, o linguriţă de zahăr, pătrunjel.
Preparare: se fierb pastele conform instrucţiunilor de pe ambalaj, se strecoară şi se dau deoparte. Se toacă ceapa şi se căleşte în ulei. Se adaugă usturoiul pisat, roşiile, verdeaţa uscată, sare, piper, frunza de dafin şi se fierbe 10-15 minute.
Spre sfârşit se adaugă zahărul şi se scoate frunza de dafin. Se aşază în farfurie pastele sub formă de inimă, la mijloc se pun câteva linguri de sos de roşii şi puţin pătrunjel proaspăt.
Fursecuri cu unt
Ingrediente: 200 g unt ( 82% grăsime), 180 g zahăr pudră, 340 g făină, un ou întreg, un praf de sare, o fiolă de esenţă de vanilie.
Preparare: se mixează untul la temperatura camerei, tăiat cubuleţe, cu zahărul pudră. Se pun oul şi esenţa de vanilie şi se amestecă iar. Se adaugă făina cernută şi amestecată cu sarea şi se amestecă uşor, cu o spatulă. La sfârşit, se adună aluatul cu mâna, se împarte în două şi se formează două bile care se aplatizează uşor, se acoperă cu folie alimentară şi se bagă la frigider pentru cel puţin două ore.
Apoi, se scoate aluatul şi se întinde uniform (cam 5 cm grosime) pe o foaie de copt. Se decupează biscuiţi cu o formă de inimioară şi se dau la frigider 5-10 minute. Se încinge cuptorul la 175 de grade şi se coc biscuiţii cam 10 minute, până sunt uşor rumeniţi pe margini.
Pizza cu ciuperci
Ingrediente: blat – 500 g făină, 250 ml apă caldă, un pliculeţ de drojdie uscată (7 g) sau un cubuleţ de drojdie proaspătă (25 g), 3 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriţă sare, 1/2 linguriţă zahăr; topping – o cutie de ciuperci feliate, 100 g caşcaval, 3-4 linguri de sos de roşii, o mână de busuioc proaspăt.
Preparare: se amestecă într-un vas apa, drojdia, zahărul şi sarea. Se pune ulei şi se amestecă iar. Se încorporează treptat făina cernută. Aluatul obţinut trebuie să fie tare şi elastic, să poată fi întins uşor. Se acoperă şi se lasă la crescut într-un loc călduţ până îşi dublează volumul (30-45 de minute).
Se împarte în două (ies două blaturi potrivite pentru o tavă cu 34 cm diametru), se tapetează blatul de lucru cu făină şi se întinde aluatul cu un sucitor, apoi cu mâna. Trebuie să fie gros de 3- 5 cm. Se unge tava în formă de inimă cu puţin ulei, se pune aluatul, apoi se întinde sosul de roşii şi se presară ciupercile scurse şi caşcavalul ras.
Se coace în cuptorul încins la 220 de grade, la foc potrivit spre tare. E gata când marginile sunt rumenite (cam după 5-7 minute). Busuiocul se pune imediat după ce se scoate pizza din cuptor.