Cine este Tom Ford?

În timp ce studia arhitectura la campusul parizian al Școlii de Design Parsons, Tom Ford a decis să treacă la modă. A devenit designer de îmbrăcăminte pentru femei la Gucci în 1990 și director de creație în 1994. 

Sub conducerea lui Ford, vânzările anuale ale Gucci au crescut la 3 miliarde de dolari. De la demisia de la Gucci, în 2005, Ford și-a lansat propriul brand de modă și a regizat, de asemenea, mai multe filme.

Viața lui Tom Ford

Creatorul de modă Thomas Carlyle Ford s-a născut la 27 august 1961, în Austin, Texas. Părinții săi, Tom Ford sr și Shirley Bunton, lucrau amândoi ca agenți imobiliari, iar Ford și-a petrecut o mare parte din copilărie la ferma bunicilor săi din orașul Brownwood, Texas. 

Printre îndeletnicirile sale preferate din copilărie se numărau statul întins lângă piscina bunicilor săi și vizitarea lui Ralph Porcul înotător – o atracție turistică populară din Aquarena Springs, aflată în apropiere. 

De asemenea, Ford a manifestat un interes timpuriu pentru artă și pictură. 

„Întotdeauna am fost foarte vizual, mereu interesat de design”, își amintește el. 

„Nu mă refer la faptul că la vârsta de 5 ani stăteam și schițam haine. Dar dacă părinții mei ieșeau la cină și mă lăsau singur, rearanjam toată mobila din sufragerie înainte ca ei să se întoarcă acasă”. 

Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse
Recomandări
Analiză. Ministrul Agriculturii, o nouă abordare controversată: „Nu sunt de acord cu marca proprie din magazine”. Specialiștii spun că românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse

Ford a mai spus că părinții săi l-au încurajat să facă orice. „Dacă voiam lecții de artă, ei îmi găseau vopsea și un profesor”.

Ford a avut două modele timpurii în domeniul modei: mama și bunica sa. 

„Mama mea era foarte șic, foarte clasică”, își amintește el. „Bunica mea paternă era foarte elegantă într-un mod foarte texan – totul era mare și strălucitor, de la bijuterii la mașină”.

Mai târziu, Ford avea să combine aceste două stiluri când a reinventat imaginea Gucci la mijlocul anilor 90. „Imaginile de frumusețe pe care le primești în copilărie rămân cu tine pentru toată viața”, a explicat Ford mai târziu. „Așa că există o anumită strălucire la Gucci – inspirată din Texas – cu un anumit aer occidental”.

Educație în domeniul designului

Familia lui Ford s-a mutat în Santa Fe, New Mexico, unde Ford a urmat liceul la prestigioasa Santa Fe Preparatory School. A absolvit la vârsta de 17 ani, iar apoi s-a înscris la Universitatea din New York în 1979 ca specializare în istoria artei.

În timp ce se afla la NYU, Ford a devenit un obișnuit al clubului de noapte Studio 54, iar studiile sale au avut de suferit. În 1980, după doar un an la NYU, Ford a renunțat și s-a mutat la Los Angeles, unde și-a câștigat existența jucând în reclame. 

Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
Recomandări
Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”

Câțiva ani mai târziu, s-a mutat înapoi la New York și s-a înscris la Parsons School of Design, unde a studiat arhitectura. 

Ford s-a transferat apoi la campusul Parsons din Paris și, în timp ce își încheia ultimul an de studii de arhitectură acolo, a decis brusc să se orienteze către modă. 

El își amintește: „M-am trezit într-o dimineață și m-am gândit: «Ce fac?». Arhitectura era mult prea… serioasă. Adică, în fiecare proiect de arhitectură pe care l-am făcut, am introdus cumva o rochie în el. Așa că mi-am dat seama că moda era echilibrul potrivit între artă și comerț și asta a fost tot”.

În 1985, după ce a absolvit Parsons, Ford a încercat să obțină un loc de muncă la un designer de îmbrăcăminte sportivă de renume, Cathy Hardwick. 

Ford a sunat la biroul lui Hardwick în fiecare zi, timp de o lună. Sperând să scape în sfârșit de acest apelant enervant, Hardwick însăși a răspuns în cele din urmă la telefon și l-a întrebat pe Ford cât de repede ar putea avea o întâlnire. După mai puțin de două minute, Ford a ajuns în biroul ei. 

(El sunase din hol.) Hardwick își amintește prima lor întâlnire memorabilă: „Aveam toată intenția de a nu-i da nicio speranță. L-am întrebat care erau designerii săi europeni preferați. Mi-a răspuns: «Armani și Chanel». Câteva luni mai târziu l-am întrebat de ce a spus asta, iar el mi-a răspuns: «Pentru că purtai ceva Armani»”.

Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit
Recomandări
Coaliția PNL-PSD a decis să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei. Medicul Cătălin Cîrstoiu, favorit

Slujba la Gucci

Hardwick i-a oferit lui Ford o slujbă și, după doi ani ca asistent de design al lui Hardwick, Ford a obținut o slujbă de designer de blugi pentru Perry Ellis pe Seventh Avenue din New York. Apoi, în 1990, Ford s-a mutat la Milano pentru a prelua rolul de designer de îmbrăcăminte pentru femei pentru Gucci. 

La acea vreme, exaltata companie de marochinărie era afectată de lupte interne la nivelul conducerii și de o luptă pentru a ține pasul cu tendințele pieței. Ford a adus instantaneu un suflu nou în Gucci. A urcat rapid în ierarhia companiei, ajungând director de design în 1992 și director de creație în 1994.

Ford a refăcut complet imaginea Gucci – înlocuind minimalismul de la începutul anilor 90 cu look-uri retro actualizate care emană sex-appeal. El a extins compania într-o serie de noi întreprinderi, inclusiv îmbrăcăminte sport pentru bărbați și femei, îmbrăcăminte de seară și mobilier pentru casă. 

Sub conducerea lui Ford, Gucci a achiziționat venerabilul brand francez Yves Saint Laurent, ceea ce a dus la o creștere remarcabilă a vânzărilor companiei. Pe parcursul deceniului, Ford a fost forța motrice a Gucci (1994-2004), iar vânzările anuale ale companiei au crescut de la 230 de milioane de dolari la 3 miliarde de dolari.

După ce multinaționala franceză Pinault Printemps Redoute a cumpărat Gucci în 2004, Ford a demisionat din companie. În 2005, el și-a fondat propria companie de modă, Tom Ford Brand, care oferă îmbrăcăminte pentru bărbați, ochelari și produse de înfrumusețare.

Ford a creat o mare vâlvă pentru noua sa companie atunci când a pozat pe coperta unui număr din 2006 al revistei Vanity Fair purtând haine pentru bărbați Tom Ford Brand, intercalat între Keira Knightley și Scarlett Johansson, ambele pozând nud.

Filme și viața personală

În 2009, Ford a făcut o incursiune în industria cinematografică cu filmul său de debut, A Single Man, în care joacă Colin Firth și Julianne Moore. Ford a coscris și regizat filmul, bazat pe romanul lui Christopher Isherwood. 

A Single Man s-a bucurat de o largă apreciere din partea criticilor, aducându-i lui Firth o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor și lui Ford o nominalizare la Independent Spirit Award pentru cel mai bun prim scenariu.

În 2016, Ford a scris, coprodus și regizat Nocturnal Animals, un thriller psihologic bazat pe romanul din 1993 al lui Austin Wright. Filmul îi are în distribuție pe Amy Adams și Jake Gyllenhaal și i-a adus lui Ford o nominalizare la Globul de Aur pentru cel mai bun regizor. 

Unul dintre cei mai decorați designeri ai generației sale, Ford a câștigat numeroase premii în domeniul modei pentru activitatea sa cu Gucci și pentru propria sa marcă Tom Ford. A câștigat cinci premii ale Consiliului Designerilor de Modă din America, patru premii VH1/Vogue Fashion Awards și a fost desemnat designerul anului 2001 de către GQ.

Tom Ford este căsătorit cu jurnalistul de modă Richard Buckley, are un fiu, Jack, și este în vârful unui imperiu de modă cu marcă proprie. 

El continuă să își exprime brandul prin campanii tinerești și sexual provocatoare. Spune că nu este deranjat de aparenta incongruență dintre viața sa personală și imaginea sa publică. 

„Cred că sunt hiperconștient de faptul că oamenii cred că sunt egoist”, spune el, „dar există o diferență între a fi egoist și a-ți cunoaște valoarea ca produs și actor. Eu îmi cunosc valoarea ca produs și am făcut o separație între mine ca om și mine ca produs”.

Sursa foto: 123rf.com

De ce poartă scoțienii fustă – istoria kiltului scoțian

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (9)

chiruleonard   •   12.01.2024, 07:27

Felicitari pentru toate creatiile spectaculoase...

Luntrasul   •   25.12.2023, 11:13

Mult succes în continuare.

Luntrasul   •   25.12.2023, 11:12

Felicitări pentru toata implicarea in lumea modei

Vezi toate comentariile (9)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
FANATIK.RO
Municipiul din România care-și pierde principala sursă de venit și populația: “Furăm ce mai apucăm. Oamenii mai închid ochii, că ne văd amărâți”
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Viva.ro
Cum arăta Angela Similea la începutul carierei. Avea o frumusețe răvășitoare și s-a iubit cu Florin Piersic
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Libertateapentrufemei.ro
Familia Măruță, baie de mulțime, la Londra. Eva și-a prezentat filmul, David și-a sărbătorit ziua de naștere, iar Andra a cântat pe Wembley Arena
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
GSP.RO
Ion Țiriac: „Eu oameni săraci încă n-am văzut!” Omul de afaceri cu o avere de 1,75 miliarde de euro, comparație cu Steve Jobs: „Îmi spun ăștia că o să mor”
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
FANATIK.RO
Anunț important pentru românii care au primit sporuri, prime sau alte bonusuri. Ce trebuie să facă pentru a avea pensii majorate
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Știrileprotv.ro
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Unica.ro
Wow, ce casă au Florin Dumitrescu și soția lui, Cristina! Așa tapet mai rar vezi, chiar e deosebit! Imaginile din locuința celebrului bucătar fac furori pe internet!
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
Orangesport.ro
Fabulos! Gică Hagi a refuzat să-l ajute cu numărul de telefon pe Gică Popescu, când a aflat ce fată vrea să cunoască: "Nu, nu, nu"
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Observatornews.ro
"Nici nu am cuvinte". Mama lui Ayan, în lacrimi de fericire. Micuțul ei, de doar 2 anișori, a supravieţuit o noapte întreagă în pădure, singur, la minus 5 grade
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
HOROSCOP
Horoscop 19 martie 2024. Berbecii este bine să facă un efort pentru a ține sub control tendința de a interpreta totul după intențiile și dorințe lor
RECOMANDĂRI